Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Megfelelt a stresszteszten a paksi atomerőmű

MTI, 2012. január 06. - péntek 16:01
Címkék: Paks,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A paksi atomerőmű biztonságos, semmilyen azonnali intézkedésre nincs szükség - állapította meg az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a Nemzeti Jelentésben, amelyet a paksi atomerőműben zajlott célzott biztonsági jelentésről az Európai Bizottságnak megküldött.


A paksi atomerőmű átment a stresszteszten - mondta Fichtinger Gyula megbízott főigazgató-helyettes az MTI-nek pénteken, a hivatal sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A főigazgató-helyettes azt mondta, a biztonság szintje mindig növelhető, találtak is olyan lehetőségeket, amelyek a paksi atomerőmű esetében előrelépést jelentenek, de azonnali beavatkozásra nincs szükség. A jelentést az Európai Bizottság szervezésében - hasonlóan a többi atomerőműével - nemzetközi felülvizsgálatnak is alávetik, az eredmény áprilisra várható.

A hivatal vezetői beszámoltak arról, hogy megkezdték az atomerőmű üzemidő-hosszabbítási kérelmének értékelését. Az üzemeltetőnek 2012-re is maradtak teendői, mondta Fichtinger Gyula.

- Azt kellett igazolni, hogy az elmúlt négyéves programot, amely alapján felkészültek az üzemidő-hosszabbításra, sikerült befejezni, éd megfelelő eredményeket hozott, illetve igazolni kellett, hogy van még húsz évnyi tartalék ebben a létesítményben - részletezte Fichtinger Gyula.

Hozzátette hogy ugyanakkor vannak még teendők. Bizonyos feladatok erre az időpontra nem készültek el, ezeket 2012-ben ígérete szerint pótolni fogja az erőmű, fűzte hozzá.

Jelezte:, ezek a feladatok - köztük például berendezések minősítése, kifáradási és élettartam-számítások, alkatrészek cseréje - szerepelnek az atomerőmű idei ütemtervében. Ezek elvégezhető, befejezhető munkák, de a követelmények nem teljesülése esetén, vagy ha valamilyen hiányosságot, elégtelenséget talál a hivatal, lehetőség van arra, hogy feltételekkel, vagy korlátozással adja meg az engedélyt a paksi atomerőmű 1-es blokkjának további üzemeltetésére.

A paksi atomerőmű 1-es reaktora 1982-ben kezdte meg az áramtermelést. A tervezett, harmincéves üzemidő megtoldását újabb húsz évvel 2001-ben határozták el. 2006-ban megszerezte a Paksi Atomerőmű Zrt. a környezetvédelmi engedélyt, majd elkészítette és benyújtotta a hatóságnak a négyéves előkészítő programot. Az OAH vezető-helyettese tájékoztatása szerint ez kiterjedt az állapotfelmérésére, az öregítő hatások felmérésére, az öregedési folyamatok kezelésére. Fichtinger Gyula hozzáfűzte, hogy a hatóság szisztematikusan nyomon követte az atomerőmű üzemidő hosszabbítási programját.

A Paksi Atomerőmű Zrt. a jogszabályi előírásoknak megfelelően a tervezett üzemidő lejárta előtt egy évvel, 2011. decemberében benyújtotta az 1-es blokk tervezett időn túli üzemeltetésére vonatkozó engedélykérelmét. Az Országos Atomenergia Hivatalnak 2012-ig kell értékelnie a több ezer oldalt kitevő engedélykérelmet és a hiánypótlás keretében megszülető kiegészítő információkat.

A szakember azt is elmondta, hogy a paksi atomerőmű rendszeresen átesett biztonsági felülvizsgálaton. Ilyen, úgynevezett időszakos biztonsági felülvizsgálat 2008-ban történt utoljára. Ennek során mind a négy blokk megkapta az üzemelési engedélyt a tervezett üzemidő végéig. Ezek az időszakos biztonsági vizsgálatok elébe mentek a fukusimai események miatt elhatározott célzott biztonsági felülvizsgálatnak, hangoztatta Fichtinger Gyula. A célzott biztonsági felülvizsgálat kapcsán kiemelte, hogy számos - korábban elhatározott - biztonságot növelő beavatkozás megtörtént vagy folyamatban van.

Hangsúlyozta: a paksi atomerőmű tervezési alapja megfelelő, összhangban van a jogszabályokban meghatározott követelményekkel, és a nemzetközi gyakorlattal, a biztonsági rendszerek és funkciók megfelelnek a tervezési alapban figyelembe vett elvárásoknak. Megállapítható, hogy a paksi atomerőmű biztonságos, és semmilyen azonnali intézkedésre nincs szükség. A lehetséges javító intézkedések részleteinek kidolgozása később történik meg - tette hozzá.

Az OAH nemzeti jelentését 2012 első félévében nemzetközi felülvizsgálatnak is alávetik - hangzott el a tájékoztatón.

Az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, Rónaky József a nukleáris hatóság elmúlt évi tevékenységét összegezve kijelentette, hogy Magyarországon minden nukleáris létesítmény biztonságosan működött. Kiemelkedő eredménynek nevezte, hogy Magyarország EU-elnöksége során több nukleáris biztonságot érintő irányelv és egyezmény született. A főigazgató szót ejtett arról, hogy módosult 2011-ben az atomtörvény. A lényeges változások között említette azt, hogy megteremtődött a lehetőség a kiégett fűtőelemek újrafeldolgozására.

Rónaky József elmondta, hogy az idén az atomerőmű üzemidő hosszabbításának engedélyezése mellett az Országos Atomenergia Hivatalnak fel kell készülnie az új blokkal kapcsolatos teendőkre is. A felkészülés már 2009-ben, a parlamenti döntés után elkezdődött, ám fontos állomása lesz az idei év, mert az új blokkokkal kapcsolatos követelményeket magas szintű jogszabályban, kormányrendeletben kihirdetett nukleáris biztonsági szabályzat kötetekben fogják megjeleníteni.

A főigazgató szerint fel kell készíteni a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot a bővítésre, és feladatot jelent az is, hogy már a blokktípus kiválasztása előtt beindulhat az engedélyezés, és annak első lépéseként a telephely-engedélyezés.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 21.

Szüksége van egy gyors hitelfelvételre? Ha sürgős hitre van szüksége adósságának rendezés...

Évi egy fogkefe

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Pénzügyileg és szükséged van egy kölcsönre, hogy megváltoztasd a sürgős szükségletedet, ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Kell hitel? Személyi kölcsönök? Üzleti kölcsönök? jelzálogkölcsönök? Mezőgazdasági és...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés