Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jódizotópot észleltek az osztrák légtérben

MTI, 2012. február 07. - kedd 10:31
Címkék: jód, izotóp
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Jód 131-es izotópot észleltek alacsony, az egészségre nem ártalmas mennyiségben az osztrák légtérben - közölték hétfőn este osztrák illetékesek.


Az osztrák egészségügyi és élelmiszer-biztonsági ügynökség (AGES) közleménye szerint január 30 és február 2 között, a bécsi mérőállomáson mutatták ki a jódizotópot. Az anyag koncentrációja a levegőben köbméterenként hat mikrobequerel volt. Ez az érték olyan alacsony, hogy csak nagy érzékenységű elemzési módszerrel mutatható ki. Ilyen alacsony értéket a folyamatos környezeti sugárzást figyelő, automatikus korai előrejelző rendszer sem képes kimutatni - közölte az AGES.

Az észlelt mennyiség nem jelent veszélyt az osztrák lakosságra - szögezte le az ügynökség. A levegőben természetes körülmények között megtalálható berillium-7 izotóp mennyisége átlagosan mintegy ezerszer nagyobb a most mért jódizotóp-koncentrációnál, a radon nemesgázé pedig számos nagyságrenddel magasabb - közölte összehasonlításként az AGES.

Az ügynökség közölte, az elmúlt két hétben hasonló értékeket mértek Svédországban, Finnországban, Németországban és Lengyelországban. Az AGES szerint kizárt, hogy ausztriai forrásból származik a jódizotóp. Mint közölték, a mérési eredmények arra utalnak, hogy Európa keleti részében lehet a forrás.

Az AGES felidézte, hogy tavaly novemberben szintén enyhén megemelkedett jódizotóp-szintet mértek Európa több országában.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) akkor a magyar Országos Atomenergia Hivatal (OAH) adatai alapján azt közölte, hogy valószínűleg egy magyarországi intézet volt az izotóp-kibocsátás forrása. A budapesti Izotóp Intézet ugyanaznap arról adott tájékoztatást, hogy a kft. Csillebércen működő izotópgyárának kéményén keresztül hónapokon át az elvártnál nagyobb mértékben szökött el jód-131 izotóp. Ugyanakkor úgy foglaltak állást, hogy az európai mérési értékek nem származhattak kizárólag tőlük. A magyar intézet gyógyászati, kutatási és ipari felhasználásra állít elő radioaktív izotópokat. A magyar és az európai hatóságok közölték, hogy a levegőbe került izotópmennyiség nem jelentett egészségügyi kockázatot.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Ratman, 2019. március 18.

Nem ajánlom Richard Cosmos urat (se), nem túl sok hitelt küld :D...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Váradi Tibor Attila, 2019. március 17.

Tisztelt Tulajdonos(ok)!

Szeretnék Önökkel beszélni benzines autó elektromosra v...

Alakítsd elektromossá az autód!

Mr. Richard Cosmos, 2019. március 17.

Meleg Üdvözlet az Ön számára, szükség van-e bármilyen 2% -os kamatlábra? Ha igen, lépjen k...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés