Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Változtak a gombagyűjtés és értékesítés szabályai

MTI, 2011. november 17. - csütörtök 16:21
Címkék: gomba
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A gombamérgezések megelőzése és a vadon szedett gombák nyomonkövethetősége érdekében vadon termett gombát forgalomba hozni vagy feldolgozni csak gomba-szakellenőri igazolással lehet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) november 25-én hatályba lépő rendelete szerint - tájékoztatott az agrártárca.


A VM közleményében ismerteti: az Országgyűlés a 2008. január 1-jén életbe lépett, élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló törvényben lehetővé tette a vadon termett gombák forgalomba hozatalát, de nem szabályozta a begyűjtést és az árusítást. A vidékfejlesztési miniszter rendeletalkotásával ezt a hiányt pótolta.

A rendelet meghatározza a gomba-szakellenőrök tevékenységét, ellenőrzését, a gombaminősítést; a gomba felhasználhatóságának feltételeit; a gombaforgalmazás nyomonkövethetőségét; a gombamérgezéssel kapcsolatos esetek kezelését. A jogszabály melléklete tartalmazza az árusítható gombák körét is. A rendelet kérelem alapján lehetőséget ad emberi fogyasztásra alkalmas, a gombajegyzékben nem szereplő gomba forgalomba hozatalára is meghatározott piacra és időtartamra.

A rendelet értelmében vadon termett gombát forgalomba hozni vagy feldolgozni ezentúl csak gomba-szakellenőri igazolással lehet. Ellenőrré az válhat, aki gomba-szakellenőri tanfolyamot végez és sikeres vizsgát tesz; öt évnél nem régebbi munkaköri szakmai alkalmassági igazolással rendelkezik, és tevékenységét bejelenti a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak. (Gomba-szakellenőri tevékenységet az is végezhet, aki igazolja, hogy 1955-1984 között közép- vagy felsőfokú gombaismerői képzettséget szerzett.)

A piacokon és árusítóhelyeken 2008 óta rendezetlen körülmények között folyik a vadon termett gombák árusítása; a rendelet mellékletei olyan formanyomtatványokat is tartalmaznak, amelyek a piaci árusításhoz, illetve a vendéglátóipari, kereskedelmi felhasználáshoz szükségesek, hozzájárulnak a gombatételek nyomonkövethetőségéhez. A gombák, illetve a gombából készített élelmiszerek a húskészítményekhez hasonlóan rendkívül romlékonyak, ezért élelmiszerbiztonsági okokból rendkívül fontos a nyomonkövethetőség megkövetelése - hangsúlyozza a VM.

A rendelet alapján a tárca később kiegészíti a Magyar Élelmiszerkönyvi irányelvet és a kapcsolódó mellékleteket, amelyek az árusítható gombák részletes minőségi követelményeit tartalmazzák majd fajonként, illetve fajcsoportonként.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza