Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Százezer végtörlesztő, kétszázezer szándéknyilatkozat

MTI, 2012. január 05. - csütörtök 13:41
Címkék: PSZÁF, végtörlesztés,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Megközelítette a százezret a fix árfolyamon végtörlesztő családok száma tavaly év végéig, miközben a végtörlesztés céljára fordított hitelkiváltó forinthitelek száma majdnem elérte a 17 ezret, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) legújabb adatai szerint jelentősen nőtt a végtörlesztési szándékukat bejelentők aránya is: e szerződések száma és az ingatlancélú hitelek volumene mintegy kétszerese az év végéig már végtörlesztettekének.


A már teljesített végtörlesztések piaci árfolyama 642,1 milliárd forint volt, azonban az ügyfeleknek fix árfolyamon ebből csak 468,0 milliárd forintot kellett kifizetni. A kettő különbözete, azaz mintegy 174 milliárd forint volt december végéig a pénzügyi intézmények vesztesége.

A csütörtökön közzétette adatok szerint a ténylegesen végtörlesztett fogyasztókkal párhuzamosan, az év végéig jelentősen nőtt a végtörlesztési szándékukat bejelentő ügyfelek aránya is: e szerződések száma és az ingatlancélú hitelek volumene mintegy kétszerese a már végtörlesztettekének, ami jelentős bizonytalansági tényező a hitelező szektornak az elkövetkező időszakban - közölte a PSZÁF.

-

Tavaly szeptember 29. és december 31. között 94.337 darab devizaalapú ingatlancélú kölcsön fix árfolyamú végtörlesztése történt meg.

A felügyelet szerint a már kifizetett fix árfolyamú végtörlesztések 97 százaléka svájci frank alapú ingatlancélú hitelhez kötődött, az euró és a japán jen alapú kölcsönök száma mindössze 1, illetve 2 ezerre rúgott. A végtörlesztéssel visszafizetett ingatlanhitelek átlagos összege 5 millió forint volt, s a legtöbb hitelt a kereskedelmi bankoknak végtörlesztették az ügyfelek.

A bankoknál és a takarékszövetkezeteknél a teljes hitelállomány valamivel több mint egytizedét fizették vissza. A pénzügyi vállalkozásoknál 8,5 millió forint volt a végtörlesztett ingatlancélú hitelek átlagos nagysága, de csak az állomány 5 százalékánál történt visszafizetés.

A PSZÁF adati szerint 2011 folyamán a fix árfolyamú végtörlesztésekhez szükséges forrás döntő részét, több mint 80 százalékát az ügyfelek saját megtakarításaikból teremtették elő. A hitelintézetek tavaly december végéig 16.865 darab hitelkiváltó forinthitelt folyósítottak e célra, amelyek együttes összege megközelítette a 88,5 milliárd forintot. Ezen belül a takarékszövetkezetek által nyújtott forinthitelek száma 4.864 darab, teljes összege pedig 25,1 milliárd forint volt.

Az összes folyósított hitelkiváltó forinthitel közül 43 milliárd forintot a pénzügyi szervezetek saját korábbi adósaiknak, 45,5 milliárd forintot viszont más pénzügyi szervezet adósainak nyújtottak. Miközben a hitelkiváltó forinthitelek átlagos összege 5,3 millió forint volt, ehhez képest különösen magas, 18,6 millió forint volt a pénzügyi vállalkozások által e célra nyújtott hitelek átlagos mértéke - közölte a PSZÁF. -

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

sorstárs, 2012. január 06. - péntek 18:04

A mai napon kaptam egy követelésről szóló levelet a bírósági végrehajtótól. A CITI BANK nál van egy 800 ezer forintos kölcsön frank alapú.Több mint a háromnegyed része kivan már fizetve. De feltornászták uzsora kamatokkal 2 millió 440 ezerre.Eddig az követelték.De a mostani levél már 3 millió 84 ezer forintról ad "TÁJÉKOZTATÁST"!Akkor ezt ki érti? Nem emelnek kamatot a bankok? Vagy igen csak uzsorát szed valaki!Aztán így hogyan lehessen végtörleszteni?Hát megőrítik tényleg az ügyfeleket! Ez a nagy egyezség a bankokkal! UTÁLATOSAK!!!!!!!!Ilyenek a Velük korrumpáló ügyvédi irodák és a végrehajtók többsége! Lehet szedni adómentesen a luxusutazásokra a pénzt!

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza