Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Húsz százalék lehet a végtörlesztők aránya

MTI, 2012. január 05. - csütörtök 09:51
Címkék: deviza, végtörlesztés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A fix árfolyamon történő végtörlesztésre jelentkezők pontos számát még összegzik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete munkatársai, de Binder István, a szervezet szóvivője csütörtökön az m1 Ma reggel című műsorában, előzetesen úgy vélte, a törlesztők aránya várhatóan 15-20 százalék lesz.


Hozzátette, amint meg lesz a pontos szám, a PSZÁF nyilvánosságra hozza, akár már csütörtökön.

A szóvivő elmondta, december 30-án lejárt az a határidő, ameddig közölni lehetett a bankokkal a fix árfolyamon történő végtörlesztés szándékát, ugyanígy jogvesztő hatályú a január 30-a, ameddig igazolniuk kell a végtörlesztésre rendelkezésére álló összeget az adósoknak. A devizahitelesnek pedig a végtörlesztési szándék bejelentését követően 60 nap áll rendelkezésére a tényleges törlesztésre. Binder István példaként elmondta, ha valaki december 30-án jelezte törlesztési szándékát, annak legkésőbb február végén valóban törlesztenie kell.

A szóvivő szerint a fedezet igazolásának két módja van, a legegyszerűbb az, ha az adós bankszámláján van a pénz. A másik esetben, ha a devizaadós forintkölcsönből akar törleszteni, a hitelt nyújtó banknak kell egyértelműen és visszavonhatatlanul ígérvényt adnia arra, hogy hitelt fog nyújtani az adósnak.

A szóvivő elmondta, az eddigi adatok alapján a törlesztők fele nem a saját bankjától kérte a hitelt, ami azt mutatja, hogy több bank és takarékszövetkezet is jó üzletet lát a kölcsönnyújtásban.

Binder István az adósokat arra kérte, hogy a hitelkérelmek benyújtását ne hagyják az utolsó pillanatra, mivel a bankoktól nem lehet elvárni, hogy órák alatt döntsenek a kölcsönökről.

Ugyanakkor úgy vélte, a bankok nem fogják húzni az időt, s a megfelelő kondíciókkal rendelkező ügyfeleknek megadják a hitelt.

Az árfolyamrögzítés lehetőségéről elmondta, az eddigi feltételekkel nem volt túl sikeres, s összesen mintegy 2 ezer ügyfél élt ezzel. Hozzátette, várhatóan április-májustól már minden jogszabály meg lesz ahhoz, hogy új feltételekkel vehessék igénybe az adósok ezt a lehetőséget, s akkor várhatón nagyobb számban élnek majd vele. A változást alapvetően azt jelenti, hogy a gyűjtőszámlára kerülő összeg kamatköltségeit átvállalja az állam és a bankszektor.

Binder István elmondta, a Bankszövetség optimista becslése szerint a megmaradó ügyfélkör fele élhet majd a rögzítéssel, ami több százezer ügyfél lehet.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

károsúlt, 2012. január 05. - csütörtök 11:37

Igen! Sajnos a többinek már nincs miből végtörleszteni,mert azokat megölték anyagilag a bankok!Segitséget meg nem várhatnak,mert a KHR lista nem engedi!Ezt is a bankvezetőknek köszönhetjük! Ide vezetett a spekulációs csalásuk!

Kommentek

Keller Williams, 2019. április 19.

Jó nap uram / asszonyom:

A hiteles kölcsön megszerzése mindig nagy probléma volt...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

oriofinance, 2019. április 19.

Helló úr / asszony

Van pénzügyi problémája? Nincs több gondja, hogy egy kölcs...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

oriofinance, 2019. április 19.

Helló úr / asszony

Van pénzügyi problémája? Nincs több gondja, hogy egy kölcs...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés