Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Esztergom új hitelmegállapodást köt a bankkal

MTI, 2011. december 09. - péntek 16:11
Címkék: Esztergom, bank, hitel
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Esztergom képviselő-testülete pénteki ülésén úgy döntött, hogy egy közbeszerzési eljárás lezárulása után új hitelmegállapodást ír alá a bankkal, ebben átütemezik a meglévő hiteleket.


Tétényi Éva, a város független polgármestere a Raiffeisen Bankkal kötendő új hitelszerződés kapcsán az ülésen közölte: a jórészt svájci frank alapú új kölcsön összege mintegy 17 milliárd forint.

A bank képviselői a testület tagjainak kérdéseire elmondták, hogy a futamidő 25 év, az első négy évben tőketörlesztési moratórium érvényes. A négy év alatt az önkormányzat az adósságrendezésben részt vevő kisebb hitelezőket ki tudja elégíteni, továbbá a bank az új hitelmegállapodás megkötésével a hitel fedezetét képező ingatlanokra jelzálogjogot jegyezhet be, amellyel korábban nem rendelkezett.

Az ülésen a polgármester visszavonta a hivatal szervezeti átalakítását célzó előterjesztését, a Fidesz helyi frakcióvezetője, Steindl Balázs pedig törvényességi aggályok miatt azt az indítványát, amely szerint a hivatal vezetői ellen indított perek költségét a város fizette volna ki, tíz évre visszamenőleg.

A hivatal szervezeti és működési szabályzatát a polgármester a jegyzői irodával egyeztetve terjesztette elő, a tervezethez a helyi Fidesz-frakció számos módosító javaslatot nyújtott be. Tétényi Éva a javaslatok megismerése után közölte: azok továbbra sem teszik lehetővé, hogy egy asszisztensen kívül más is segítse a munkáját, ezért az előterjesztést visszavonja.

A továbbiakban Steindl Balázs (Fidesz) frakcióvezető azt indítványozta: az önkormányzat 10 évre visszamenőleg fizesse ki a már foglalkoztatásban nem álló polgármester és alpolgármesterek ellen, a munkájukkal összefüggésben indult perek költségét, függetlenül attól, hogy az érintett nyer vagy veszít a perben, és az alperes vagy a felperes szerepét tölti be.

A tervezetben szintén 10 éves visszamenőleges hatállyal szerepelt, hogy a hivatal vezetőit egyszeri díjas, befektetéshez kötött életbiztosítás illeti meg, amellyel kapcsolatban minden költséget az önkormányzat visel.

Balla Sándor aljegyző azt mondta, az elképzelés nem törvényes a visszamenőleges hatály miatt.

A polgármester tájékoztatása szerint az ügyben rendőrségi nyomozás folyik, ugyanis közpénzből, testületi felhatalmazás nélkül több éven át összesen 12 millió forintért életbiztosítást fizettek két alpolgármesternek és Meggyes Tamás (Fidesz) akkori polgármesternek. A közpénzből felhalmozott összeget a két alpolgármester felvette, majd visszafizette a városnak.

Tétényi Éva közölte: a testület egyszer már tudomásul vette a visszamenőleges életbiztosítások kifizetését, most ehhez próbálnak jogi hátteret teremteni. "Ez kimeríti a hűtlen kezelés gyanúját" - fogalmazott a polgármester.

Stámusz Andrea (Jobbik) közölte, ha ezt a testület megszavazza, hűtlen kezelés és hivatali hatalommal való visszaélés miatt feljelentik a Fidesz-frakciót, majd Lázár János frakcióvezető politikai programjából idézett; eszerint az, "aki a közösség bizalmával visszaél, bűncselekményt követ és a jelenleginél jóval súlyosabb büntetést érdemel".

A helyi Fidesz-frakció vezetője, Steindl Balázs a hozzászólásokat követően, rövid konzultáció után közölte, hogy az előterjesztést visszavonják.

Az ülésen szerepelt az alpolgármester-választás ügye is. Az erre vonatkozó javaslatot a vita megkezdése előtt visszavonta a polgármester, de ezt követően mind ő, mind a Fidesz-frakció elmondta véleményét a kérdésről.

Tétényi Éva közölte: egy alpolgármestert már választottak, aki később lemondott, a továbbiakban pedig az ő jelöltjeit a testület nem fogadta el. "Önök korábban írásba adták, hogy a frakció fél évig nem kíván alpolgármestert jelölni, ezért én sem kívánok önök közül senkit sem jelölni" - fogalmazott a polgármester, hozzátéve: szerinte a legjobb megoldás a képviselő-testület feloszlatása lenne.

Steindl Balázs (Fidesz) frakcióvezető azt mondta: a kormányhivatal álláspontja szerint a polgármesternek jelölési kötelezettsége van, és mindaddig jogsértő az önkormányzat működése, míg nem választottak alpolgármestert.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza