Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kúria: Semmis az Emfesz eladása

MTI, 2012. február 14. - kedd 12:21
Címkék: Kúria, Emfesz,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Kúria hétfőn hozott ítéletében semmissé nyilvánította az Emfesz Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi Kft. adásvételi szerződését, és egyedüli tulajdonosként a ciprusi bejegyzésű Mabofi Holdings nevű céget visszahelyezte jogaiba, azonban az ítélet szerint ha egy külföldi bíróság más döntést hoz a cégjegyzéki adatokkal kapcsolatban, akkor az érvényes.


A Mabofi Holdings hétfőn az MTI-vel azt közölte, hogy a Kúria öttagú tanácsa egészében helybenhagyta az első fokon meghozott és a másodfokon jogerőre emelkedett döntést, miszerint Góczi István korábbi ügyvezetőnek 2009. április 28-án nem volt joga eladni a Mabofi 100 százalékos üzletrészét a svájci bejegyzésű RosGas AG-nak.

Góczi István, az Emfesz ügyvezetője viszont az MTI megkeresésére felhívta a figyelmet az ítéletnek arra részére, amely szerint, ha egy másik állam bírósága vagy egy külföldi székhelyű választott bíróság olyan jogerős határozatot hoz, amelyet Magyarországon elismernek és cégjegyzéki adatra vonatkozik, akkor ennek az ítéletnek az alapján át kell vezetni a megállapított jogot, tényt, adatot a közhiteles nyilvántartásba. Góczi István a jogászok álláspontját ismertetve azt mondta: röviden ez azt jelenti, hogyha a Moszkvai Választott bíróság a RosGas AG javára dönt a tulajdonlás kérdésében, akkor az Magyarországon is érvényes. A választott bírósági ítéletet Góczi István március közepére várja.

A Mabofi Holdings az MTI-hez eljuttatott közleményben úgy fogalmaz: "a csalárd egydolláros ügylet eredményeképpen a korábban milliárd dolláros árbevételű Emfesz mára egy gázforgalmi engedélyeket nélkülöző, vagyonát vesztett társasággá vált".

Az Emfesz a második legnagyobb gázkereskedő volt, de 2011. január 5-én a Magyar Energia Hivatal felfüggesztette a cég gázkereskedői engedélyét, mert a rendszerirányító FGSZ Földgázszállító Zrt. felfüggesztette az Emfesszel kötött szerződést. Végül a hivatal bevonta az Emfesz engedélyét.

A Kúria ítélete lehetővé teszi - jegyzi meg a Mabofi közleménye - a Group DF-hez tartozó magyar vállalkozás más cégekbe kivont vagyona egy részének visszaszerzését is. A korábbi tájékoztatás szerint az Emfesznek Romániában, Lengyelországban és Ukrajnában vannak energetikával foglalkozó leányvállalatai. Lengyelországban például földgázkutatási tevékenységet is folytat.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza