Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Egyre több a tudatos fogyasztó

MTI, 2012. február 15. - szerda 16:04
Címkék: tudatos fogyasztás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egyre tudatosabbak a fogyasztók, panaszaikkal évről évre mind többen fordulnak a Somogy Megyei Békéltető Testülethez - mondta Novák Ferenc elnök szerdán Kaposváron, sajtótájékoztatón.


Az 1999 januárjától a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) mellett működő, fogyasztóvédelemmel foglalkozó szervezet a múlt év végéig összesen 1131 panaszos ügyében hozott döntést. A panaszosok száma fokozatosan nő, tavaly 20 százalékkal emelkedett. 2011-ben 200 feletti volt a felek közötti békés rendezéssel, egyezséggel zárult ügyek száma - mondta az elnök.

Novák Ferenc elmondta: a testület négyéves mandátuma decemberben járt le, ezért újjáalakult a szervezet. A 12 tagú testületbe a megyei iparkamara, a területi agrárkamara, a társadalmi szervezetek képviseletében a Compass Európai Ifjúsági Közösségért Egyesület és az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület delegált tagokat. Hárman cserélődtek, így a jövőben több jogász segíti a vitás ügyek rendezését.

A testület ugyancsak jogász végzettségű régi-új elnöke az elmúlt évek tapasztalatairól szólva azt mondta: a beadványok növekvő száma azt mutatja, hogy évről-évre növekszik a békéltető testület ismertsége. Tevékenységének elismertségét pedig az bizonyítja, hogy egyetlen egy döntésüket, határozatukat sem fellebbezték meg bíróságon az érintettek - jegyezte meg.

A cél az, hogy a békéltető testületek hatáskörébe tartozó vitás ügyeket - áruk és szolgáltatások minőségével, biztonságosságával, a szerződések megkötésével és teljesítésével kapcsolatos panaszokat - a felek egyezséggel zárják le, ezáltal a fogyasztó panasza gyorsabban, egyszerűbben, olcsóbban megoldódik, mint pereskedés esetén - hangsúlyozta Novák Ferenc, aki részben ezért, részben amiatt, hogy egyre tudatosabbak a fogyasztók, azt várja, hogy a békéltető testületek szerepe, jelentősége a jövőben tovább nő.

A fogyasztói panaszok sorából példáként megemlítette, hogy fordultak hozzájuk mobilkészülékek és telefon-tarifák miatt, kérték a segítségüket méltatlannak tartott víz- és csatornadíjakkal, szemétszállítással kapcsolatosan, foglalkoztak romlott hús miatti nem vagyoni kártérítési igénnyel, rossz minőségű sportcipők ügyével, de eljártak elgörbült kézi cigarettasodró miatt is.

Az eljárás menetét ismertetve Novák Ferenc elmondta: a megindítás feltétele, hogy a fogyasztó az érintett gazdálkodó szervezettel közvetlenül megkísérelje a panaszügy rendezését. Ha ez nem vezetett eredményre, akkor a fogyasztó kérelmére indulhat meg az eljárás - magyarázta a testület elnöke. Hozzátette: ha a felek nem jutnak egyezségre, akkor a testület lefolytatja az eljárást és döntést hoz, amely lehet ajánlás vagy kötelezést tartalmazó határozat. Amennyiben a jogosan bepanaszolt fél ennek nem tesz eleget, a testület jogosult a fogyasztó nevének megjelölése nélkül a vizsgált panaszt és az eljárás eredményét nyilvánosságra hozni.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

oceanicfinance, 2017. november 22.

Hitelre van szüksége? Keresett már hol lehet kölcsön? Megpróbált valamilyen kölcsönt kapni?...

Nincs több egyoldalú szerződésmódosítás

Hobelman Finance, 2017. november 21.

Hitelre van szüksége? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Hobelman Finance and Mortgages Limited c...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

REMY.CREDIT, 2017. november 21.

XMAS HITEL IS MOST MÓDOSan alacsony áron 1%{REMY.CREDIT111@gmail.com}

Szüksége va...

A gyóntatófülke nem szauna

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés