Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Olcsóbb gyógyszert ajánl a blokk

2012. február 02. - csütörtök 11:19
Címkék: gyógyszer, ár
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A patikában kapott blokkra szerdától azt is ráírják, hogy a kiváltott gyógyszerrel szemben lett volna referenciakészítmény. Az ugyanolyan hatóanyagú, legolcsóbbat tüntetik fel. A blokkon a szer neve nem szerepel, csak az ára, így a betegek szembesülhetnek azzal, mennyit spórolhattak volna.


Dr. Melczer Mária Ágnes, a Békés Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke gyógyszertári számítógépen mutatta, amikor beütik az orvos által felírt szert, a gép jól láthatóan jelez: Figyelem, van referenciakészítmény! Emellett a preferált készítmények sora is látható. Ide azok a szerek tartoznak, melyek árban 10 százaléknál kevesebbel térnek el a referenciától.

"A különbség originális, azaz eredeti és a generikus gyógyszerek közötti különbségből fakad" - hangsúlyozta dr. Melczer Mária Ágnes. "Az újonnan kifejlesztett hatóanyagot évekig szabadalom védi, más cég nem gyárthatja. Ha a szabadalom lejár, a cég köteles nyilvánosságra hozni a molekulára vonatkozó főbb ismereteit, és az utángyártható lesz. Ezek lesznek az úgynevezett generikus gyógyszerek."Innentől több gyógyszercég is gyárthatja ugyanazt a hatóanyagot, és többféle néven is forgalomban lehet. A gyógyszerészeknek egyébként eddig is fel kellett ajánlaniuk az olcsóbb helyettesítő gyógyszert a betegeknek.

Bár a generikus készítményeknek egyenértékűek hatóanyagban, biológiai hatásuk azonban nem feltétlenül azonos az eredetivel, és a segéd-, valamint vivőanyagokban is eltérhetnek. Előfordult, hogy a gyógyszert váltó beteg azzal tért vissza, hogy nem hat a készítmény vagy egy addig nem lévő mellékhatás jelentkezett.

"Míg az originális szereket százezres betegszámon vizsgálják be, a generikusoknál jóval kisebb betegszám is elegendő a készítmény törzskönyvezéséhez, és a világ bármely részéről jöhetnek ilyenek. A legcélszerűbb továbbra is az, ha az orvos megbeszéli a beteggel, hogy mit szedjen, és azt is kéri a patikában" - hangsúlyozta dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos, a Békés Megyei Orvosi Kamara alelnöke.

Egy-egy blokkról egyes gyógyszerek esetében akár 2-3 ezer forintos pluszkiadás is leolvasható. A rendelkezésnek éppen ez a célja: még nagyobb teret kapjanak a generikus gyógyszerek, és a gyógyszerész is érdekelt legyen abban, hogy azt a gyógyszert adja ki, ami a beteg és a biztosító számára is a legjobb.

Ösztönzik is a patikákat, 2,7 milliárd forintot különítettek el erre az évre, amit a teljesítmények alapján osztanak szét a gyógyszertárak között.

Gyógyszerészek elmondták, gondot jelenthet majd a vaklicit, vagyis félévente bekérik a generikumok árait, és minden bizonnyal már nem az lesz a legolcsóbb, ami korábban, egymás alá ígérnek a gyártók.

Forrás: belol.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 21.

Szüksége van egy gyors hitelfelvételre? Ha sürgős hitre van szüksége adósságának rendezés...

Évi egy fogkefe

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Pénzügyileg és szükséged van egy kölcsönre, hogy megváltoztasd a sürgős szükségletedet, ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Kell hitel? Személyi kölcsönök? Üzleti kölcsönök? jelzálogkölcsönök? Mezőgazdasági és...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés