Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fogyasztóvédelem: karácsonykor is a biztonságra kell törekedni

MTI, 2011. december 16. - péntek 13:41
Címkék: karácsony
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A biztonságos karácsonyhoz elengedhetetlen a vásárlás során tanúsított tudatos fogyasztói magatartás - hangsúlyozta a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője pénteken az Ünnepelj gondtalanul! címmel tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.


Fülöp Zsuzsanna elmondta, hogy a játékok és műszaki termékek biztonságával a hatóság egész évben foglalkozik, de a karácsonyi ünnepeket megelőzően kiemelten ellenőrzik az áruházak akciós tevékenységét, illetve a szezonhoz köthető termékek biztonságát.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság laboratóriumában a sajtó képviselőinek bemutatták a karácsonyi fényfüzérek vizsgálatát, majd a Blaha Lujza téren a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szemléltette, milyen veszélyes lehet a karácsonyfa, az adventi koszorú által okozott tűz, illetve a meggyulladt étolaj vízzel történő, szakszerűtlen oltása.

MTIFülöp Zsuzsanna az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: az NFH az idén is kiemelten vizsgálja a karácsonyi fényfüzérek biztonságát, illetve ellenőrzi, hogy a korábbi években betiltott veszélyes termékek ne legyenek forgalomban. Az idén eddig 31 fényfüzér-minta került a laboratóriumukba, 26 minta vizsgálatát elvégezték, és mindössze 3 esetben állapították meg, hogy az minden követelménynek megfelel.

Az NFH szóvivője elmondta, hogy a fogyasztóvédők a karácsonyi fokozott ellenőrzést megelőzően is találtak korábban betiltott karácsonyi fényfüzéreket forgalomban. A hatóság ilyen esetekben ideiglenes intézkedésként a helyszínen megtiltja a további árusítást, majd eljárást indít a forgalmazóval szemben, illetve "nyomon követéssel" vizsgálja az importőr, a gyártó felelősségét is.

Fülöp Zsuzsanna felhívta a figyelmet arra, hogy a nem biztonságos termékek - a beazonosításukhoz szükséges adatokkal együtt - megtekinthetőek a hatóság honlapján. A szóvivő kiemelte: a műszaki terméket, gyermekjátékot, ajándékot vásárlók a vásárlás helyszínét jól válasszák meg, kerüljék az alkalmi árusokat, piacokat. Ott ugyanis nem mindig lehet kipróbálni a műszaki terméket, előfordulhat, hogy nem adnak blokkot, amely az utólagos reklamációhoz, a fogyasztói jog érvényesítéséhez, a kereskedő megtalálásához elengedhetetlen - tette hozzá.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF) és a Fővárosi Tűzoltó-parancsokság bemutatóját követően Petróczi Tímea, az OKF szóvivője elmondta: évről évre egyre kevesebb karácsonykor a tűzeset, a lakosság jobban odafigyel a tűzvédelmi előírásokra. Tavaly karácsonykor harminc riasztották a tűzoltókat, és remélhetően ez a szám az idén még kevesebb lesz.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mrs Farida Stephen, 2018. július 19.

Jó nap regisztrált magánpénzt kölcsönadó vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segítik a...

Évi egy fogkefe

Török Norbert, 2018. július 16.

Tisztelt cím!
Kocsmát üzemeltetek jelenleg.Ezzel egy légtérben lehet-e kiegészítő jel...

133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható

Török Norbert, 2018. július 16.

Tisztelt cím!
Kocsmát üzemeltetek jelenleg.Ezzel egy légtérben lehet-e kiegészítő jel...

133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés