Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Békéltetőkhöz fordulnak a fogyasztók

MTI, 2011. december 07. - szerda 13:31
Címkék: békéltető testület, fogyasztóvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Egyre hatékonyabb fogyasztóvédelem valósul meg a békéltető testületekben - hangsúlyozta Baranovszky György, a Budapesti Békéltető Testület elnöke szerdán, sajtótájékoztatón, Budapesten.


Elmondta, hogy a Budapesti Békéltető Testülethez az idén november 30-ig 2.805 ügy érkezett, ami 23 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ebből az is látszik, hogy egyre tudatosabbak lesznek a fogyasztók, és kedvező tendencia, hogy a vállalkozások egyre nagyobb arányban vetik alá magukat az alternatív vitarendezési eljárásnak.

A Budapesti Békéltető Testület elnöke kiemelte: a beérkezett ügyek többsége, 1.227 a kereskedelemhez köthető, ezt követik az egyéb szolgáltatásokkal, a közüzemekkel kapcsolatos eljárások.

Baranovszky György kitért arra, hogy július elsejétől a pénzügyi fogyasztóvédelem ügyében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete jár el, az első félévben 143 biztosítási és 236 pénzügyi kérdést vizsgáltak.

A Budapesti Békéltető Testület adatai szerint az idén november 30-ig 2.450 ügyben hoztak döntést, ennek 14,67 százaléka egyezséggel, 25,63 százaléka ajánlással zárult, 1,14 százalékban kötelezést fogalmaztak meg. Az ajánlásokat a cégek többsége, 58 százaléka teljesítette.

Baranovszky György hangsúlyozta: fontosnak tartják, hogy az ajánlásokat teljesítő cégeket pozitív listán ismertessék, mert ezzel ösztönzik a vállalkozásokat a fogyasztók érdekeinek szem előtt tartására.

A békéltető testületi ajánlást bíróság elé lehet vinni. A bíróság elé került peres ügyeket megnyertek, ami fontos jelzés arra nézve, hogy az eljáró tanácsok megfelelő szakértelemmel rendelkeznek - hangoztatta a testület elnöke.

A sajtótájékoztatón az elnök kiemelte, hogy az utóbbi időben tipikus békéltető testületi ügy a fővárosi parkolás. Példaként említette, hogy az üzemeltetők nem látják el megfelelő információval az autósokat. Továbbra is jelentős a cipőkereskedelemmel, a telefon, internet és kábel-tv szolgáltatással kapcsolatos ügyek száma.

Baranovszky György elmondta, hogy az Európai Bizottság közzétette a békéltető testületekkel kapcsolatos irányelvre vonatkozó javaslatát, amelyet várhatóan a közeljövőben el is fogad az unió. Ebben a tervek szerint előírják majd, hogy a békéltető testületek előtt lévő ügyekben tapasztalt fogyasztóvédelmi jogszabálysértés esetén a hatóság járjon el.

A karácsonyi vásárlásokkal kapcsolatban Baranovszky György arra hívta fel a figyelmet, hogy megbízható helyen érdemes vásárolni, nyugtát kell kérni, mert csak ennek birtokában lehet a fogyasztói jogokat érvényesíteni.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

Mr. Dékány Endre, 2020. február 19.

Szüksége van sürgős kölcsönre pénzügyi problémájának megoldásához, valamint vállalkoz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza