Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tüntetések a benzinár drasztikus emelése miatt

MTI, 2012. január 10. - kedd 14:21
Címkék: benzin, ár, tüntetés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Rendőrök hétfőn lelőttek három tüntetőt Nigériában, ahol tiltakozó mozgalom és országos sztrájk bontakozott ki a benzinár drasztikus emelése miatt.


Az egyik haláleset a nyugat-afrikai ország gazdasági fővárosában, Lagosban történt az NLC nigériai szakszervezeti szövetség elnökének tájékoztatása szerint. A sebesültek számát mintegy harmincban nevezte meg. A metropoliszban zárva tartottak az üzletek, bankok és benzinkutak, az autópályák és a lagúnákon átívelő hidak úgyszólván üresek voltak, noha máskor egész nap óriási rajtuk a gépjárműforgalom.

Zavargások voltak az észak-nigériai Kano városában is: a tüntetők és a rendőrök összecsapásainak legalább két halottja és több mint 30 sérültje volt, az utóbbiak közül sokat lőtt sebbel vittek kórházba. Hírügynökségi jelentések szerint ezek a számok csak egy kórházra vonatkoznak, és más kórházakba is szállítottak sebesülteket. A rendőrség a levegőbe lőtt és könnygázt vetett be, amikor sok ezer tüntető megpróbálta megrohamozni a kormányzó kanói hivatali épületét. Randalírozók autókat gyújtottak fel. Az északi nagyvárosban kijárási tilalmat rendeltek el az éjszakai órákra.

Az üzemanyag szubvenciójának január elsejei hatályú váratlan csökkentése következtében a benzinárak több mint a duplájára - a literenkénti 65 nairáról legalább 150 nairára (0,93 dollár) - szöktek fel Nigériában. A törvényhozás alsóháza vasárnap felszólította a kormányt, tartson válságtanácskozást és gondolja át újra döntését. Jonathan Goodluck elnök jelezte, hogy nem enged. Korábbi kormányok rendszerint meghátráltak benzinár-támogatás csökkentésének kérdésében a sztrájkolók nyomására.

Afrika legnépesebb állama egyben a kontinens legnagyobb kőolaj-kitermelője napi két millió hordóval, a szűkös kőolajfinomító-kapacitása és a meglévő létesítmények elhanyagoltsága miatt mégis benzinbehozatalra szorul.

A kőolaj kitermelése a sztrájk ellenére zavartalan a jelentések szerint.

Szakértők szerint a benzinár-szubvenciók a gazdagoknak és a középosztálynak kedveztek a kevesebb mint napi 2 dollárból élő szegény többség rovására, táplálták a korrupciót és közpénzek dollármilliárdjait szívták át a benzinimportőrök kartelljához. A támogatás miatt elharapódzott a benzin csempészése más afrikai országokba. A szubvenció a költségvetés kiadási oldalának legnagyobb tétele (25 százalék) volt, a kormány legalább évi hat milliárd dollár megtakarítást remél megszüntetésétől.

A benzinárak emelkedése tovább fokozta a felekezeti ellentétek miatt amúgy is kiélezett feszültséget a nyugat-afrikai országban, ahol muzulmán szélsőségesek keresztények ellen elkövetett terrortámadásai karácsony táján több tucat emberéletet szedtek. Az ország déli részén a népesség zömében keresztény, az északi részen pedig muzulmán.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

tigrincs, 2012. január 11. - szerda 22:33

...nem hármat lőttek le,sokkal többet...De ennek ugye errefele nem igazán van hírértéke...nem baj,majd lesz,ha az ott kitörő polgárháború miatt majd 200 dollár lesz az olaj hordója...Aki egy kicsit elmélyedne a témában: http://pmnewsnigeria.com

bajtárs, 2012. január 10. - kedd 18:46

Nemrégen voltam tankolni.Nagyon puskaporos a hangulat,ha így megy tovább...!Nem sok kell neki!

Kommentek

Theresa Oliver, 2019. március 20.

Én Theresa Oliver vagyok. de USA-ban élek, Néhány hónappal ezelőtt pénzügyileg feszült volt...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Ratman, 2019. március 18.

Nem ajánlom Richard Cosmos urat (se), nem túl sok hitelt küld :D...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Váradi Tibor Attila, 2019. március 17.

Tisztelt Tulajdonos(ok)!

Szeretnék Önökkel beszélni benzines autó elektromosra v...

Alakítsd elektromossá az autód!

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés