Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Végtörlesztés - Több ezren fordultak a PSZÁF-hoz

MTI, 2012. január 25. - szerda 10:11
Címkék: végtörlesztés, PSZÁF
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Több mint 8.300 ügyfélmegkeresés érkezett a pénzügyi felügyelethez szeptember vége óta a végtörlesztéssel kapcsolatban, az ügyfelek egy része információt kért, más részük panaszt tett; a PSZÁF fogyasztóvédelmi igazgatóságához további 300 írásos fogyasztóvédelmi beadvány érkezett - mondta Binder István, a szervezet szóvivője az MTI-nek.


Binder István szerint a felügyelet időben felkészült erre, októbertől, a nagy számú érdeklődés miatt megduplázta a témával foglalkozó ügyfélszolgálati munkatársainak a létszámát. Arra a kérdésre, hogy a megkeresések száma soknak vagy kevésnek tekinthető-e, úgy vélekedett: ahhoz viszonyítva, hogy a felügyelethez egy évben körülbelül 12 ezer írásos fogyasztóvédelmi beadvány és mintegy 40 ezer ügyfélmegkeresés érkezik, viszonylag nagy számról van szó; ugyanakkor a több mint egymilliós devizahiteladós ügyfélkört figyelembe véve ez várható volt.

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztóknak kifogás esetén előbb mindig a hitelintézettel kell egyeztetniük, és csak akkor tudnak a felügyelethez fordulni, ha az elutasítja a panaszt. Hozzátette: az ügyfeleknek nincs automatikusan igazuk, a felügyelet minden esetben áttekinti az ügyet.

Ha szükséges, a felügyelet a fix árfolyamú végtörlesztéssel kapcsolatosan szankciót hoz - mondta a szóvivő. A PSZÁF tavaly az Erste Bank, a Volksbank és az Argenta Credit esetében kényszerült erre a lépésre, a két bankkal szemben nemcsak határozatot hozott, hanem bírságot is kiszabott a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény megsértése miatt.

Az Erste Banknál alkalmazott fix árfolyamú végtörlesztési kérelmi űrlap esetében azt kifogásolta a felügyelet, hogy annak lábjegyzete azt tartalmazta, hogy az igény bejelentésére 2011. december 30-ig egyszer van lehetőség, holott a törvény nem határozott meg olyan feltételt, amely szerint a fogyasztók csak egy alkalommal terjeszthetnék elő végtörlesztési kérelmüket.

A Volksbank rögzített árfolyamú végtörlesztési kérelemhez alkalmazott nyilatkozata szerint az ügyfélnek vállalnia kellett volna, hogy megfizeti a tényleges és a rögzített árfolyam közötti különbséget a banknak, ha alkotmányellenesnek bizonyul a végtörlesztés lehetősége.

Az Argenta Credit végtörlesztési kalkulációs dokumentuma egyebek között arra hívta fel a fogyasztók figyelmét, hogy az adóhatóság tájékoztatása szerint a vagyonosodási vizsgálatok kiterjedhetnek a végtörlesztésre fordított pénz eredetének ellenőrzésére, ami a felügyelet szerint eltéríthette a fogyasztókat attól, hogy gyakorolják a fix árfolyamú végtörlesztésre lehetőséget adó jogukat.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

bajtárs@, 2012. január 26. - csütörtök 11:43

Kérdés,már a sokadik! Mire vár a kormány akkor, amikor több éve feltárt tisztességtelenül tevékenykedő követeléskezelők tevékenységét nem szüntette meg? Mire vár a kormány és miért nem vonja vissza a 12/2003. (I. 30.) kormányrendeletet, ami megengedi a mindenféle elnevezésű követeléskezelő Kft részére a pénzbehajtási tevékenységet, jogosulatlan árveréseket, alvilági módszereket alkalmazó nagy értékű tulajdonszerzéseket? Miért hagyják, hogy a bankok, bankvezetők összejátszanak e tisztességtelenül tevékenykedő adósokat kifosztó, zaklató, sanyargató követeléskezelő, behajtó cégekkel? Szövetségünk nyomatékosan kéri a nyomozó hatóságokat, kiemelten a Legfőbb Ügyészséget, hogy soron kívül kezdjék meg a bankok, bankvezetők által elkövetett, egész társadalmat érintő nyereségvágyból elkövetett bűncselekményekben a nyomozást, kiterjesztve a bankszövetség összes munkatársára. Ezek mind szándékosan összejátszanak.Nem kell bizonygatni! Látni kell,hogy folyamatosan a kormány ellen tevékenykednek és egyre több és több a bajba került társunk.Hiába minden erőfeszítő megoldás,semmit nem ér,mert beépitett emberkék mindig valamilyen formában keresztbe tesznek.

bajtárs@, 2012. január 26. - csütörtök 11:31

Kérjük, külön vizsgálni a bankok részéről megvalósult előre megfontolt szándékot, a rendelkezésünkre álló bizonyítékok alapján. Folyó bírósági perekben a hitelintézeti munkatárs tanúnyilatkozata - amely bírósági jkv-be van foglalva - állítja, hogy a bankok hivatalból ismerték a devizaárfolyam adósokra jelentős hátránnyal járó trendjét,- azaz előre látták-, de elhallgatták. Ez véleményünk szerint előre megfontoltan elkövetett csalás. A fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 39. § ának (1) bekezdése szerint az ellen, akinek jogszabályba ütköző tevékenysége a fogyasztók széles körét érinti, vagy jelentős nagyságú hátrányt okoz, a fogyasztóvédelmi hatóság, a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezet, vagy az ügyész pert indíthat a fogyasztók széles körének védelme, illetőleg a jelentős nagyságú hátrány kiküszöbölése érdekében. Ilyen per akkor is indítható, ha a sérelmet szenvedett fogyasztók személye nem állapítható meg. Kérjük továbbá azt is vizsgálni, hogy a kormány vagy valamely kormány tagja mennyiben, felelős, a bankok egész társadalmat érintő el szegényesítésében, mivel asszisztáltak a bankok által elkövetett bűncselekményekhez. Külön kérjük megindítani azon követeléskezelő, pénzbehajtó vállalkozások ellen a nyomozást, akik az elmúlt években a bankoktól, engedményezés útján szereztek ingatlan vagy gépjármű tulajdont, amit azután magán árverésekkel értékesítettek, adómentesen és az illetékek megfizetése nélkül. Kiemelten kérjük az OTP Faktoring Követeléskezelőt vizsgálni, mely cég és további részünkről is nyilvánosságra hozott társai, véleményünk szerint még további bűncselekményeket (uzsora, zsarolás, csalás, kényszerítés) is elkövettek. Budapest, 2012. január 17.

bajtárs@, 2012. január 26. - csütörtök 11:26

Felhívást teszünk közzé minden OTP Faktoringos károsulthoz! KÉRJÜK, hogy sürgősen jelentkezzenek valamely elérhetőségünkön, akik ilyen vagy hasonló zsaroló levelet kaptak az OTP Faktoringtól! Ez az aljas uzsorás, zsaroló viselkedés már minden emberi és büntetőügyi tényt kimerít! Kiemelten kérjük a nyomozó hatóságokat, ügyészségeket, hogy azonnali büntetőügyi intézkedést megtenni szíveskedjenek az OTP Faktoring visszaélései ellen, mert anélkül, hogy tulajdonában lennének az ingatlanok, kényszerértékesíteni akarják más személy tulajdonában lévő ingatlanokat! Milyen felhatalmazása van a faktoringnak? APEH? MINISZTERI? VAGY ISTENI? Mert jogilag erre egyetlen egy faktoringnak nincs törvényi felhatalmazása! Milyen alapon meri fenyegetni, zsarolni az embereket? Mit képzelnek ezek és hol a rendőrség?

sorstárs, 2012. január 26. - csütörtök 11:22

Az a hitelezés, amit svájci frank alapúnak mondanak, valójában fedezet nélküli hazárdjáték volt. Luxemburgi Európa Uniós Bíróság által a devizaalap kölcsönszerződésekkel kapcsolatosan a következők állapíthatók meg: a./ a bankok egyoldalú szerződésmódosítási jogát a 93/13. sz. Irányelv 3. cikkének 3. bek-hez kapcsolódó melléklet 1. j. pont alapján kell vizsgálni, b./ a nemzeti bíróságoknak – magyar bíróság – egyes konkrét ügyben kell az előzőek szerinti vizsgálatot végezni és az adott szerződési feltétel tisztességtelen jellegét megítélni. Tényként állapítható meg az, hogy Magyarországon eddig megkötött valamennyi devizaalapú kölcsönszerződésbe foglalt, az ár emelésére vonatkozóan bankok számára egyoldalúan biztosított szerződési feltétel azért is semmis, mert tudomásunk szerint egyetlen szerződésben sem rögzítették az ennek megfelelő felmondás jogát a fogyasztó, az adós számára.

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza