Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!



Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Békéltetőkhöz fordulnak a fogyasztók

MTI, 2011. december 07. - szerda 13:31
Címkék: békéltető testület, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egyre hatékonyabb fogyasztóvédelem valósul meg a békéltető testületekben - hangsúlyozta Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testület elnöke szerdán, sajtótájékoztatón, Budapesten.


Elmondta, hogy a Budapesti Békéltető Testülethez az idén november 30-ig 2.805 ügy érkezett, ami 23 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ebből az is látszik, hogy egyre tudatosabbak lesznek a fogyasztók, és kedvező tendencia, hogy a vállalkozások egyre nagyobb arányban vetik alá magukat az alternatív vitarendezési eljárásnak.

A Budapesti Békéltető Testület elnöke kiemelte: a beérkezett ügyek többsége, 1.227 a kereskedelemhez köthető, ezt követik az egyéb szolgáltatásokkal, a közüzemekkel kapcsolatos eljárások.

Baranovszky György kitért arra, hogy július elsejétől a pénzügyi fogyasztóvédelem ügyében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jár el, az első félévben 143 biztosítási és 236 pénzügyi kérdést vizsgáltak.

A Budapesti Békéltető Testület adatai szerint az idén november 30-ig 2.450 ügyben hoztak döntést, ennek 14,67 százaléka egyezséggel, 25,63 százaléka ajánlással zárult, 1,14 százalékban kötelezést fogalmaztak meg. Az ajánlásokat a cégek többsége, 58 százaléka teljesítette.

Baranovszky György hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy az ajánlásokat teljesítő cégeket pozitív listán ismertessék, mert ezzel ösztönzik a vállalkozásokat a fogyasztók érdekeinek szem előtt tartására.

A békéltető testületi ajánlást bíróság elé lehet vinni. A bíróság elé került peres ügyeket megnyertek, ami fontos jelzés arra nézve, hogy az eljáró tanácsok megfelelő szakértelemmel rendelkeznek - hangoztatta a testület elnöke.

A sajtótájékoztatón az elnök kiemelte, hogy az utóbbi időben tipikus békéltető testületi ügy a fővárosi parkolás. Példaként említette, hogy az üzemeltetők nem látják el megfelelő információval az autósokat. Továbbra is jelentős a cipőkereskedelemmel, a telefon, internet és kábel-tv szolgáltatással kapcsolatos ügyek száma.

Baranovszky György elmondta, hogy az Európai Bizottság közzétette a békéltető testületekkel kapcsolatos irányelvre vonatkozó javaslatát, amelyet várhatóan a közeljövőben el is fogad az unió. Ebben a tervek szerint előírják majd, hogy a békéltető testületek előtt lévő ügyekben tapasztalt fogyasztóvédelmi jogszabálysértés esetén a hatóság járjon el.

A karácsonyi vásárlásokkal kapcsolatban Baranovszky György arra hívta fel a figyelmet, hogy megbízható helyen érdemes vásárolni, nyugtát kell kérni, mert csak ennek birtokában lehet a fogyasztói jogokat érvényesíteni.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. április 06.

Sürgősségi kölcsönt keres? A bankja vagy pénzügyi intézménye megtagadja a hitelt? Szükség...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Kevesebb az ittas sofőr

Alkopro, 2020. április 03.

Ha szeretne nyugodt szívvel a volán mögé ülni, akkor célszerű lehet az alkoholszonda beszerz...

Futószalagon itélik el az ittas vezetőket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza