Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tovább romlik a fogyasztói hangulat

MTI, 2012. január 06. - péntek 11:43
Címkék: GFK, felmérés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A GfK piackutató intézet felmérése szerint tovább romlott a fogyasztói hangulat Magyarországon, ezt jelzi a GfK komplex fogyasztói bizalmi indexe (FBI), amely 13 ponttal 117,5 pontra csökkent decemberre a szeptemberi felméréshez képest - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet pénteken az MTI-vel.


A Michigani Egyetem licensze alapján készülő FBI összegzi a háztartások tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó vásárlási hajlandóságát, a jelenlegi anyagi helyzetük megítélését az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a jövő évi pénzügyi helyzetükre vonatkozó várakozásokat, az ország következő 12 hónapban és elkövetkező öt évben várható gazdasági helyzetének megítélését.

A fogyasztói várakozások mutatója (FVI) 21 pontot zuhant egy negyedév alatt és 119,4 pont volt decemberben. Ezen belül különösen a rövid távú, a 12 hónapra vonatkozó várakozások romlottak. A GfK megállapítása szerint a FVI a háztartások várható pénzügyi helyzetének és az ország várható gazdasági helyzetének megítélése miatt csökken.

Enyhén mérséklődött a vásárlási hajlandósági index (VHI), decemberben a 115,4 pontos érték 2,7 ponttal volt alacsonyabb a szeptemberi felmérés eredményénél.

A munkanélküliséget illetően 54 százalék számít annak növekedésére. A lakosság arányában az inflációs várakozás nem változott, 91 százalék számít átlagosan 9 százalékos drágulásra a következő 12 hónapban.

Továbbra is kedvezőtlenek a család reáljövedelmére vonatkozó várakozások: tízből hatan reáljövedelműk csökkenését várja.

A lakosság 23 százaléka gondolja úgy, hogy most nem alkalmas az idő hitelfelvételre, az előző felmérésnél ez az arány 28 százalék volt. Decemberben 71 százalék nyilatkozott úgy, hogy soha nem venne fel hitelt, míg szeptemberben ez az arány 69 százalék volt. Ezt magyarázza az, hogy a lakosság 55 százaléka a hitelkamatok emelkedésére számít a következő 12 hónapban.

A felmérésben 37 százalék volt bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy felhasználja-e megtakarításait egy korábban tervezett vásárláshoz, 16 százalék szerint pedig most nem érdemes nagyobb háztartási eszközt venni.

Lakásának eladására az időt mindössze 5 százalék tartja érdemesnek, ugyanakkor 46 százalék venne lakást, s hasonló - 45 százalék - azoknak az aránya, akik jó befektetésnek tartják a lakásvásárlást.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza