Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Jódizotópot észleltek az osztrák légtérben

MTI, 2012. február 07. - kedd 10:31
Címkék: jód, izotóp
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Jód 131-es izotópot észleltek alacsony, az egészségre nem ártalmas mennyiségben az osztrák légtérben - közölték hétfőn este osztrák illetékesek.


Az osztrák egészségügyi és élelmiszer-biztonsági ügynökség (AGES) közleménye szerint január 30 és február 2 között, a bécsi mérőállomáson mutatták ki a jódizotópot. Az anyag koncentrációja a levegőben köbméterenként hat mikrobequerel volt. Ez az érték olyan alacsony, hogy csak nagy érzékenységű elemzési módszerrel mutatható ki. Ilyen alacsony értéket a folyamatos környezeti sugárzást figyelő, automatikus korai előrejelző rendszer sem képes kimutatni - közölte az AGES.

Az észlelt mennyiség nem jelent veszélyt az osztrák lakosságra - szögezte le az ügynökség. A levegőben természetes körülmények között megtalálható berillium-7 izotóp mennyisége átlagosan mintegy ezerszer nagyobb a most mért jódizotóp-koncentrációnál, a radon nemesgázé pedig számos nagyságrenddel magasabb - közölte összehasonlításként az AGES.

Az ügynökség közölte, az elmúlt két hétben hasonló értékeket mértek Svédországban, Finnországban, Németországban és Lengyelországban. Az AGES szerint kizárt, hogy ausztriai forrásból származik a jódizotóp. Mint közölték, a mérési eredmények arra utalnak, hogy Európa keleti részében lehet a forrás.

Az AGES felidézte, hogy tavaly novemberben szintén enyhén megemelkedett jódizotóp-szintet mértek Európa több országában.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) akkor a magyar Országos Atomenergia Hivatal (OAH) adatai alapján azt közölte, hogy valószínűleg egy magyarországi intézet volt az izotóp-kibocsátás forrása. A budapesti Izotóp Intézet ugyanaznap arról adott tájékoztatást, hogy a kft. Csillebércen működő izotópgyárának kéményén keresztül hónapokon át az elvártnál nagyobb mértékben szökött el jód-131 izotóp. Ugyanakkor úgy foglaltak állást, hogy az európai mérési értékek nem származhattak kizárólag tőlük. A magyar intézet gyógyászati, kutatási és ipari felhasználásra állít elő radioaktív izotópokat. A magyar és az európai hatóságok közölték, hogy a levegőbe került izotópmennyiség nem jelentett egészségügyi kockázatot.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mumu, 2020. február 27.

Náágyon náágy hitél ájánlát ván Ámériká, én címem bishopberrysmith@gmail.com És csák...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza