Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Feladja magánéletét az új generáció

MTI, 2011. november 23. - szerda 16:21
Címkék: GPS, kultúra, fejlesztés, okostelefon
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A magánéletet gondolkodás nélkül "kirakatba tévő" Facebook-használók nemzedéke számára talán nem is hat furcsán, hogy hamarosan egy olyan korba érhetünk, amikor a rendőrség akár ok nélkül is jogosult lesz bármely mobil- vagy okostelefon-tulajdonos, tehát gyakorlatilag mindenki nyomon követésére.


A kérdés aktualitását az (is) adja, hogy a napokban került az amerikai legfelső bíróság elé Antoine Jones ügye, aki ellen azt követően indult eljárás, hogy a rendőrség felhatalmazás nélkül 28 napon át szemmel tartotta az autójára rögzített GPS nyomkövető segítségével.

A drogcsempészéssel gyanúsított nightclub-tulajdonos kifogást emelt a hatóság gyakorlata ellen mondván, hogy megsértették egyebek mellett a személyi autonómiáról szóló alkotmányos jogot.

Az Obama-kormányzatot képviselő ügyvédek ezzel szemben azzal érvelnek, hogy mivel a nyomon követett gépkocsi közterületen mozgott, Jones nem számíthatott személyisége sérthetetlenségére.

A polgári szabadságjogokat védő szervezetek arra figyelmeztettek, hogy amennyiben a taláros testület igazat ad a rendőrségnek, utat nyit a gyanúsítottak jogtalan megfigyelése előtt és az emberi jogokkal való visszaélésre mond igent. Ennek következményeként a hatóságok egyre szélesebb körben fogják alkalmazni a mobiltelefont követő szoftvereket is - mutat rá írásában a BBC News brit közszolgálati televízió hírportálja.

"A rendőrtisztek kényelmesen hátradőlhetnek a kapitányságon, s ennek a technológiának a segítségével nem csak egy embert tarthatnak szemmel, hanem egyszerre sokat hosszú időn keresztül" - mutatott rá Catherine Crump, az Amerikai Polgárjogi Szövetség (ACLU) ügyvédje, aki szerint ez a módszer a hagyományos megfigyelésnél jóval tolakodóbb, a megfigyelt személy életének számos területére betekintést enged.

Crump szerint senki nem szeretne egy olyan világban élni, ahol az ember a kíváncsi rendőrök hóbortjainak van kiszolgáltatva, s okkal vagy akár ok nélkül is megfigyelés alatt tarthatják.

A rendőrök és az igazságügyben dolgozók egy része, közöttük Ed Marsico, az egyik pennsylvaniai kerületi ügyész azonban másképp látja a kérdést. "Amikor hirtelen szükség van a törvény érvényesítésére, és nincs idő felhatalmazás kiadására, akkor lehetővé kell tenni a nyomkövető eszköz használatát" - fejti ki véleményét.

Marsico szerint alig van gyakorlati különbség egy mobilszolgáltató és a rendőrség között. A hordozható telefonok többségébe be van építve egy GPS nyomkövető, így a telefontársaságok egyébként is tudják, hogy felhasználóik hol tartózkodnak, és hatósági kérésre ki is adhatják a bizalmas információkat.

"A technológia megváltozott, s a bűnözők a technikai újításokat arra használják, hogy egy lépéssel előttünk járjanak, éppen ezért olyan technológiát szeretnénk alkalmazni, amellyel megelőzhetjük őket" - mutatott rá az ügyész.

Az ACLU szerint tarthatatlan helyzet, hogy az embereknek választaniuk kell a napjainkban mindennapossá és nélkülözhetetlenné vált mobil- és okostelefonok használata és a személyiségvédelem között.

Sam Biddle, egy technológiai újdonságokkal foglalkozó portál munkatársa szerint a probléma az, hogy a Facebookon felnőtt generáció semmiféle ellenállást nem tanúsít a magánéletben való vájkálással szemben, így hathatós törvényi szabályozás nélkül változatlanul folytatódhat a személyiségvédelem eróziója. Biddle, mint mondta, nem lepődne meg azon, ha tíz év múlva minden ismerőséről bármely időpontban tudná, hogy éppen hol tartózkodik...

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Mark Geza Istvan, 2020. február 22.

Nekem is a Plastic World Hungary Kft-vel van kellemetlen tapasztalatom. Panel lakás ablak és ajtó...

Ablakcsere buktatókkal

Laszlo, 2020. február 20.

Vasaroltam egy autot amit annak rendje es modja szerint elvittem eredetvizsgara es megbukott. A buka...

Valami nem stimmel a megvett autóval

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza