Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Vajhiány fogyókúraláz miatt Norvégiában

MTI, 2011. december 08. - csütörtök 12:31
Címkék: vaj, Norvégia
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Vajbaj van Norvégiában: hiánycikk lett a zsiradék méghozzá tömeges fogyókúraláz miatt.


A skandináv országban hirtelen olyan népszerű lett egy zsírban gazdag étrenden alapuló fogyókúrafajta, hogy a lakosság veszi a vajat, mint a cukrot, illetve venné. Októberben még csak 20 százalékkal ugrott meg a zsiradék kereslete, novemberre már 30-cal. Mármost a nyár annyira esős volt az idén Norvégiában, hogy a szokásosnál rosszabb a takarmány - főként a széna - minősége, emiatt kevesebb tejet adnak a tehenek (napi 25 millió literrel), így aztán megszokottnál jóval nagyobb kereslet kisebb kínálattal szembesül.

A zsiradék ára ennek következtében igencsak megemelkedett. A norvégok odáig jutottak, hogy netes vajárveréseket is tartanak egymásnak a norvégok, ezeken már az indulási ár a normális négyszerese: negyed kiló vajat közel 3 ezer forintnyi norvég koronáért kínálnak.

Mindezek tetejébe közeledik a karácsony, amikor a norvégok hagyományosan sok vajas süteményt készítenek - és nem csak a zsíros fogyókúrások. Van ugyan vajban gazdag szomszéd, Dánia, ám a norvég boltok igen "zsírszegények" az importárut tekintve, mivel Norvégia - egyedüli skandináv országként - nem tagja az Európai Uniónak és igen magas vámokkal védi saját termelőit.

A "vajtalankodó" Norvégia amúgy a világ második leggazdagabb országa az egy főre számított hazai össztermék alapján. Köszönheti ezt főként annak, hogy kőolajban gazdag.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza