Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Ha szmogriadó van Budapesten

MTI, 2011. november 17. - csütörtök 15:21
Címkék: szmog
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Első alkalommal kellett elrendelni csütörtökön Budapesten a szmogriadó riasztási fokozatához kapcsolódó korlátozó intézkedéseket azóta, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2010 júliusában módosította a korábbi rendeletet, egyebek mellett a szükséges intézkedésekre vonatkozó részeket.


Megváltozott a többi között az, hogy a korábbi páros-páratlan rendszám helyett a környezetvédelmi besorolás szabja meg a szükséges intézkedéseket. A tavaly augusztus óta élő jogszabály a négy plakettszínt veszi alapul, vagyis a korszerűtlen, környezetre káros fekete és piros matricás járműveket érinti a közlekedést érintő korlátozás.

A tájékoztatási fokozatban csak kérik az ilyen plakettel ellátott autók használatának a mellőzését, riasztási fokozatban viszont megtiltják a közlekedésüket.

Emellett - ha a meteorológiai helyzet úgy hozza -, 20 kilométer/órával is csökkenthetik a járművek haladási sebességét. Így ahol 50-nel lehet menni, ott 30-ra csökken a megengedett legnagyobb sebesség, ahol viszont eleve 30-cal vagy lassabban lehet közlekedni, ott nincs változás.

A fővárosi rendelet szerint a szmogriadó riasztási fokozatában is közlekedhetnek azok a fekete és piros matricás járművek, amelyek egyebek mellett a helyi, helyközi és távolsági közúti közösségi közlekedés járművei; a taxik; a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt gépjárművek, valamint az általuk közrefogott járműoszlop; a Magyarországon működő diplomáciai és konzuli képviseletek, valamint a nemzetközi szervezetek DT rendszámú járművei; a betegszállító járművek; az orvosok és orvosi ügyelet gépjárművei; bizonyos feltételekkel a mozgáskorlátozottak, illetve az őket szállító járművek; a közszolgáltató cégek járművei; a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, a közterület-felügyeletek járművei; valamint célforgalomban az élelmiszer-áruszállítók és a közszolgálati média gépjárművei.

Azon járművek után, amelyek közlekedése az adott napon tilos, nem kell várakozási díjat fizetni a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló rendelet értelmében.

Aki közlekedésre nem jogosult járművel közlekedik, szabálysértést követ el, és legfeljebb 100 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető.

A szmogriadó tájékoztatási fokozatát akkor rendelik el, amikor a tájékoztatási küszöbértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, így a gyermekekre, időskorúakra, krónikus betegekre.

A riasztási fokozatot akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható javulás.

A rendelet szerinti intézkedések tájékoztatási fokozat elrendelése esetén azonnal, riasztási fokozat esetén a kihirdetést követő nap reggel 6 órától lépnek életbe.

Szmogriadót, annak fokozatait és a meghatározott intézkedéseket a főpolgármester rendeli el és szünteti meg. Ezt a kormányrendeletnek megfelelően a helyi rendelet szerint a Magyar Távirati Irodához eljuttatott sajtóközlemény útján, valamint a fővárosi önkormányzat honlapján hirdeti ki.

Riasztási fokozat esetén a gépjárműveket érintő korlátozás a légszennyező anyagtól függetlenül reggel 6 és este 10 óra között érvényes; egyetlen kivétel az ózon, amelynek esetében délelőtt 10 és este 6 óra között lehetnek korlátozások. Ezek minden napra érvényesek, egészen a riasztási fokozat megszüntetéséig.

Szmogriadó esetén nemcsak a gépjármű-tulajdonosokra vonatkoznak korlátozások: a főpolgármester elrendelheti például az ipari, szolgáltató üzemeltetők helyhez kötött légszennyező forrásainak kibocsátáscsökkentését vagy az üzemeltetés felfüggesztését; valamint felkérheti a kerületi jegyzőket az avar és kerti hulladék égetési tilalmának fokozott ellenőrzésére.

A főpolgármester a szmoghelyzet további romlásának megelőzéséért önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kérheti a lakosságot és a légszennyezőket: például az egyéni gépjárműhasználat szüneteltetésére, a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklésére, valamint arra, hogy mérsékelték a járművek alapjárati üzemeltetését.

Budapesten szerdától a szmogriadó riasztási fokozata van érvényben, a korlátozások pedig csütörtök reggel 6 órakor lépnek életbe.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza