Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nehézfémektől félti a kínai gyerekeket a Greenpeace

MTI, 2011. december 09. - péntek 14:21
Címkék: Greenpeace, nehézfém
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A gyerekeknek készült termékek közel tíz százaléka rendkívül nagy mértékben tartalmaz az egészségre veszélyes ólmot Kínában - állapították meg egy ötszázas mintából a Greenpeace környezetvédő szervezet szakemberei.


A Greenpeace China novemberben 500 - véletlenszerűen kiválasztott -, gyermekek számára gyártott árut, így például iskolai hátizsákot vásárolt öt város különböző bevásárló központjaiban, nagybani piacain. Vizsgálataik megállapították, hogy a pekingi, sanghaji, kuangcsoui (Guangzhou), vuhani (Wuhan) és hongkongi beszerzéseik tíz százaléka nem felel meg az ólomtartalomra vonatkozó szabványnak és 30 százalékukban további ötféle, ugyancsak veszélyes nehézfém-maradványt mértek.

A teszteket az ólom mellett, arzénra, kadmiumra, krómra és higanyra végezték; valamennyi súlyosan károsíthatja az emberi idegrendszert és belégzéssel, bőrön át, a nyálkahártyán keresztül és szennyezett élelmiszerrel is a szervezetbe juthat.

Az ólomról közismert, hogy mérgező és nem ürül ki, hanem halmozódik a szervezetben, s komolyan hátráltathatja a gyerekek szellemi és fizikai fejlődését. Ezt erősítették meg most a China Daily (CD) című napilapban megszólaló szakemberek is, felhívva a figyelmet arra, hogy állatkísérletek bizonyítják: a nehézfémek által okozott egészségkárosodás a gyerekkortól egy életen át tarthat.

A Kínában 2010 óta a kötelezően előírt országos szabvány a gyermekjátékok bevonatára a maximális ólomtartalmat 600 milligrammban állapította meg kilogrammonként. A hatóság további nyolc fém esetében határozta meg a kioldódás határértékét. Az Egyesült Államokban és Kanadában az "ólomhatár" 90 mg/kg.

A Greenpeace megkérdőjelezi a szabványt és kifogásolja, hogy csak az ólom esetében szabtak meg felső határt. Álláspontjuk szerint bár megvan a veszélye annak, hogy a gyerekek lenyelnek egyes játékokat, de sokkal gyakoribb, hogy tapogatják, rágják, szaglásszák azokat.

A CD összeállításában visszautalnak a kínai minőségellenőrző hatóság májusi ellenőrzésére, amely az ólom- és a krómtartalmat vizsgálta, s 242 mintából mindössze 2 esetében mértek az engedélyezett mennyiségen felüli káros anyagot.

A lap megszólaltat játékgyártókat is, akik helyenként saját minőségellenőrző rendszert működtetnek és állításuk szerint a minőségi és egészséges játékok előállítására törekszenek, nem céljuk az olcsó és hitvány nyersanyag felhasználása, mert - mint mondják - képtelenek lennének az esetleges botrányok anyagi következményeit viselni.

A mérgező, rákkeltő anyagok felhasználásával készülő kínai játékokról időről időre, gyakran közvetlenül a karácsonyi időszakot megelőzően, rendszeresen jelennek meg hírek, nem ritkán az Európai Unió vizsgálataira, vagy amerikai ellenőrzésekre támaszkodó eredmények alapján.

Az egyik legnagyobb visszhanghot kiváltó botrány 2007-ben volt, amikor az amerikai Mattel játékforgalmazó óriáscég által Kínában gyártatott játékok millióiról írta meg a nemzetközi sajtó, hogy festékanyagaik miatt mérgezőek lehetnek, s például a kisautók és játékvonatok mellett Barbie babák százezreit is vissza kellett hívni.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mumu, 2020. február 27.

Náágyon náágy hitél ájánlát ván Ámériká, én címem bishopberrysmith@gmail.com És csák...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. február 24.

Szüksége van egy hitel fizeti ki hitelek és adósságok? Azt kell finanszírozni, hogy hozzanak l...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza