Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tüntetések a benzinár drasztikus emelése miatt

MTI, 2012. január 10. - kedd 14:21
Címkék: benzin, ár, tüntetés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Rendőrök hétfőn lelőttek három tüntetőt Nigériában, ahol tiltakozó mozgalom és országos sztrájk bontakozott ki a benzinár drasztikus emelése miatt.


Az egyik haláleset a nyugat-afrikai ország gazdasági fővárosában, Lagosban történt az NLC nigériai szakszervezeti szövetség elnökének tájékoztatása szerint. A sebesültek számát mintegy harmincban nevezte meg. A metropoliszban zárva tartottak az üzletek, bankok és benzinkutak, az autópályák és a lagúnákon átívelő hidak úgyszólván üresek voltak, noha máskor egész nap óriási rajtuk a gépjárműforgalom.

Zavargások voltak az észak-nigériai Kano városában is: a tüntetők és a rendőrök összecsapásainak legalább két halottja és több mint 30 sérültje volt, az utóbbiak közül sokat lőtt sebbel vittek kórházba. Hírügynökségi jelentések szerint ezek a számok csak egy kórházra vonatkoznak, és más kórházakba is szállítottak sebesülteket. A rendőrség a levegőbe lőtt és könnygázt vetett be, amikor sok ezer tüntető megpróbálta megrohamozni a kormányzó kanói hivatali épületét. Randalírozók autókat gyújtottak fel. Az északi nagyvárosban kijárási tilalmat rendeltek el az éjszakai órákra.

Az üzemanyag szubvenciójának január elsejei hatályú váratlan csökkentése következtében a benzinárak több mint a duplájára - a literenkénti 65 nairáról legalább 150 nairára (0,93 dollár) - szöktek fel Nigériában. A törvényhozás alsóháza vasárnap felszólította a kormányt, tartson válságtanácskozást és gondolja át újra döntését. Jonathan Goodluck elnök jelezte, hogy nem enged. Korábbi kormányok rendszerint meghátráltak benzinár-támogatás csökkentésének kérdésében a sztrájkolók nyomására.

Afrika legnépesebb állama egyben a kontinens legnagyobb kőolaj-kitermelője napi két millió hordóval, a szűkös kőolajfinomító-kapacitása és a meglévő létesítmények elhanyagoltsága miatt mégis benzinbehozatalra szorul.

A kőolaj kitermelése a sztrájk ellenére zavartalan a jelentések szerint.

Szakértők szerint a benzinár-szubvenciók a gazdagoknak és a középosztálynak kedveztek a kevesebb mint napi 2 dollárból élő szegény többség rovására, táplálták a korrupciót és közpénzek dollármilliárdjait szívták át a benzinimportőrök kartelljához. A támogatás miatt elharapódzott a benzin csempészése más afrikai országokba. A szubvenció a költségvetés kiadási oldalának legnagyobb tétele (25 százalék) volt, a kormány legalább évi hat milliárd dollár megtakarítást remél megszüntetésétől.

A benzinárak emelkedése tovább fokozta a felekezeti ellentétek miatt amúgy is kiélezett feszültséget a nyugat-afrikai országban, ahol muzulmán szélsőségesek keresztények ellen elkövetett terrortámadásai karácsony táján több tucat emberéletet szedtek. Az ország déli részén a népesség zömében keresztény, az északi részen pedig muzulmán.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

tigrincs, 2012. január 11. - szerda 22:33

...nem hármat lőttek le,sokkal többet...De ennek ugye errefele nem igazán van hírértéke...nem baj,majd lesz,ha az ott kitörő polgárháború miatt majd 200 dollár lesz az olaj hordója...Aki egy kicsit elmélyedne a témában: http://pmnewsnigeria.com

bajtárs, 2012. január 10. - kedd 18:46

Nemrégen voltam tankolni.Nagyon puskaporos a hangulat,ha így megy tovább...!Nem sok kell neki!

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza