Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

KÖFE: tájékozódni kell az internetes vásárlás előtt

MTI, 2011. november 18. - péntek 12:31
Címkék: KÖFE, internet, vásárlás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az internetes vásárlás, licit, aukciós rendelés előtti tájékozódásra hívja fel a figyelmet a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület (KÖFE).


Az egyesület közleményében leszögezi: különbséget kell tenni az elektronikus kereskedelmet folytató vállalkozástól való rendelés, illetve az internetes licit, aukció keretében történő vásárlás között. Utóbbinál nem fogyasztói szerződés jön létre: a két fél "egyszerű" adásvételi szerződést köt a polgári jog általános szabályai szerint, így ha a vásárlást követően bármilyen probléma felmerülne az eladóval szemben és nem születik egyezség, akkor a vásárló polgári peres úton igyekezhet érvényesíteni igényét.

A KÖFE szerint az aukciós, licittel történő internetes vásárlást megelőzően el kell olvasni az adott oldal üzemeltetőjének általános szerződési feltételeit, abban ugyanis fontos részletszabályok is megbújhatnak a licit és a vásárlás kapcsán.

Az interneten egy vállalkozástól történő rendelés (ide nem értve az ételrendelést, vagy a különböző jegyrendeléseket) esetében úgynevezett távollévők között kötött szerződés jön létre, melynek speciális, a fogyasztót védő szabályai vannak - olvasható a közleményben.

Az ilyen vállalkozást folytató cégeknek széleskörű tájékoztatási kötelezettségük van, a fogyasztó pedig indokolás nélkül nyolc napon belül el is állhat a szerződéstől. Ez alól csak kevés kivétel van - például ha a vevő felbontja a CD-t, szoftvert, vagy szerencsejáték-szerződésről van szó -, de főszabály szerint lehetőség van a szerződéstől történő elállásra. Ebben az esetben a vállalkozásnak harminc napon belül a már kifizetett összeget vissza kell térítenie a vevő számára, és semmiféle kötbért, foglalót, bánatpénzt nem követelhet, ha a terméket épségben visszakapja.

A KÖFE arra is felhívta a figyelmet, hogy ha egy vállalkozásnak az adott honlapon nem találni az elérhetőségeit, közte elektronikus levélcímét, a panaszkezelés módját, menetét és címét, illetve a szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos tudnivalókat, adott esetben az általános szerződési feltételeit, akkor feltételezhető, hogy a jogszabályellenes működés mögött további problémák is meghúzódhatnak.

Pozitív jel lehet viszont, ha a vállalkozás rendelkezik panaszkezelési szabályzattal, vagy hasznos tanácsokkal a szerződés tartalmára, az esetleges kifogás rendezésének módjára vonatkozóan, akár úgy, hogy az eljárásra hatáskörrel rendelkező hatóságokat, illetve békéltető testületeket is megjeleníti - írja az egyesület, amely megjegyzi, hogy az árverésen történő vásárlással ellentétben a vállalkozástól történő internetes rendelés esetleges fogyasztói jogvitáiban a minden megyében, és a fővárosban működő békéltető testületek ingyenes, gyors és egyszerű eljárást folytatnak le.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2019. szeptember 22.


Kell kölcsönöznie? személyes hitelek? üzleti hitelek? Jelzálogkölcsönök? mezőgazda...

Nincs tartozásom, de feketelistán vagyok...

Elena, 2019. szeptember 22.

Kedves hitelkeresők!

Van bármilyen pénzügyi nehézsége? Saját vállalkozást sz...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Kovács Márton, 2019. szeptember 20.

betegojogi k.Debreceni nem csinált semmit...

Mit tehet a betegjogi képviselő?

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés