Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

ÁNTSZ: védőoltással megelőzhető a kanyaró

MTI, 2011. december 15. - csütörtök 12:41
Címkék: kanyaró, ÁNTSZ
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közlése szerint a kanyarójárvány Magyarországot továbbra sem érinti; Ócsai Lajos az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője az MTI-nek szerdán nyilatkozva ugyanakkor hangsúlyozta: aki nincs beoltva, oltassa be magát, különösen ha külföldre utazik.


A szabályozott kötelező védőoltási rendszernek köszönhetően a több európai országban terjedő kanyaró Magyarországot továbbra sem érinti - mondta a főorvos, hozzátéve, hogy az 1969 után születettek 99,5 százaléka be van oltva. Akik korábban születtek, és nem lettek beoltva, azoknak is már a 95 százaléka átvészelte a betegséget - tette hozzá Ócsai Lajos.

Mint kifejtette: a fertőző vírusos betegség ellen először 15 hónapos, majd 11 éves korban oltják be a gyermekeket. Ennek kapcsán megjegyezte: 15 hónapos korban a gyerekek 99,3 százaléka kapja meg a védőoltást. Azokat a gyermekeket, akik például immungyengeség miatt nem részesültek oltásban, az őket körülvevő oltott emberek "megvédik", egyfajta "ernyőimmunitást" jelentenek a számukra.

Azokra utalva, akik egyéb okokból nem oltatják be magukat, vagy gyermeküket, Ócsai Lajos azt mondta: ha elszaporodnak az ilyen "potyautasok", őket már nem fogja tudni megvédeni a rendszer. Márpedig, mint hangsúlyozta, a kanyaró "megbetegítő képessége nagyon nagy", így például egy tanteremben egy kanyarós beteg az oltatlan emberek száz százalékát megfertőzi. Hozzátette: a védőoltás az egyetlen, amellyel megelőzhető a járvány.

Ócsai Lajos kiemelte: a védőoltás 98 százalékos védettséget jelent. A kanyaró a jellegzetes pöttyök megjelenése előtt és után öt-öt nappal, tehát nagyjából tíz napig fertőző. A főorvos hangsúlyozta: a kanyaró elleni harcot nagyban nehezíti a betegség hosszú lappangási ideje, amely nagyjából 7-14 nap. Kevesen emlékeznek arra, hogy tíz nappal korábban merre jártak, vagyis hogy hol, kitől kaphatták el a betegséget, illetve azóta kiket fertőzhettek meg.

A kanyarónál nagyon szigorúak a járvány bejelentésének feltételei, Magyarországon két egymással összefüggő eset már járványt jelent - mondta a főorvos. Hozzátette: járványhelyzetben azt kellene felülvizsgálni, hogy a 15 hónap alattiakkal mit tegyenek. Az anyai immunitás 6-9 hónapig tart, utána a gyermek 15 hónapos koráig védtelen. Ebben korban a szervezetében már kialakult egy védettség, amely 11 éves koráig, a második oltásig megvédi. Így, ha Magyarországon esetleg megjelenne a betegség, azt kellene megfontolni, hogy a 15 hónap alattiakat is beoltsák. Így viszont nekik még 11 éves koruk előtt - nagyjából két éves koruk körül - újra oltást kellene kapniuk.Ócsai Lajos kifejtette: a kanyaró légúti fertőző betegség. Első tünetként komoly felsőlégúti hurut alakul ki, a szájnyálkahártyán különböző, fehér gyűrűvel körül vett pöttyök jelennek meg. Ezt követően először a fejen - elsősorban a fül mögött - jelennek meg a pöttyök, majd szétterjed az egész testre. Ezek a pöttyök öt-hat nap után elkezdenek halványulni, de ezzel együtt akár középfülgyulladás, tüdőgyulladás, sőt akár agyvelőgyulladás is kialakulhat. Ezek közül a leggyakoribb a tüdőgyulladás, amely minden tizedik kanyarósnál kialakul, és akár halállal is végződhet.

Az ÁNTSZ hétfőn tájékoztatta azt MTI-t, hogy Európában az idén már a harmincezret is meghaladja a kanyarós betegek száma, és a betegség szövődményeibe nyolcan bele is haltak. A közlemény szerint 2010-ben Bulgáriában, valamint Franciaországban fordult elő a legtöbb megbetegedés. Az idén a legtöbb, csaknem 15 ezer megbetegedést Franciaországban regisztrálták, a megbetegedések száma alapján Olaszország, Románia, Spanyolország és Németország következik, de a betegség gyakorlatilag Európa minden országában problémát jelent, kivéve Ciprust, Izlandot és Magyarországot - hangsúlyozta az ÁNTSZ. Átlagosan ötszáz kanyarós betegből egy meghal - írta a tisztiorvosi szolgálat.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Dobbs, 2018. május 23.

Vannak pénzügyi nehézségei? HA IGEN! Vegye fel a kapcsolatot a Dobbs Finance and Mortgages Limit...

Telefonok a szervizben

Mehmet Hakan, 2018. május 22.

Kadri Zoltan vagyok, kölcsönöket kínálunk magánszemélyeknek és cégeknek, akik sürgős köl...

Emeltdíjas telefonszám álláshirdetésekben

Trust Fund, 2018. május 22.

Voltál már keresni, hogy hová kölcsönt kapj 3% -os diszkontrátával? nem tudott hitelt szerezn...

Évi egy fogkefe

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés