Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Esztergom új hitelmegállapodást köt a bankkal

MTI, 2011. december 09. - péntek 16:11
Címkék: Esztergom, bank, hitel
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Esztergom képviselő-testülete pénteki ülésén úgy döntött, hogy egy közbeszerzési eljárás lezárulása után új hitelmegállapodást ír alá a bankkal, ebben átütemezik a meglévő hiteleket.


Tétényi Éva, a város független polgármestere a Raiffeisen Bankkal kötendő új hitelszerződés kapcsán az ülésen közölte: a jórészt svájci frank alapú új kölcsön összege mintegy 17 milliárd forint.

A bank képviselői a testület tagjainak kérdéseire elmondták, hogy a futamidő 25 év, az első négy évben tőketörlesztési moratórium érvényes. A négy év alatt az önkormányzat az adósságrendezésben részt vevő kisebb hitelezőket ki tudja elégíteni, továbbá a bank az új hitelmegállapodás megkötésével a hitel fedezetét képező ingatlanokra jelzálogjogot jegyezhet be, amellyel korábban nem rendelkezett.

Az ülésen a polgármester visszavonta a hivatal szervezeti átalakítását célzó előterjesztését, a Fidesz helyi frakcióvezetője, Steindl Balázs pedig törvényességi aggályok miatt azt az indítványát, amely szerint a hivatal vezetői ellen indított perek költségét a város fizette volna ki, tíz évre visszamenőleg.

A hivatal szervezeti és működési szabályzatát a polgármester a jegyzői irodával egyeztetve terjesztette elő, a tervezethez a helyi Fidesz-frakció számos módosító javaslatot nyújtott be. Tétényi Éva a javaslatok megismerése után közölte: azok továbbra sem teszik lehetővé, hogy egy asszisztensen kívül más is segítse a munkáját, ezért az előterjesztést visszavonja.

A továbbiakban Steindl Balázs (Fidesz) frakcióvezető azt indítványozta: az önkormányzat 10 évre visszamenőleg fizesse ki a már foglalkoztatásban nem álló polgármester és alpolgármesterek ellen, a munkájukkal összefüggésben indult perek költségét, függetlenül attól, hogy az érintett nyer vagy veszít a perben, és az alperes vagy a felperes szerepét tölti be.

A tervezetben szintén 10 éves visszamenőleges hatállyal szerepelt, hogy a hivatal vezetőit egyszeri díjas, befektetéshez kötött életbiztosítás illeti meg, amellyel kapcsolatban minden költséget az önkormányzat visel.

Balla Sándor aljegyző azt mondta, az elképzelés nem törvényes a visszamenőleges hatály miatt.

A polgármester tájékoztatása szerint az ügyben rendőrségi nyomozás folyik, ugyanis közpénzből, testületi felhatalmazás nélkül több éven át összesen 12 millió forintért életbiztosítást fizettek két alpolgármesternek és Meggyes Tamás (Fidesz) akkori polgármesternek. A közpénzből felhalmozott összeget a két alpolgármester felvette, majd visszafizette a városnak.

Tétényi Éva közölte: a testület egyszer már tudomásul vette a visszamenőleges életbiztosítások kifizetését, most ehhez próbálnak jogi hátteret teremteni. "Ez kimeríti a hűtlen kezelés gyanúját" - fogalmazott a polgármester.

Stámusz Andrea (Jobbik) közölte, ha ezt a testület megszavazza, hűtlen kezelés és hivatali hatalommal való visszaélés miatt feljelentik a Fidesz-frakciót, majd Lázár János frakcióvezető politikai programjából idézett; eszerint az, "aki a közösség bizalmával visszaél, bűncselekményt követ és a jelenleginél jóval súlyosabb büntetést érdemel".

A helyi Fidesz-frakció vezetője, Steindl Balázs a hozzászólásokat követően, rövid konzultáció után közölte, hogy az előterjesztést visszavonják.

Az ülésen szerepelt az alpolgármester-választás ügye is. Az erre vonatkozó javaslatot a vita megkezdése előtt visszavonta a polgármester, de ezt követően mind ő, mind a Fidesz-frakció elmondta véleményét a kérdésről.

Tétényi Éva közölte: egy alpolgármestert már választottak, aki később lemondott, a továbbiakban pedig az ő jelöltjeit a testület nem fogadta el. "Önök korábban írásba adták, hogy a frakció fél évig nem kíván alpolgármestert jelölni, ezért én sem kívánok önök közül senkit sem jelölni" - fogalmazott a polgármester, hozzátéve: szerinte a legjobb megoldás a képviselő-testület feloszlatása lenne.

Steindl Balázs (Fidesz) frakcióvezető azt mondta: a kormányhivatal álláspontja szerint a polgármesternek jelölési kötelezettsége van, és mindaddig jogsértő az önkormányzat működése, míg nem választottak alpolgármestert.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mária Ádám, 2018. november 19.

A nevem Mária Ádám egy egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot hagy...

133/2007. (VI. 13.) Korm. rendelet az üzletek működésének rendjéről, valamint az egyes üzlet nélkül folytatható

Josef Lewis, 2018. november 16.

Jó napot, Josef Lewis vagyok. Egy elismert, törvényes és akkreditált hitelező. Nagyon gyorsan ...

Telefonok a szervizben

Ella, 2018. november 15.

Helló mindenki itt vagyok, hogy bizonyságot tegyek arról, hogy megkaptam a kölcsönt John Hawkin...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés