Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Mellrákot okozhatnak a dezodorok

MTI, 2012. január 11. - szerda 16:41
Címkék: rák, kutatás, dezodor
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Mégsem olyan veszélytelenek a dezodorok, mint ahogy azt eddig feltételezték: a deókban lévő alumínium-klorid károsíthatja a mell sejtjeit kutatók szerint.


A kérdés csak az, a termékek felelősek-e a mellrákért - vetették fel genfi kutatók.

Az elmúlt évtizedekben az iparosodott államokban növekedett a mellrákos esetek száma. Ugyanakkor egyre gyakoribb, hogy a mellrák a mellmirigy külső részén, a hónalj közelében alakul ki - közölte a Genfi Egyetem.

Néhány éve vetődött fel a gyanú, hogy a dezodorok bizonyos izzadásgátló alkotórésze szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Eddig viszont kevés adat volt, amely megcáfolhatta vagy alátámaszthatta volna a feltevést.

-

Stefano Mandriota biológus, valamint Andre-Pascal Sappino mellrák-specialista és kutatócsoportjuk a Journal of Applied Toxicology című szaklapban mutatták be tanulmányukat, amelyben kifejtették, hogy a dezodorokban használt alumínium-klorid károsíthatja a mell sejtjeit.

A kutatás során a tudósok létrehozták az emberi mell sejtjeinek modelljét. A sejteket alumínium-klorid hatásának tették ki - 1500-100 ezerrel kisebb adagokban, mint amennyit egy átlagos dezodor tartalmaz. Néhány héttel később megállapíthatóvá vált a sejtek károsodása.

Az alumínium abnormális folyamatokat indít el a sejtekben, e folyamatok megfelelnek a tumorszerű változások első fázisának. Emellett a kutatók az örökítőanyag láncolattöréseit is megfigyelték, ami szintén a rák kialakulásával van összefüggésben.

A kutatók kifejtették: tanulmányuk nem azért született, hogy bebizonyítsa, a deókban lévő alumíniumsó mellrákot okozna. Ez csupán arra bizonyíték, hogy ezek az anyagok a sejtekre nézve károsak.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2019. január 13.

Szükség van-e sürgős hitelre? Hitelek az adósság törlésére vagy a pénz kölcsönzésére. ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mehmet Hakan, 2019. január 12.

Ha szüksége van egy sürgős kölcsönre, hogy megoldja pénzügyi szükségleteit, €3000 és ...

Kinek és hogyan fizessek vízdíjat?

Paul Moritz, 2019. január 12.

Figyelem:

Hiteleket kínálunk magán- és kereskedelmi testületeknek, nagyon alacso...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés