Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kihangosítóval is veszélyforrás a mobiltelefon

MTI, 2011. december 16. - péntek 15:04
Címkék: mobil, vezetés
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Kihangosítóval is veszélyes a mobiltelefon, mert elvonja beszélgetés közben a vezető figyelmét. Az ezt igazoló tanulmányok alapján a kihangosítva telefonálás betiltását javasolta az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági hatósága.


A kutatások szerint nem az a fő probléma, hogy a kézben tartott mobilok lefoglalják a vezető egyik kezét: a kihangosított mobilok is éppolyan veszélyesek, mert a beszélgetés elvonja a sofőr figyelmét a közlekedésről - közölte Deborah Hersman, a testület elnöke.

"Rengeteg eset bizonyítja, hogy a telefonálás - akár kézben tartott, akár kihangosított mobillal - káros a vezetésre, és növeli egy baleset kockázatát" - jelentette ki a főutak biztonságáért felelős intézet vezetője, Anne McCartt.

Egy amerikai és egy svéd tanulmány egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy semmi sem igazolja, miszerint a vezetés közben kihangosított mobil veszélytelenebb lenne a kézben tartottnál.

A közúti hatóságok által kikérdezett hatezer vezető negyven százaléka gondolta úgy, hogy szerinte nem veszélyes, ha út közben kihangosított mobilon beszél, de mindössze 12 százalékuk vélekedett így a kézben tartott mobilról.

A szimulációs vizsgálatok ugyanakkor igazolták, hogy a vezető figyelme csökken, ha beszélnek hozzá, például kimegy a sávból, amelyben addig haladt. A kutatási eredmények azt bizonyítják, hogy ha a vezető nem is akar odafigyelni a beszélőre, akkor is lefoglalja agya egy részét a hozzá szóló hang, és ez kizökkenti a koncentrációból.

A kutatások figyelembe vételével az amerikai közlekedésbiztonsági hatóság olyan ajánlást fogalmazott meg, amely szerint a kézben tartott mobillal való telefonásás mellett be kellene tiltani a kihangosítóval való telefonálást is vezetés közben. Az ajánlásból azonban nem biztos, hogy jogszabály lesz, mivel az amerikai személyiségi jogok megnehezítik annak kutatását, hogy mennyiben játszanak szerepet a mobilok a baleseteknél. Kanadai és ausztrál tanulmányok ugyanakkor kimutatták, hogy a mobilozó sofőrök négyszer nagyobb kockázattal karamboloztak a nem telefonálóknál.

Természetesen egy sor egyéb olyan dolog is van, ami kockázatos az autóban vezetés közben: többek között az evés, ivás, a rádió beállítása, térképnézés, arcfestés. De éppen úgy, ahogy a telefonálás, ezek is a vezető döntésén múlnak. És hogy a hátsó ülésen síró csecsemő is elvonja a figyelmet? Erről McCartt csak annyit jegyezett meg: "ez az élet velejárója".

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Uriah Heep, 2011. december 19. - hétfő 08:06

Legalább ennyire veszélyes az, ha valaki vezetés közben dohányzik.

Kommentek

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

REMY FINK, 2020. január 09.

[REMY.CREDIT111@gmail.com]

Szüksége van valamilyen hitelre vagy finanszírozásra? ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza