Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szmogriadó - Piros matrica téves besorolás miatt

MTI, 2011. november 18. - péntek 16:21
Címkék: szmog, rendszám, matrica
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Több tízezer olyan személygépkocsi lehet az országban, amely téves környezetvédelmi osztályba sorolás miatt kapott kék helyett piros matricát - állítja Ambrus Zoltán közlekedési műszaki szakértő. A közlekedési felügyelőség szerint az időközben megváltozott szabályozás miatt állt elő ez a helyzet.


Ambrus Zoltán pénteken az MTI-nek elmondta: az 1997 és 2003 között gyártott, Euro-II minősítésű benzines autókról van szó, amelyeknek környezetvédelmi osztályba sorolását tévesen állapították meg a hatóságok. Ez különösen fontos a szmogriadók elrendelésekor, ugyanis a piros matricás gépkocsik nem közlekedhetnek, miközben ténylegesen jogosultak lennének a kék matricára - közölte a műszaki szakértő.

Ambrus Zoltán szerint ezen autók tulajdonosai kérhetik a területileg illetékes kormányhivatal közlekedési felügyeletétől a gépkocsik átsorolását az úgynevezett 4., vagyis kék matricás osztályba, ezért mintegy háromezer forintot kell fizetni.

Ha a forgalmi engedélyben 2. kategória szerepel, és az autó Euro-II minősítésű, vagy 1996. január 1. után helyezték először forgalomba, átsorolható a 4. osztályba - ismertette Ambrus Zoltán, hozzátéve: az így kiállított műszaki adatlap alapján az illetékes okmányirodában bejegyzik az adatváltozást.

Ambrus Zoltán szerint - miután a korábbi besorolásnál a hatóság tévedett - az okmányirodák elengedhetik a forgalmi engedély cseréjének költségét.

A közlekedési felügyelőség képviselője az MTI megkeresésére elmondta: 1996 után az akkori jogszabályoknak megfelelően sorolták környezetvédelmi osztályba a gépkocsikat, az EU-csatlakozásunk után azonban az előírások változtak.

Ennek kapcsán a felügyelőség illetékese elismerte, hogy sok olyan piros matricás gépkocsi van, amely a kék matricás osztályba sorolható. Az átsorolást az időszaki műszaki vizsgákon minden esetben felajánlják az autósoknak, és kizárólag ebből a célból is felkereshetik a felügyelőségek műszaki állomásait.

Vidéken kevésbé jellemző, de a szmogriadó miatti fővárosi korlátozások miatt Budapesten ezekben a napokban tömeges a matricaváltásra jelentkező autósok száma - mondta el a közlekedési felügyelőség illetékese az MTI-nek.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Bishop Berry Smith, 2018. december 13.

A nevem Mary Adam, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, így annyi adósságot hagyot...

Telefonok a szervizben

Luis Roland, 2018. december 12.

Az én nevem Luis Roland, van egy kedves feleségem és 3 gyerekem. egy héttel ezelőtt kétségbee...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Debaets Balsiger, 2018. december 11.

Sürgős hitelt szeretne? Üzleti vagy igazán hitelet szeretne
autóhitel
jelzálog h...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés