Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kisvárosnyi magyar menekülne Kanadába

MTI, 2012. február 13. - hétfő 11:21
Címkék: Kanada, kivándorlás,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Csaknem megduplázódott 2011-ben a Kanadában menedéket kereső magyar állampolgárok száma - írta vasárnapi internetes kiadásában a The Vancouver Sun.


Tavaly 4409 magyar állampolgár folyamodott menekültstátuszért, szemben a 2010-es 2300-zal szemben - írta a lap az ottawai központú Postmedia News médiaügynökséget idézve. 2009-ben 2240 ilyen kérelmet nyújtottak be magyar állampolgárok. A menedékkérők többsége feltehetően roma.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának 2009-2010-re vonatkozó adatai szerint messze Kanada volt a menedékjogot kérő magyar állampolgárok legfontosabb célországa. Utána Belgium következett 188 kérelemmel, az Egyesült Államok 47-tel, majd Norvégia és Franciaország egyaránt 33-33 folyamodvánnyal.

A kanadai kormány az elmúlt években megszigorította a roma menedékkérelmek elbírálását. A csehországi romák ez irányú törekvése 2010-ben tetőzött: megtörtént, hogy egyetlen éjszaka leforgása alatt 95-en érkeztek a torontói Pearson Nemzetközi reptérre. A kanadai kormány visszaállította a vízumkényszert Csehországgal, és Jason Kenney bevándorlásügyi miniszter "hamisnak" bélyegezte a folyamodványok többségét.

"Sokakat közülük állítólag kitanítanak arra, hogy Kanadába jöjjenek, hamis menedékkérelmet nyújtsanak be, feliratkozzanak a tartományi közjóléti ellátásra, amelyet aztán bűnszervezeteknek utalnak át. Visszaélnek a menekültügyi rendszerrel, hogy azt felhasználva hozzáférhessenek a közjóléti ellátáshoz" - jelentette ki Kenney a kanadai parlamentben 2010 áprilisában elmondott beszédében.

A lap szerint noha azóta Magyarország vált a menedékkérők fő forrásává, a kanadai kormány a jelek szerint ebben a relációban nem készül a vízumkényszer visszaállítására.

"Kanada rendszeresen felülvizsgálja az egyes országokkal kapcsolatos vízumpolitikáját. Az országok tudatában vannak annak, hogy ha nem teljesítik a vízummentesség követelményeit, akkor kötelező lesz a vízum" - jelentette ki Candice Malcolm, a bevándorlásügyi miniszter szóvivője.

"Kormányunk a tényezők széles skáláját veszi figyelembe az egyes országok vízumkötelességének mérlegelésekor, beleértve a folyamatban lévő és a potenciális migrációs kérdéseket, az úti okmányok biztonságosságát, csakúgy, mint a közbiztonságot, a nemzetbiztonságot, a kétoldalú viszonyt, a határellenőrzést, az emberi jogi kérdéseket, valamint a bevándorlási programjaink hatékonyságát" - mondta Malcolm.

Amióta Kenney nyilvánosan megkérdőjelezte a cseh menedékkérelmeket, a Bevándorlási és Menekültügyi Bizottság sokkal keményebb vonalat képvisel a roma kérelmezők ügyében. A hatóság 2010-ben a Cseh Köztársaságból érkezett menekültkérelmeknek csak a két százalékát hagyta jóvá, 2011 első kilenc hónapjában pedig az öt százalékát. Hasonló szigorúsággal járt el a magyar állampolgárok ügyében is: 2010-ben a folyamodványok 2, a tavalyi év első háromnegyedében pedig a 7 százalékát fogadta el.

2007-ben, mielőtt Kanada megszüntette a vízumkényszert Magyarországgal, a menedékkérők száma mindössze 34 volt.

"A kanadai kormány mindig keresi a módját, hogy megoldja azok problémáját, akik kihasználják a menekültügyi rendszerünket" - nyilatkozott a lapnak névtelenül egy kanadai kormányzati illetékes, aki az intézkedésnek a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokra gyakorolt várható negatív hatására hivatkozva kizárta, hogy Ottawa a vízumkényszer azonnali visszaállítását tervezné a magyar állampolgárokkal szemben.

Az illetékes nem árulta el, hogy milyen lépéseket mérlegel a kanadai kormány, de rámutatott, hogy a helyzetet nem orvosolja majd a Kiegyensúlyozott Menekültügyi Reformtörvény júniusi életbe lépése sem. Az új jogszabály ugyanis előírja majd, hogy azokat, akiknek kérelmét elutasították, 12 hónapon belül ki kell toloncolni az országból, de sokan visszavonják folyamodványukat.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

olvasóó, 2012. február 17. - péntek 12:16

Menekülnie annak kell, akit üldöznek. Itthon ki üldözni a cigányokat? Szerintem senki...

Kommentek

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

bishop berry smith, 2020. január 21.

Helló Szüksége van pénzügyi kölcsönre, ingatlanbefektetésre, autókölcsönre, adósságkons...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza