Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hungarikum Napok Tihanyban

MTI, 2011. november 18. - péntek 17:01
Címkék: hungarikum, fesztivál
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hungarikum Napokat rendeznek Tihanyban november 25. és 27. között; a nyitó napon konferenciát tartanak a művelődési házban a hungarikumokról szóló törvényjavaslatról.


A nemzeti értékek védelméről szóló törvényjavaslat - a társadalmi vitákat követően - már elkészült, s azt a Vidékfejlesztési Minisztérium terjeszti majd a parlament elé. A törvénytervezetet várhatóan a jövő év első felében tárgyalja a parlament. A törvény elfogadását követően egy minősítő folyamat indul el, s lesznek helyi értékek, megyeiek, nemzetiek, a csúcson a hungarikumok szerepelnek - mondta pénteken sajtótájékoztatón Tihanyban Horváth Zsolt (Fidesz-KDNP), veszprémi országgyűlési képviselő, aki maga is részt vett a törvény előkészítésében.

Példaként említette, hogy a tokaji bor vagy a herendi porcelán szinte bizonyosan mindegyik kategóriában szerepel majd.

Horváth Zsolt utalt arra, hogy a tihanyi Hungarikum Napokon lesz népművészeti vásár és kézműves termékek árudája is, ám elsősorban a magyaros gasztronómiai kínálat lesz a meghatározó a háromnapos rendezvényen.

A programokról Papp Róbert, a tihanyi Régi Idők Udvara Skanzen vezetője elmondta: az első nap érdekessége lesz Birinyi Józsefnek, a Hungarikum Szövetség elnökének, néprajzkutatónak a hangszerbemutatója, akinek a gyűjteménye mintegy 150 népi hangszerből áll.

A skanzen vezetője szerint november 26-án (szombaton) lesz a a rendezvénysorozat leglátványosabb attrakciója: reggel disznóvágással indul a program, majd Kaldeneker György budapesti televíziós sztárszakács és csapata "látványsütést" tart, s az érdeklődők közelről láthatják hogyan készülnek az igazi magyaros étkek. A kemencében folyamatosan sül majd a kenyér és a kalács is.

A nap érdekessége lesz, hogy három csapat is versenyre kel, hogy melyikük tud jobb és magyarosabb ételt sütni, fűzni a frissen vágott disznóból. Hozzátette: mindegyik csapat kap egy levágott, 120 kilós disznót, s abból kell "hungarikum ételt" készíteniük.

Ismertetése szerint a hungarikum elnevezésű csapatot elsősorban közéleti személyiségek, gazdálkodók alkotják, a művészek és sportolók csapatában ott lesz például Gazdag Tibor és Koltai Róbert színművész, Kálomista Gábor filmproducer, Benkő Dániel lantművész, valamint Bulath Anita, válogatott kézilabdázó és Kemény Dénes, a magyar vízilabda válogatott szövetségi kapitánya. A média csapatát pedig ismert újságírók alkotják, így például Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője és helyettese, Huth Gergely, illetőleg Rákóczi Péter, a Hír Televízió műsorvezetője, Kőrösi Gábor, a TV2 Tények műsorvezető-szerkesztője.

A 9-10 tagú csapatok "ételprodukcióit" neves szakácsokból álló zsűri bírálja el, a zsűrielnök azonban a hungarikumokról szóló törvényjavaslatot a parlament elé terjesztő Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, V. Németh Zsolt lesz.

A nap folyamán a skanzen udvarán népzenészek lépnek fel, továbbá néptáncbemutatót is láthatnak az érdeklődők. A skanzen vezetője szerint az utolsó napon kiállítást és vásárt rendeznek a "disznóságokból", illetve bemutatják a régi idők ízeit és illatait. Mint mondta: olyan különlegességet kóstolhatnak meg például a vendégek, mint a levendula lekvár-, likőr és szörp, s vásárolhatnak a kivételes illatú levendula szappanból is.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

servillo, 2018. január 19.


Hitel ajánlat arány 2. 3% - a nagyon sürgős

Helló Hölgyem/Uram szüksé...

Telefonok a szervizben

James Roland, 2018. január 18.

James Roland vagyok. Néhány hónappal ezelőtt a cégem nagy veszteséget szenvedett. A rossz hite...

Gyógyulni alternatívan

Laura Pablo, 2018. január 17.

Jó nap,
A nevem Laura Pablo, szeretnék bizonyságot tenni a jó hitel hitelezőről, aki f...

Menekülés a UPC-től

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés