Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fokozott védelmet élveznek a tokfélék

MTI, 2012. január 31. - kedd 10:11
Címkék: tok, hal, környezetvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Elsősorban a kaviárkereskedelem miatt szinte valamennyi tokféle rendkívül veszélyeztetett vagy a kihalás szélén álló hal: Romániát követően most Bulgária is többévi fogási tilalmat rendelt el rájuk.


Az akár ötméteres hosszt is elérő tokfélék a legnagyobb testű, édesvízben is előforduló halak Európában. Bár életük nagy részét a tengerben töltik, ívni messze felúsznak a szárazföld belsejébe.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) németországi képviseletének közlése szerint a halászati moratórium négy évig tart, és a Dunára, valamint a Fekete-tengerre egyaránt vonatkozik. A vadon élő tokfélék kaviárjával való kereskedelem is tilos ebben az időszakban. Románia 2006-ban tiltotta be tíz évre a tokhalászatot.

-

A WWF szerint az Európai Unión belül már csak Romániában és Bulgáriában létezik életképes állományuk a vadon élő tokféléknek. A hat fajból ötöt azonban a kihalás fenyegeti. A legnagyobb veszélyt a túlhalászat jelenti az illegális kaviárkereskedelem nyomására: a dunai viza kaviárjának egy kilogrammja ugyanis akár 6000 eurót is érheti a feketepiacon - közölte a világalap a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at).

Jutta Jahrl, az ausztriai WWF munkatársa szerint a formális védelem önmagában nem elég, annak betartását is ellenőrizni kell, az illegális halászatot, a csempészetet és a kereskedelmet pedig meg kell fékezni. A tokféléket egy másik veszély is fenyegeti, méghozzá élőhelyük megváltoztatása, amelyet például a vízerőművek számára épített duzzasztógátak okoznak. Ezek az ívóhely felé vezető útjukon áthághatatlan akadályokat jelentenek a halak számára.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza