Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Olcsóbb gyógyszert ajánl a blokk

2012. február 02. - csütörtök 11:19
Címkék: gyógyszer, ár
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A patikában kapott blokkra szerdától azt is ráírják, hogy a kiváltott gyógyszerrel szemben lett volna referenciakészítmény. Az ugyanolyan hatóanyagú, legolcsóbbat tüntetik fel. A blokkon a szer neve nem szerepel, csak az ára, így a betegek szembesülhetnek azzal, mennyit spórolhattak volna.


Dr. Melczer Mária Ágnes, a Békés Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke gyógyszertári számítógépen mutatta, amikor beütik az orvos által felírt szert, a gép jól láthatóan jelez: Figyelem, van referenciakészítmény! Emellett a preferált készítmények sora is látható. Ide azok a szerek tartoznak, melyek árban 10 százaléknál kevesebbel térnek el a referenciától.

"A különbség originális, azaz eredeti és a generikus gyógyszerek közötti különbségből fakad" - hangsúlyozta dr. Melczer Mária Ágnes. "Az újonnan kifejlesztett hatóanyagot évekig szabadalom védi, más cég nem gyárthatja. Ha a szabadalom lejár, a cég köteles nyilvánosságra hozni a molekulára vonatkozó főbb ismereteit, és az utángyártható lesz. Ezek lesznek az úgynevezett generikus gyógyszerek."Innentől több gyógyszercég is gyárthatja ugyanazt a hatóanyagot, és többféle néven is forgalomban lehet. A gyógyszerészeknek egyébként eddig is fel kellett ajánlaniuk az olcsóbb helyettesítő gyógyszert a betegeknek.

Bár a generikus készítményeknek egyenértékűek hatóanyagban, biológiai hatásuk azonban nem feltétlenül azonos az eredetivel, és a segéd-, valamint vivőanyagokban is eltérhetnek. Előfordult, hogy a gyógyszert váltó beteg azzal tért vissza, hogy nem hat a készítmény vagy egy addig nem lévő mellékhatás jelentkezett.

"Míg az originális szereket százezres betegszámon vizsgálják be, a generikusoknál jóval kisebb betegszám is elegendő a készítmény törzskönyvezéséhez, és a világ bármely részéről jöhetnek ilyenek. A legcélszerűbb továbbra is az, ha az orvos megbeszéli a beteggel, hogy mit szedjen, és azt is kéri a patikában" - hangsúlyozta dr. Sonkoly Iván békéscsabai háziorvos, a Békés Megyei Orvosi Kamara alelnöke.

Egy-egy blokkról egyes gyógyszerek esetében akár 2-3 ezer forintos pluszkiadás is leolvasható. A rendelkezésnek éppen ez a célja: még nagyobb teret kapjanak a generikus gyógyszerek, és a gyógyszerész is érdekelt legyen abban, hogy azt a gyógyszert adja ki, ami a beteg és a biztosító számára is a legjobb.

Ösztönzik is a patikákat, 2,7 milliárd forintot különítettek el erre az évre, amit a teljesítmények alapján osztanak szét a gyógyszertárak között.

Gyógyszerészek elmondták, gondot jelenthet majd a vaklicit, vagyis félévente bekérik a generikumok árait, és minden bizonnyal már nem az lesz a legolcsóbb, ami korábban, egymás alá ígérnek a gyártók.

Forrás: belol.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza