Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nem a császármetszés miatt híznak a gyerekek

MTI, 2012. január 30. - hétfő 14:31
Címkék: elhízás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Nem lesznek nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak azok a gyerekek, akik nem a szülőcsatornán keresztül, hanem császármetszéssel jönnek a világra - állapították meg brazil szakemberek.


Egy korábbi brazil tanulmány összefüggést mutatott ki a császármetszéssel való születés és a gyerekek túlsúlya között. Ebből néhány kutató azt a következtetést vonta le, hogy ha a gyermek nem kerül érintkezésbe a szülőcsatornában lévő egyes baktériumokkal, akkor nagyobb valószínűséggel fog túlsúllyal küzdeni.

Ez az elgondolás azon az elméleten alapszik, amely szerint az immunrendszer másképpen fejlődik, ha az ember nem kerül kapcsolatba bizonyos jótékony baktériumokkal életének korai szakaszában. Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent legújabb tanulmány szerint azonban korántsem így áll a helyzet.

A kutatás eredményének elsősorban Brazíliában van nagy jelentősége: 2009-ben az újszülötteknek több mint a fele császármetszéssel jött a világra az országban. Az Egyesült Államokban már évek óta növekszik a császármetszéssel születő babák száma: jelenleg 30 százalékon áll az arányuk. Mint azt Fernando Barros, a Pelotasi Katolikus Egyetem munkatársa, egyben a kutatás egyik résztvevője elmondta, az előző tanulmány során a kutatók valószínűleg nem vették figyelembe az összes befolyásoló tényezőt, így például a kismama magasságát és testsúlyát sem.

Barros és munkatársai több ezer gyermek adatait vették górcső alá a mostani vizsgálat során. A résztvevők mindegyike az ország déli részéből származott és három csoportba sorolták őket, aszerint, hogy 1982-ben, 1993-ban vagy 2004-ben születtek. A kutatók bizonyos időközönként kapcsolatba léptek a gyerekekkel, egészen addig, amíg a legidősebb elérte a 23 éves kort. Az eredmények alapján a császármetszéssel világra jött gyerekek nagyobb valószínűsséggel voltak túlsúlyosak - az elhízottak aránya 9 és 16 százalék volt közöttük -, míg a hüvelyi úton születtet társaiknál ugyanez az arány 7 és 10 százalék között mozgott.

A császármetszés és a gyerekek túlsúlya közötti összefüggés azonban eltűnt, amint a kutatók számításba vettek olyan tényezőket, mint a családok jövedelme, a csecsemők születési súlya, az iskolázottságuk, a kismamák testsúlya, magassága, kora és a dohányzási szokásaik. A bostoni Children's Hospital optimális testsúly elérésével foglalkozó klinikájának vezetője, David Ludwig szerint - aki maga nem vett részt a tanulmányban -, a magzat fejlődésére komoly hatással lehet a kismama étkezési és dohányzási szokása vagy, ha például cukorbetegséggel küzd.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza