Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fokozott védelmet élveznek a tokfélék

MTI, 2012. január 31. - kedd 10:11
Címkék: tok, hal, környezetvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Elsősorban a kaviárkereskedelem miatt szinte valamennyi tokféle rendkívül veszélyeztetett vagy a kihalás szélén álló hal: Romániát követően most Bulgária is többévi fogási tilalmat rendelt el rájuk.


Az akár ötméteres hosszt is elérő tokfélék a legnagyobb testű, édesvízben is előforduló halak Európában. Bár életük nagy részét a tengerben töltik, ívni messze felúsznak a szárazföld belsejébe.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) németországi képviseletének közlése szerint a halászati moratórium négy évig tart, és a Dunára, valamint a Fekete-tengerre egyaránt vonatkozik. A vadon élő tokfélék kaviárjával való kereskedelem is tilos ebben az időszakban. Románia 2006-ban tiltotta be tíz évre a tokhalászatot.

-

A WWF szerint az Európai Unión belül már csak Romániában és Bulgáriában létezik életképes állományuk a vadon élő tokféléknek. A hat fajból ötöt azonban a kihalás fenyegeti. A legnagyobb veszélyt a túlhalászat jelenti az illegális kaviárkereskedelem nyomására: a dunai viza kaviárjának egy kilogrammja ugyanis akár 6000 eurót is érheti a feketepiacon - közölte a világalap a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at).

Jutta Jahrl, az ausztriai WWF munkatársa szerint a formális védelem önmagában nem elég, annak betartását is ellenőrizni kell, az illegális halászatot, a csempészetet és a kereskedelmet pedig meg kell fékezni. A tokféléket egy másik veszély is fenyegeti, méghozzá élőhelyük megváltoztatása, amelyet például a vízerőművek számára épített duzzasztógátak okoznak. Ezek az ívóhely felé vezető útjukon áthághatatlan akadályokat jelentenek a halak számára.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2018. november 19.

A nevem Mária Ádám egy egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot hagy...

133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható

Josef Lewis, 2018. november 16.

Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan ...

Telefonok a szervizben

Ella, 2018. november 15.

Helló mindenki itt vagyok, hogy bizonyságot tegyek arról, hogy megkaptam a kölcsönt John Hawkin...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés