Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jól állunk hulladék újrahasznosításban

MTI, 2012. február 13. - hétfő 10:21
Címkék: hulladék, hasznosítás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. tavaly 323 ezer tonna csomagolási hulladékot gyűjtött be, amivel 61 százalékos hasznosítási arányt ért el - közölte a társaság hétfőn.


A ÖKO-Pannon közleményében kiemeli, hogy ezzel nemcsak a 2011. évi jogszabályi előírást teljesítette, de a 2012-es évre vonatkozó EU-s irányelvben meghatározott hasznosítási szintet is. Ezzel a teljesítménnyel jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország megfeleljen a csomagolási eredetű hulladékra előírt EU-s követelményeknek.

A kötelező hasznosítási arányokat minden anyagfajta - papír, vas, alumínium, műanyag, üveg, fa, társított csomagolás - esetén egyenként is sikerült teljesíteni. Az év végére a lakossági begyűjtési rendszerhez tartozó lakosok száma elérte a 6 millió főt, a lakosság által szelektíven gyűjtött csomagolási hulladék mennyisége pedig mintegy 58 ezer tonnát tett ki - írja közleményében az ÖKO-Pannon Kft.A nonprofit szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy az EU 94/62. számú, valamint az ezt módosító 2005/20. számú irányelve szerint Magyarországnak 2012. december 31-ére a csomagolási hulladék 60 százalékát kell hasznosítani. A koordináló szervezet 2011. évi teljesítményével elérte és meghaladta a 2012. évre vonatkozó előírást összességében és anyagtípusokra lebontva is. Egyedül az üveg esetében mutatkozik csekély eltérés: a 2011-es hasznosítási arány mindössze 3 százalékkal marad el a 2012-re elvárt szinttől.

A társaság hangsúlyozza: az ÖKO-Pannon hivatalos koordináló szerepének megkezdése, 2003 óta minden évben teljesítette az EU irányelvben és a vonatkozó hazai jogszabályokban előírt hasznosítási kötelezettségét. Tavaly mintegy 323 ezer tonna csomagolási eredetű hulladék begyűjtését és hasznosítását szervezték meg, a bevételnek 93 százalékát, mintegy 6,1 milliárd forintot fordítottak a szelektív hulladékbegyűjtés és hasznosítás finanszírozására, valamint a környezeti szemléletformálásra, a fennmaradó összegből pedig a szervezet működését finanszírozták.

A környezetvédelmi termékdíjról 2012. január 1-jétől hatályba lépett törvény megszűntette az Európai Unióban működő, a kiterjesztett gyártói felelősség elvére épülő koordináló szervezeti rendszert, és állami kézbe vette a hasznosítható hulladékok kezelését. Az új törvény egyik legfontosabb változtatása, hogy az idei évtől megszűnt annak lehetősége, hogy a csomagolás kibocsátó cégek hulladékhasznosítási kötelezettségeik teljesítéséről koordináló szervezeten keresztül gondoskodjanak - írja közleményében az ÖKO Pannon.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Rozsa Karoly, 2018. július 19.

Jó nap
hitelintézet vagy szervezet vagyunk, 2% -os kamatot kínálunk mindkettőnek
...

Telefonok a szervizben

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Patika trükk

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés