Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Hungarikum Napok Tihanyban

MTI, 2011. november 18. - péntek 17:01
Címkék: hungarikum, fesztivál
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Hungarikum Napokat rendeznek Tihanyban november 25. és 27. között; a nyitó napon konferenciát tartanak a művelődési házban a hungarikumokról szóló törvényjavaslatról.


A nemzeti értékek védelméről szóló törvényjavaslat - a társadalmi vitákat követően - már elkészült, s azt a Vidékfejlesztési Minisztérium terjeszti majd a parlament elé. A törvénytervezetet várhatóan a jövő év első felében tárgyalja a parlament. A törvény elfogadását követően egy minősítő folyamat indul el, s lesznek helyi értékek, megyeiek, nemzetiek, a csúcson a hungarikumok szerepelnek - mondta pénteken sajtótájékoztatón Tihanyban Horváth Zsolt (Fidesz-KDNP), veszprémi országgyűlési képviselő, aki maga is részt vett a törvény előkészítésében.

Példaként említette, hogy a tokaji bor vagy a herendi porcelán szinte bizonyosan mindegyik kategóriában szerepel majd.

Horváth Zsolt utalt arra, hogy a tihanyi Hungarikum Napokon lesz népművészeti vásár és kézműves termékek árudája is, ám elsősorban a magyaros gasztronómiai kínálat lesz a meghatározó a háromnapos rendezvényen.

A programokról Papp Róbert, a tihanyi Régi Idők Udvara Skanzen vezetője elmondta: az első nap érdekessége lesz Birinyi Józsefnek, a Hungarikum Szövetség elnökének, néprajzkutatónak a hangszerbemutatója, akinek a gyűjteménye mintegy 150 népi hangszerből áll.

A skanzen vezetője szerint november 26-án (szombaton) lesz a a rendezvénysorozat leglátványosabb attrakciója: reggel disznóvágással indul a program, majd Kaldeneker György budapesti televíziós sztárszakács és csapata "látványsütést" tart, s az érdeklődők közelről láthatják hogyan készülnek az igazi magyaros étkek. A kemencében folyamatosan sül majd a kenyér és a kalács is.

A nap érdekessége lesz, hogy három csapat is versenyre kel, hogy melyikük tud jobb és magyarosabb ételt sütni, fűzni a frissen vágott disznóból. Hozzátette: mindegyik csapat kap egy levágott, 120 kilós disznót, s abból kell "hungarikum ételt" készíteniük.

Ismertetése szerint a hungarikum elnevezésű csapatot elsősorban közéleti személyiségek, gazdálkodók alkotják, a művészek és sportolók csapatában ott lesz például Gazdag Tibor és Koltai Róbert színművész, Kálomista Gábor filmproducer, Benkő Dániel lantművész, valamint Bulath Anita, válogatott kézilabdázó és Kemény Dénes, a magyar vízilabda válogatott szövetségi kapitánya. A média csapatát pedig ismert újságírók alkotják, így például Stefka István, a Magyar Hírlap főszerkesztője és helyettese, Huth Gergely, illetőleg Rákóczi Péter, a Hír Televízió műsorvezetője, Kőrösi Gábor, a TV2 Tények műsorvezető-szerkesztője.

A 9-10 tagú csapatok "ételprodukcióit" neves szakácsokból álló zsűri bírálja el, a zsűrielnök azonban a hungarikumokról szóló törvényjavaslatot a parlament elé terjesztő Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, V. Németh Zsolt lesz.

A nap folyamán a skanzen udvarán népzenészek lépnek fel, továbbá néptáncbemutatót is láthatnak az érdeklődők. A skanzen vezetője szerint az utolsó napon kiállítást és vásárt rendeznek a "disznóságokból", illetve bemutatják a régi idők ízeit és illatait. Mint mondta: olyan különlegességet kóstolhatnak meg például a vendégek, mint a levendula lekvár-, likőr és szörp, s vásárolhatnak a kivételes illatú levendula szappanból is.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2019. március 21.

Szüksége van egy fedezett és fedezetlen hitel? Van szüksége lakáshitel javítása? Befektetői...

Menekülés a UPC-től

Dobson, 2019. március 21.

Szia,
Hiteleket adunk 1000 és 100 000 000 dollár között. Hiteleink jól biztosítottak, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. március 21.

Szükség van sürgős hitelre? Üzleti kölcsönöket, személyi kölcsönöket, hallgatói kölcs...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés