Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ellenőrizhetővé válik a világ összes terméke

MTI, 2012. január 20. - péntek 12:21
Címkék: hamisítás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az összes forgalomban levő termék eredetiségét tanúsítja a Rómában bemutatott adatbank. A fogyasztó akár okostelefonnal ellenőrizheti az általa vásárolt táska vagy élelmiszer származását és kereskedelmi útvonalát.


A nemzetközi kereskedelemben levő termékek tíz százaléka hamis. A made in....márkanév hamisítása világszinten évi 600 milliárd dolláros forgalmat ért el és 2015-ig a kétszeresére ugrik. Olaszországban a termékhamisítás 31 százalékos ÁFA-veszteséget okoz az államkasszának. Csak az olasz agrártermékek "másolása" évente 60 milliárd eurót hoz a hamisítóknak és 130 ezer munkahelytől fosztja meg a minőségi és egészségvédelmi előírásokat betartó gyártókat - hangzott el a Worldwide Trade and Consumer Protection Foundation (WTCP) római bemutatkozásán.

A Fiat volt, az Olaszország-Kína alapítvány jelenlegi elnöke Cesare Romiti vezette WTCP Foundation non-profit szervezet egy software és egy nemzetközi adatbank birtokosa. Mindkettő Franco Staino és a CNR olasz nemzeti kutatóközpont munkájának eredményeként jött létre.

Az adatbank az első a világon, mely képes a forgalomban levő összes termék kódjait tartalmazni. "Ha a világon naponta 10 milliárd termék mozog a kereskedelemben, akkor az adatbank 50 ezer évig tudja őket azonosítani és adataikat tárolni" - mondta az MTI-nek Staino, akinek neve az itáliai gyógyszeriparban alkalmazott azonosítási kódról ismert. Az olasz gyógyszercsomagoláson 2003-tól alkalmazott egyszeri és megismételhetetlen kódolási rendszer nullára szorította vissza a hamisított, lejárt vagy újrahasznált gyógyszereket.

Ugyanez a módszert alkalmazható minden terméken, legyen ez márkás divatcikk vagy a harmadik világba küldött élelmiszersegély. A globális hamisítvány kizárásáért a globális fogyasztó is tehet: a software nyújtotta kóddal ellátott termékek sms-sel, mobiltelefonnal vagy interneten is ellenőrizhetővé válnak. "Nem sokára nem csak minden ember, minden termék is követhető lesz" - mondta Staino.

Nem csak az a hamis, amit az utcai árusoktól vagy interneten vásárolunk, hamisítvány lehet az üzletben polcra tett áru is. "Itália csak Ázsia mögött marad le a termékhamisításban. A nagy divatházak panaszkodnak ugyan, de nem tesznek eleget a hamisítás ellen" - mondta Romiti.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza