Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jól állunk hulladék újrahasznosításban

MTI, 2012. február 13. - hétfő 10:21
Címkék: hulladék, hasznosítás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. tavaly 323 ezer tonna csomagolási hulladékot gyűjtött be, amivel 61 százalékos hasznosítási arányt ért el - közölte a társaság hétfőn.


A ÖKO-Pannon közleményében kiemeli, hogy ezzel nemcsak a 2011. évi jogszabályi előírást teljesítette, de a 2012-es évre vonatkozó EU-s irányelvben meghatározott hasznosítási szintet is. Ezzel a teljesítménnyel jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy Magyarország megfeleljen a csomagolási eredetű hulladékra előírt EU-s követelményeknek.

A kötelező hasznosítási arányokat minden anyagfajta - papír, vas, alumínium, műanyag, üveg, fa, társított csomagolás - esetén egyenként is sikerült teljesíteni. Az év végére a lakossági begyűjtési rendszerhez tartozó lakosok száma elérte a 6 millió főt, a lakosság által szelektíven gyűjtött csomagolási hulladék mennyisége pedig mintegy 58 ezer tonnát tett ki - írja közleményében az ÖKO-Pannon Kft.A nonprofit szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy az EU 94/62. számú, valamint az ezt módosító 2005/20. számú irányelve szerint Magyarországnak 2012. december 31-ére a csomagolási hulladék 60 százalékát kell hasznosítani. A koordináló szervezet 2011. évi teljesítményével elérte és meghaladta a 2012. évre vonatkozó előírást összességében és anyagtípusokra lebontva is. Egyedül az üveg esetében mutatkozik csekély eltérés: a 2011-es hasznosítási arány mindössze 3 százalékkal marad el a 2012-re elvárt szinttől.

A társaság hangsúlyozza: az ÖKO-Pannon hivatalos koordináló szerepének megkezdése, 2003 óta minden évben teljesítette az EU irányelvben és a vonatkozó hazai jogszabályokban előírt hasznosítási kötelezettségét. Tavaly mintegy 323 ezer tonna csomagolási eredetű hulladék begyűjtését és hasznosítását szervezték meg, a bevételnek 93 százalékát, mintegy 6,1 milliárd forintot fordítottak a szelektív hulladékbegyűjtés és hasznosítás finanszírozására, valamint a környezeti szemléletformálásra, a fennmaradó összegből pedig a szervezet működését finanszírozták.

A környezetvédelmi termékdíjról 2012. január 1-jétől hatályba lépett törvény megszűntette az Európai Unióban működő, a kiterjesztett gyártói felelősség elvére épülő koordináló szervezeti rendszert, és állami kézbe vette a hasznosítható hulladékok kezelését. Az új törvény egyik legfontosabb változtatása, hogy az idei évtől megszűnt annak lehetősége, hogy a csomagolás kibocsátó cégek hulladékhasznosítási kötelezettségeik teljesítéséről koordináló szervezeten keresztül gondoskodjanak - írja közleményében az ÖKO Pannon.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza