Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hamarabb butulnak a dohányzó férfiak

MTI, 2012. február 07. - kedd 15:21
Címkék: demencia, dohányzás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A dohányos férfiak szellemi képességei idősödve gyorsabban hanyatlanak, mint nemdohányzó kortársaiké, olyannyira, hogy akár tíz évvel öregebbnek tűnik a "dohányos agy" - állapították meg brit kutatók.


Egy nagyszabású, hosszú távú követéses vizsgálat eredménye szerint miközben a nőknél nem mutatható ki összefüggés a kognitív hanyatlás és a dohányzás között, a dohányzó férfiaknál korán, már 45 éves kor körül felbukkanhatnak a későbbi demenciára utaló előjelek.

A dohányzás tüdőrákot és krónikus légzőszervi problémákat okozhat, a szív- és érrendszeri betegségek vezető kockázati tényezője, az Egészségügyi Világszervezet szerint "az egyik legnagyobb közegészségügyi fenyegetés, amellyel valaha szembe kellett néznie a világnak".

A mostani tanulmány arra utal, hogy a fentieken túl a szellemi teljesítményre is káros hatással van a dohányzás, akár már a 45. életév környékén. Severine Sabia kutatásvezető, a University College of London munkatársa úgy véli, a nemek közti különbözőséget az okozhatja, hogy a férfi dohányosok több cigarettát szívnak el.

Az Archives of General Psychiatry című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz 5099 férfi és 2137 nő adatait elemezték, akik valamennyien a Whitehall II. elnevezésű, brit köztisztviselők egészségét nyomon követő vizsgálat résztvevői voltak.

Az első kognitív tesztek idején a vizsgálatba bevont emberek átlagos életkora 56 év volt, majd tíz év leforgása alatt még kétszer értékelték szellemi teljesítményüket.

"Egy 50 éves dohányos férfi hasonló szellemi hanyatlást mutat, mint egy 60 éves, korábban soha nem dohányzó férfi" - magyarázta megállapításaik lényegét Sabia.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza