Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Bérelhető villanyautók Párizsban

MTI, 2011. december 05. - hétfő 11:41
Címkék: közlekedés, Párizs
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A nagyközönség is igénybe veheti hétfőtől Párizsban az első elektromosautó-kölcsönző rendszert, az Autolibet, amelyet a fővárosi önkormányzat a négy éve nagy sikerrel működő bérbicikli-hálózat mintájára hozott létre.


A kéthónapos próbaüzem után a villanyautók közül 250 darab kezdi meg működését a francia fővárosban és 45 környező településen. A környezetbarát szolgáltatás lényege, hogy a felhasználó a számára legközelebbi Autolib-ponton kiváltja a gépkocsit, s azt használat után egy másik kölcsönzőhelyen adhatja le. Egyelőre egy ponton csak egy villanyautó áll rendelkezésre, de számuk fokozatosan bővül, s az Autolib-flotta 2012 májusára összesen 1200 kölcsönzőhelyen háromezer miniautóból fog állni.

-

Bérautórendszer már létezik a világ több nagyvárosában, a francia újítás azonban a villanyautók teljesítményében rejlik: a kisautók konkurenseinél ötször nagyobb teljesítményű, lítium-fém-polimer alapú akkumulátorainak feltöltéséhez alig négy óra szükséges. A kékmetál színű, négyüléses, háromajtós, GPS-szel felszerelt Bluecar egyszerre 250 kilométeres távot képes megtenni, végsebessége óránként 130 kilométer.

Az ötletgazda Bertrand Delanoe párizsi polgármester szerint a közlekedési "forradalom" minőségi változást hoz majd a párizsiak életében. A városvezetés arra szeretné ösztönözni a helyieket, hogy a városon belül egy-egy kisebb útra lehetőleg ne használják saját gépkocsijukat, hanem inkább az önkormányzat által biztosított olcsó és környezetbarát kisautókat vegyék igénybe. A párizsi vezetés célja elsősorban a városi közlekedés tehermentesítése és az autózás kényelmének biztosítása azoknak, akik szívesebben járnak gépkocsival. Egyrészt a gépkocsival rendelkező párizsiakra (a lakosság 42 százaléka), valamint főként azokra a jogosítvánnyal rendelkező fiatalokra számítanak, akik még nem szánták el magukat az autóvásárlásra. De a turistáknak is természetesen rendelkezésre áll az olcsó városi autózás.

Az Autolib árszabási rendszere a bérbiciklik mintájára egyértelműen a rövid idejű, egy óránál rövidebb utazásokat ösztönzi. Egynapos kölcsönzésre is van lehetőség, de nem ennek az elterjedése a városvezetés célja. "Kiváló közlekedési lehetőség a rokonokat hazavinni a pályaudvarról vagy a repülőtérről. Odafele az ember kimehet valamelyik tömegközlekedési járművel, hazafele pedig villanyautón viszi a családot" - hangsúlyozta Annick Lepetit, a projektért felelős önkormányzati képviselő.

Az interneten vagy az állomásokon jogosítvánnyal, személyi igazolvánnyal és a kaucióhoz szükséges bankkártyával megváltható éves (144 euró) bérlettel rendelkezőknek az első félóra használatáért 5, a másodikért pedig 4 eurót kell fizetni. Aki heti (15 euró) vagy napi (10 euró) jegyet vásárol, annak az első félóra használata 7, a második pedig 6 euróba kerül. A hétfői hivatalos indulás előtt már hatszázan váltottak éves bérletet, a városvezetés azonban legalább 80 ezer előfizetőre számít. A bérbicikliket negyedmillió párizsi használja rendszeresen.

A Bluecar megvalósításának közel másfél milliárd eurós beruházását a francia Bolloré cég finanszírozta, amely a Ferrarik és Maseratik megálmodójaként ismert Pininfarina olasz autótervező-céggel közösen hozta létre az új elektromos miniautókat. A párizsi önkormányzat 35 millió euróval járult hozzá a beruházáshoz.

A teljesen önkiszolgáló, közel 20 ezer kerékpárral rendelkező bérbicikli-hálózattal ellentétben a villanyautók kölcsönzését a Bolloré 1500 munkatársa segíti a kölcsönzőhelyeken. Ők végzik az autók karbantartását is. Ennek éves költségét 100 millió euróra becsüli a cég, amely azt reméli, hogy a hálózat hét év alatt válhat rentábilissá.

A mágneses kártyával nyitható villanyautók elindításához, illetve bármilyen technikai kérdés vagy baleset esetén a sofőr egy gomb megnyomásával kapcsolatba léphet a 24 órában működő technikai központtal. A villanyautó lerobbanása esetén ingyen taxi érkezik az utasokért. A Ile-de-France régió - amelyhez a francia főváros és a környékbeli települések tartoznak - határait azonban tilos a Bluecarokkal átlépni. Ha az mégis előfordulna, az autó mozgását a GPS-rendszeren keresztül érzékelő központ azonnal visszafordulásra szólítja fel a sofőrt. A villanyautók igénybevétele előtt a felhasználó lefoglalhat egy kölcsönzőhelyet az érkezés közelében. Amennyiben nincs hely azon a környéken, akkor a GPS segítségével a központ megkeresi a legközelebbi üres helyet a parkoláshoz és odairányítja a sofőrt.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2019. szeptember 22.


Kell kölcsönöznie? személyes hitelek? üzleti hitelek? Jelzálogkölcsönök? mezőgazda...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Elena, 2019. szeptember 22.

Kedves hitelkeresők!

Van bármilyen pénzügyi nehézsége? Saját vállalkozást sz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Kovács Márton, 2019. szeptember 20.

betegojogi k.Debreceni nem csinált semmit...

Mit tehet a betegjogi képviselő?

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés