Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Százezer végtörlesztő, kétszázezer szándéknyilatkozat

MTI, 2012. január 05. - csütörtök 13:41
Címkék: PSZÁF, végtörlesztés,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Megközelítette a százezret a fix árfolyamon végtörlesztő családok száma tavaly év végéig, miközben a végtörlesztés céljára fordított hitelkiváltó forinthitelek száma majdnem elérte a 17 ezret, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) legújabb adatai szerint jelentősen nőtt a végtörlesztési szándékukat bejelentők aránya is: e szerződések száma és az ingatlancélú hitelek volumene mintegy kétszerese az év végéig már végtörlesztettekének.


A már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 642,1 milliárd forint volt, azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak 468,0 milliárd forintot kellett kifizetni. A kettő különbözete, azaz mintegy 174 milliárd forint volt december végéig a pénzügyi intézmények vesztesége.

A csütörtökön közzétette adatok szerint a ténylegesen végtörlesztett fogyasztókkal párhuzamosan, az év végéig jelentősen nőtt a végtörlesztési szándékukat bejelentő ügyfelek aránya is: e szerződések száma és az ingatlancélú hitelek volumene mintegy kétszerese a már végtörlesztettekének, ami jelentős bizonytalansági tényező a hitelező szektornak az elkövetkező időszakban - közölte a PSZÁF.

-

Tavaly szeptember 29. és december 31. között 94.337 darab devizaalapú ingatlancélú kölcsön fix árfolyamú végtörlesztése történt meg.

A felügyelet szerint a már kifizetett fix árfolyamú végtörlesztések 97 százaléka svájci frank alapú ingatlancélú hitelhez kötődött, az euró és a japán jen alapú kölcsönök száma mindössze 1, illetve 2 ezerre rúgott. A végtörlesztéssel visszafizetett ingatlanhitelek átlagos összege 5 millió forint volt, s a legtöbb hitelt a kereskedelmi bankoknak végtörlesztették az ügyfelek.

A bankoknál és a takarékszövetkezeteknél a teljes hitelállomány valamivel több mint egytizedét fizették vissza. A pénzügyi vállalkozásoknál 8,5 millió forint volt a végtörlesztett ingatlancélú hitelek átlagos nagysága, de csak az állomány 5 százalékánál történt visszafizetés.

A PSZÁF adati szerint 2011 folyamán a fix árfolyamú végtörlesztésekhez szükséges forrás döntő részét, több mint 80 százalékát az ügyfelek saját megtakarításaikból teremtették elő. A hitelintézetek tavaly december végéig 16.865 darab hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak e célra, amelyek együttes összege megközelítette a 88,5 milliárd forintot. Ezen belül a takarékszövetkezetek által nyújtott forinthitelek száma 4.864 darab, teljes összege pedig 25,1 milliárd forint volt.

Az összes folyósított hitelkiváltó forinthitel közül 43 milliárd forintot a pénzügyi szervezetek saját korábbi adósaiknak, 45,5 milliárd forintot viszont más pénzügyi szervezet adósainak nyújtottak. Miközben a hitelkiváltó forinthitelek átlagos összege 5,3 millió forint volt, ehhez képest különösen magas, 18,6 millió forint volt a pénzügyi vállalkozások által e célra nyújtott hitelek átlagos mértéke - közölte a PSZÁF. -

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

sorstárs, 2012. január 06. - péntek 18:04

A mai napon kaptam egy követelésről szóló levelet a bírósági végrehajtótól. A CITI BANK nál van egy 800 ezer forintos kölcsön frank alapú.Több mint a háromnegyed része kivan már fizetve. De feltornászták uzsora kamatokkal 2 millió 440 ezerre.Eddig az követelték.De a mostani levél már 3 millió 84 ezer forintról ad "TÁJÉKOZTATÁST"!Akkor ezt ki érti? Nem emelnek kamatot a bankok? Vagy igen csak uzsorát szed valaki!Aztán így hogyan lehessen végtörleszteni?Hát megőrítik tényleg az ügyfeleket! Ez a nagy egyezség a bankokkal! UTÁLATOSAK!!!!!!!!Ilyenek a Velük korrumpáló ügyvédi irodák és a végrehajtók többsége! Lehet szedni adómentesen a luxusutazásokra a pénzt!

Kommentek

Mária Ádám, 2018. november 19.

A nevem Mária Ádám egy egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot hagy...

133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható

Josef Lewis, 2018. november 16.

Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan ...

Telefonok a szervizben

Ella, 2018. november 15.

Helló mindenki itt vagyok, hogy bizonyságot tegyek arról, hogy megkaptam a kölcsönt John Hawkin...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés