Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nem tagadható meg a szemét elszállítása

MTI, 2011. december 14. - szerda 11:31
Címkék: szemét, szállítás, jog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Matrica hiányára hivatkozva a közszolgáltató nem tagadhatja meg a szemét elszállítását; az ombudsman a jogbiztonságot hiányolja, mert a törvényhozók nem határozták meg, mikor korlátozható a közszolgáltatás teljesítése - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala szerdán az MTI-vel.


A hatályos jogszabályi előírások szerint a közszolgáltatónak minden esetben kötelező begyűjtenie az ingatlantulajdonosoktól a helyi előírások szerint kihelyezett hulladékot, a lakosok pedig kötelesek a hulladékot átadni és a díjat megfizetni. Ennek ellenére Szabó Máté több panaszbeadványból is arról értesült, hogy a közszolgáltatók a kukákra felragasztandó matrica hiányában - a helyi rendeletek szabályozása okán vagy ezek hiányában is - nem szállítják el a hulladékot - olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a legutóbbi egyik konkrét esettel összefüggésben az állampolgári jogok biztosa jelentésében arra emlékeztetett, hogy az elszállításnak a helyi rendelet alapján nem feltétele a matrica felragasztása, a matrica hiányára hivatkozva a közszolgáltató nem tagadhatja meg a szemét elszállítását. Szabó Máté hangsúlyozta, hogy a közszolgáltató nem szabhat a helyi rendelet és a közszolgáltatási szerződés előírásaival szemben vagy azokon túlmutató feltételeket.

Ha az ingatlan tulajdonosa nem fizeti meg a díjat - és ezért nem jut a matricához -, a díj automatikusan díjhátralékká változik, behajtásáról a jegyzőnek kell gondoskodnia. Ha pedig egy ingatlantulajdonos nem fizeti meg a díjat, az nem ok arra, hogy a közszolgáltató felbontsa vele a szerződést. Az ingatlantulajdonos egyrészt nem választhat szolgáltatót, másrészt nem a matrica elhelyezéséből következik a szerződéses kapcsolat a közszolgáltató és az ingatlantulajdonos között, arra önmagában a hulladékgyűjtő edény kihelyezése, illetve átadása is utal.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa jelentésében ezért hangsúlyozta, hogy a közszolgáltatás teljesítése csak törvényben vagy kormányrendeletben meghatározott esetekben korlátozható. Jelenleg nincs olyan magasabb szintű jogszabályi előírás, amelynek alapján a közszolgáltató a matrica hiányában megtagadhatná a hulladék elszállítását.

A közszolgáltatók "matricás rendszerének" célja az ombudsman szerint nem több, mint a háztartások regisztrációja, valamint a közszolgáltatóknál vezetett nyilvántartás segítése és a díjat nem fizetők kiszűrése. A gyakorlat tehát a közszolgáltatók szempontjából érthető, másfelől azonban a jelenlegi szabályozás nem támogatja hatékonyan a díjak, illetve kintlévőségek beszedését - mutatott rá az ombudsman a közszolgáltatóktól kapott jelzések alapján.

Szabó Máté felkérte a legutóbbi panaszügyben megnevezett közszolgáltató vezetőjét, hogy intézkedjen a jogszabályoknak megfelelő feladatellátásról. A vidékfejlesztési miniszternek pedig javasolta, hogy kezdeményezze annak meghatározását, milyen esetekben korlátozható a közszolgáltatás, és miként biztosítható a közszolgáltatás folyamatossága akkor, ha a díjakból származó bevétel nem fedezi a költségeket - áll a közleményben.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza