Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szmogriadó - Piros matrica téves besorolás miatt

MTI, 2011. november 18. - péntek 16:21
Címkék: szmog, rendszám, matrica
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Több tízezer olyan személygépkocsi lehet az országban, amely téves környezetvédelmi osztályba sorolás miatt kapott kék helyett piros matricát - állítja Ambrus Zoltán közlekedési műszaki szakértő. A közlekedési felügyelőség szerint az időközben megváltozott szabályozás miatt állt elő ez a helyzet.


Ambrus Zoltán pénteken az MTI-nek elmondta: az 1997 és 2003 között gyártott, Euro-II minősítésű benzines autókról van szó, amelyeknek környezetvédelmi osztályba sorolását tévesen állapították meg a hatóságok. Ez különösen fontos a szmogriadók elrendelésekor, ugyanis a piros matricás gépkocsik nem közlekedhetnek, miközben ténylegesen jogosultak lennének a kék matricára - közölte a műszaki szakértő.

Ambrus Zoltán szerint ezen autók tulajdonosai kérhetik a területileg illetékes kormányhivatal közlekedési felügyeletétől a gépkocsik átsorolását az úgynevezett 4., vagyis kék matricás osztályba, ezért mintegy háromezer forintot kell fizetni.

Ha a forgalmi engedélyben 2. kategória szerepel, és az autó Euro-II minősítésű, vagy 1996. január 1. után helyezték először forgalomba, átsorolható a 4. osztályba - ismertette Ambrus Zoltán, hozzátéve: az így kiállított műszaki adatlap alapján az illetékes okmányirodában bejegyzik az adatváltozást.

Ambrus Zoltán szerint - miután a korábbi besorolásnál a hatóság tévedett - az okmányirodák elengedhetik a forgalmi engedély cseréjének költségét.

A közlekedési felügyelőség képviselője az MTI megkeresésére elmondta: 1996 után az akkori jogszabályoknak megfelelően sorolták környezetvédelmi osztályba a gépkocsikat, az EU-csatlakozásunk után azonban az előírások változtak.

Ennek kapcsán a felügyelőség illetékese elismerte, hogy sok olyan piros matricás gépkocsi van, amely a kék matricás osztályba sorolható. Az átsorolást az időszaki műszaki vizsgákon minden esetben felajánlják az autósoknak, és kizárólag ebből a célból is felkereshetik a felügyelőségek műszaki állomásait.

Vidéken kevésbé jellemző, de a szmogriadó miatti fővárosi korlátozások miatt Budapesten ezekben a napokban tömeges a matricaváltásra jelentkező autósok száma - mondta el a közlekedési felügyelőség illetékese az MTI-nek.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2019. március 21.

Szüksége van egy fedezett és fedezetlen hitel? Van szüksége lakáshitel javítása? Befektetői...

Menekülés a UPC-től

Dobson, 2019. március 21.

Szia,
Hiteleket adunk 1000 és 100 000 000 dollár között. Hiteleink jól biztosítottak, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. március 21.

Szükség van sürgős hitelre? Üzleti kölcsönöket, személyi kölcsönöket, hallgatói kölcs...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés