Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Camembert háború Normandiában

MTI, 2011. november 30. - szerda 09:51
Címkék: sajt, eredetvédelem
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A bíróságig is hajlandóak elmenni az eredeti camembert sajtot készítő normandiai mesteremberek, hogy megvédjék a nyers tehéntejből készült híres krémsajtjukat a pasztőrözött tejből készült ipari változattól.


Az északnyugat-franciaországi tájegység kistermelői szerint a "gyárosok" az eredeti Camembert of Normandy termékmegjelöléshez hasonló, Camembert Made in Normandy megnevezéssel próbálnak hasznot húzni a krémsajt hírnevéből. A Camembert of Normandy a "védett származási helyen előállított termékekre" (AOP) alkalmazott európai minősítés jelzése, amelyet 1983 óta kizárólag a krémsajt hagyományos készítői használhatnak.

A hagyományőrző mesterek a normandiai tehenek nyers tejét használják, míg az ipari körülmények között előállított camembert sajtokat gyakran pasztőrözött - baktériummentes - tejből készítik, amelyet különböző területekről szereznek be, ezáltal is biztosítva a kész termék alacsony árát. (Mindettől függetlenül a Camembert Made in Normandy megjelölés helytálló, mivel a sajtot valóban a régióban készítik.)

-

A termékek közötti különbségek elmosódása miatti félelmében az AOP megjelölést használó sajtkészítők szövetsége úgy döntött, hogy még az év vége előtt "hírnév elbirtoklása" miatt keresetet nyújt be a krémsajtot ipari méretekben gyártók ellen, hogy azok ne használhassák a vitatott termékmegnevezést. "Az emberek sokkal több figyelmet fordítanak a csomagolás színére, a megszokott rusztikus megjelenésére vagy az almafa alatt álló tehén képére" - magyarázta Charles Pernin, a francia fogyasztóvédelmi hatóság (CLCV) munkatársa.

Az AOP-s gyártók először békésen próbáltak megállapodni a gyárosokkal, ám a két félnek nem sikerült megegyeznie. A camembert ipari változatát gyártók szövetsége nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban. Az AOP jelzésű sajtok ma a francia camembert-ek mindössze 5 százalékát teszik ki. Ez jelentős visszaesés a korábbi évekhez képest, kiváltképpen azután, hogy néhány AOP-s gyártó átváltott a hőkezelt tejre, és lemondott a megjelölésről. Az eredeti krémsajtot készítők ma már nem csupán a piacról való kiszorulásuk, hanem e a több évszázados tradíció elvesztése miatt is aggódnak.

A híres kerek sajt gyökerei a 18. századig nyúlnak vissza, Normandia Camembert nevű falujába. A kezdetben a régióra korlátozódó sajt az újonnan épült vasútvonalon érkezett az 1850-es években Párizsba, ahonnan világkörüli hódítóútjára indult a 20. században. A pasztőrözött tejből készített változathoz képest a nyers tehéntejből készült camembert sokkal krémesebb, erőteljesebb ízű, a fehér nemes penész alatt pedig ragyogó sárgaszínű krémsajt bújik meg - és persze az ára is jóval magasabb az ipari változathoz képest.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2020. január 24.

Szüksége van kölcsönre? személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzáloghitel? Mezőgazdasági...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Á. Balázs, 2020. január 22.

Üdv! Nekünk a Baliner Bt.-ről van nagyon rossz véleményünk. Nem teljesítették határidőre a...

Ablakcsere buktatókkal

Mr. George Anderson, 2020. január 22.

Üzleti kölcsönt keres? Személyi kölcsönök, lakáscélú kölcsönök, autó kölcsönök, di...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza