Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bevásárló-turizmus - Vegyes kép a határ menti megyékben

MTI, 2012. január 23. - hétfő 10:21
Címkék: határ, euró, bevásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Eltérően alakult a bevásárló-turizmus a határ menti megyékben az elmúlt hetekben, a külföldiek és a magyarok is elsősorban akciók esetén járnak át a határ túloldalára vásárolni. A benzinturizmus viszont érzékenyebben reagál a forint árfolyamváltozására.


Románia EU-csatlakozása óta folyamatosan csökken a bevásárló-turizmus Békés megyében, ugyanis a fogyasztói árak között ma már nincs nagy különbség. A Békéscsabára és Gyulára érkező látogatók döntő hányada nem a piacokon vásárol, hanem a bevásárlóközpontokban - mondták el az MTI-nek a megyei kereskedelmi kamaránál. Egyre többen turisztikai céllal látogatják a megye üdülővárosait a határon túlról, a magasabb színvonalú gyógyászati, fürdő- és rekreációs szolgáltatásokat veszik igénybe.

Debrecenben és a határ menti bevásárlóközpontok parkolóiban ugyanakkor nőtt az utóbbi napokban a román rendszámú gépkocsik száma - tapasztalta az MTI tudósítója. A nagy debreceni bevásárlóközpontok eddig is kedvelt célpontjai voltak a határ mentén élőknek, de míg korábban többnyire Nagyváradról és környékéről érkeztek a vásárlók, most távolabbi térségekből is.

Érzékenyen reagálnak a forint-euró árfolyammozgásra azok a szlovák állampolgárok, akik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyével szomszédos felvidéki településeken élnek. Amikor egy euróért 320 forintnál is többet adtak, a Miskolctól csaknem kilencven kilométerre lévő Kassáról is átautóztak bevásárolni a borsodi megyeszékhelyre. Ahogy erősödött a forint, valamelyest csökkent a bevásárló-turizmus, illetve főleg a határ menti településekre, Sátoraljaújhelyre, Encsre korlátozódott.

Komárom-Esztergom megye határ menti bevásárlóközpontjai és benzinkutjai szintén célpontjai a magas euróárfolyam miatt a szlovák bevásárló-turizmusnak.

Győrben főként a hipermarketekben érezhető a szlovák vásárlók jelenléte. Az érkezők jellemzően nagybevásárlást hajtanak végre. Elmondásuk szerint a túloldalon negyed euróról indul a zsemle darabja, 80 centről a tej literje, de sört sem igen kapni 60-65 centnél olcsóbban. Ehhez képest akár 20-40 százalékot is spórolhatnak a magyarországi oldalon.

Vas megyében viszont évek óta egyre kevesebb az euróját forintra váltó turista - mondta az MTI-nek egy pénzváltótulajdonos. A gyengébb forint ellenére is viszonylag kicsi az érdeklődés, ez pedig leginkább annak tudható be, hogy a határ túloldalán lévő szupermarketekben állandóak az akciók, így sokszor a kint dolgozó magyarok is inkább ott vásárolnak. Az osztrák turisták azonban még mindig szívesen veszik igénybe a vendéglátóhelyek szolgáltatásait, és sokan járnak át fogorvoshoz is.

A benzinturizmus szintén a forintgyengülés vagy -erősödés függvénye: jelenleg Ausztriában érdemesebb tankolni, ugyanis a határszélen 1,38 euró egy liter 95-ös oktánszámú benzin, így a forintot átváltva is olcsóbb, mint Magyarországon.

A Soproni Kereskedelmi és Iparkamaránál elmondták: több pénzt vásárolnak el a magyarok Burgenlandban, mint az osztrákok Magyarországon. A kamara szerint ma már szinte csak a fodrászok, kozmetikusok miatt járnak át Sopronba a határ túloldaláról.

A gyengébb forint ellenére sem érkezik nagy számban bevásárló-turista Zala megyébe Szlovéniából vagy Horvátországból, de magyarok sem tankolnak vagy vásárolnak manapság jelentős számban a két szomszédos országban - tapasztalta az MTI tudósítója.

Baranyában és Horvátországnak a magyar határhoz közeli területein sem érzékelhető jelentősebb benzin-, vagy bevásárló-turizmus. A rendőrség közlése szerint a határátkelőhelyeken az elmúlt időszakban nem tapasztaltak az átlagosnál nagyobb forgalmat. Az MTI tudósítója ugyanakkor azt tapasztalta, hogy a horvátok előszeretettel keresik fel a nagy pécsi bevásárlóközpontokat, főleg a szezon végi leárazások idején.

Egyre kevésbé éri meg tankolni és bevásárolni Kárpátalján, a magyar határhoz közeli töltőállomásokon, illetve boltokban: az ukrajnai áremelések és a határellenőrzés szigorodása miatt kevesebb magyar látogat vásárolni a szomszédos országba.

Csökken az üzemanyag-csempészet is: a pénzügyőrök egyre ritkábban foglalnak le átalakított tartályú autókat, az ilyen jellegű jogsértések száma évről évre csökken.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza