Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kiszámítható távhőárat sürget a szektor

MTI, 2012. január 18. - szerda 16:01
Címkék: távhő
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A távhőár hosszú távon kiszámítható szabályozására lenne szükség már a következő fűtési szezontól - vélekedtek a termelők, szolgáltatók, valamint elemzők az energiainfo.hu internetes szakportál által szervezett beszélgetésen szerdán Budapesten.


Megoszlott a résztvevők véleménye a hatósági ár alapját képező árképletről. Fekete Csaba, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MATÁSZSZ) elnöke szerint benchmark (referencia) alapon kellene kidolgozni az árképletet, Kovács Csaba, a KPMG energetikai tanácsadás igazgatója azonban azt jelezte, hogy nincs megfelelő mennyiségű és minőségű adat. Lengyel András, a KPMG energetikai tanácsadás menedzsere pedig arról számolt be, hogy külföldön nem jellemző a távhőágazatban a referencia, mert a távhő kisebb lokális piac. Külföldön azért versenyképes a távhő, mert piaci árat alkalmaznak a földgázra, a távhőtermelők pedig odatelepültek, ahol olcsó hőforrás volt - fejtette ki Kovács Csaba.

A MATÁSZSZ elnöke megállapította, hogy a januártól érvényes árak reálisan tükrözik a költségeket, de a jelenlegi átmeneti időszak. Azt ugyanis nem lehet tudni, hogy mi lesz a változó költségelemekkel, például a földgázár, illetve a devizaárfolyam változásából adódóakkal, azaz mi lesz az új árszabályozás alapelve - hívta fel a figyelmet Vinkots András, a Budapesti Erőmű vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: a jelenlegi szabályozás nem fenntartható, és beszámolt arról, hogy a társaság cash flow-ja (készpénzforgalma) az idén még pozitív lesz, de vesztesége várhatóan meghaladja majd az egymilliárd forintot. A piaci szereplők éppen a hosszú távon kiszámítható ármechanizmus hiánya miatt nem tudnak beruházást sem tervezni.

A résztvevők felhívták a figyelmet arra, hogy az árszabályozás kidolgozása sürgős, azt már az októberben kezdődő fűtési idényben alkalmazni kellene.

Fekete Csaba szerint a magyarországi távhőpiac jövője csak az olcsó hőforrás lehet. Összehasonlítva a jól működő dán példával elmondta, hogy míg Magyarországon először a távhőrendszer kiépítéséről döntöttek, Dániában oda építettek ilyen rendszert, ahol olcsó hőforrást tudtak biztosítani.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

chris, 2019. április 25.

Ha szükség van egy sürg?s kölcsön hogy megoldja a pénzügyi igényeinek, kínálunk hitelek a ...

Telefonok a szervizben

Ratman, 2019. április 24.

finance.micro1@gmail.com <-
Az egyik (ha nem a) legrosszabb scammer. Szűkszavú, nincs humor...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Keller Williams, 2019. április 19.

Jó nap uram / asszonyom:

A hiteles kölcsön megszerzése mindig nagy probléma volt...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés