Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fogyasztóvédelem: karácsonykor is a biztonságra kell törekedni

MTI, 2011. december 16. - péntek 13:41
Címkék: karácsony
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A biztonságos karácsonyhoz elengedhetetlen a vásárlás során tanúsított tudatos fogyasztói magatartás - hangsúlyozta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője pénteken az Ünnepelj gondtalanul! címmel tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.


Fülöp Zsuzsanna elmondta, hogy a játékok és műszaki termékek biztonságával a hatóság egész évben foglalkozik, de a karácsonyi ünnepeket megelőzően kiemelten ellenőrzik az áruházak akciós tevékenységét, illetve a szezonhoz köthető termékek biztonságát.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumában a sajtó képviselőinek bemutatták a karácsonyi fényfüzérek vizsgálatát, majd a Blaha Lujza téren a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szemléltette, milyen veszélyes lehet a karácsonyfa, az adventi koszorú által okozott tűz, illetve a meggyulladt étolaj vízzel történő, szakszerűtlen oltása.

MTIFülöp Zsuzsanna az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: az NFH az idén is kiemelten vizsgálja a karácsonyi fényfüzérek biztonságát, illetve ellenőrzi, hogy a korábbi években betiltott veszélyes termékek ne legyenek forgalomban. Az idén eddig 31 fényfüzér-minta került a laboratóriumukba, 26 minta vizsgálatát elvégezték, és mindössze 3 esetben állapították meg, hogy az minden követelménynek megfelel.

Az NFH szóvivője elmondta, hogy a fogyasztóvédők a karácsonyi fokozott ellenőrzést megelőzően is találtak korábban betiltott karácsonyi fényfüzéreket forgalomban. A hatóság ilyen esetekben ideiglenes intézkedésként a helyszínen megtiltja a további árusítást, majd eljárást indít a forgalmazóval szemben, illetve "nyomon követéssel" vizsgálja az importőr, a gyártó felelősségét is.

Fülöp Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra, hogy a nem biztonságos termékek - a beazonosításukhoz szükséges adatokkal együtt - megtekinthetőek a hatóság honlapján. A szóvivő kiemelte: a műszaki terméket, gyermekjátékot, ajándékot vásárlók a vásárlás helyszínét jól válasszák meg, kerüljék az alkalmi árusokat, piacokat. Ott ugyanis nem mindig lehet kipróbálni a műszaki terméket, előfordulhat, hogy nem adnak blokkot, amely az utólagos reklamációhoz, a fogyasztói jog érvényesítéséhez, a kereskedő megtalálásához elengedhetetlen - tette hozzá.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF) és a Fővárosi Tűzoltó-parancsokság bemutatóját követően Petróczi Tímea, az OKF szóvivője elmondta: évről évre egyre kevesebb karácsonykor a tűzeset, a lakosság jobban odafigyel a tűzvédelmi előírásokra. Tavaly karácsonykor harminc riasztották a tűzoltókat, és remélhetően ez a szám az idén még kevesebb lesz.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2019. március 23.

Ha sürgős hitelre van szüksége a pénzügyi igények megoldásához, akkor €3000 és €80 000...

Menekülés a UPC-től

Mr. Dékány Endre, 2019. március 21.

Szüksége van egy fedezett és fedezetlen hitel? Van szüksége lakáshitel javítása? Befektetői...

Menekülés a UPC-től

Dobson, 2019. március 21.

Szia,
Hiteleket adunk 1000 és 100 000 000 dollár között. Hiteleink jól biztosítottak, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés