Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Egészséges a kontrollált kávéfogyasztás

MTI, 2011. november 16. - szerda 10:01
Címkék: kávé, egészség
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Naponta két-három csésze, lehetőleg sötétre pörkölt és koffeinmentes kávét elfogyasztását javasolják osztrák kutatók.


Veronika Somoza, a Bécsi Egyetem biofunkcionalitás- és élelmiszer-kutató professzora szerint a kontrollált kávéfogyasztás pozitívan hat az egészségre.

A kutató azt vizsgálta, milyen pozitív és nem várt negatív hatásai vannak a kávénak a szervezetre, mely kávéfajták a leginkább emészthetőek, és hogyan tehető az ital még egészségesebbé.

AFP

A vizsgálatok szerint a sötétre pörkölt szemekből készülő kávé könnyebb a gyomornak, mint a világos pörkölésű. Somoza megvizsgálta a különböző típusú kávékat kóstoló önkéntesek gyomorsavát. A sötét pörkölésű kávé alig indított el gyomorsavtermelést, míg a világos pörkölés gyakran gyomorpanaszokat és gyomorégést idézett elő.

Emellett azt is megfigyelték, hogy a túlsúlyos emberek a rendszeres kávéfogyasztással súlyt vesztenek. "Az, hogy ebben a folyamatban a hatóanyagok közül melyik játszik szerepet, még nem ismert" - fejtette ki a szakértő.

A kávénak a vizsgálatok alapján rengeteg pozitív hatása van: növekszik a koncentráció és a figyelem, a kávéfogyasztók kisebb eséllyel betegszenek meg vastagbélrákban, mellrákban, kettes típusú diabéteszben vagy Alzheimer-kórban.

A kutató elsősorban a koffeinmentes kávét javasolja, a koffein ugyanis fokozza a gyomorsav termelődését, fogyasztásakor pedig figyelni kell az idegrendszerre kifejtett hatására is.

Az első orvosi bizonyíték arra, hogy a kávé nem is olyan rossz, mint a híre, még a 18. századból, III. Gusztáv svéd királytól származik. Az uralkodó meg volt győződve arról, hogy napi egy csésze kávé fogyasztása halálos mennyiség. Ezért egy ikerpárt, két halálra ítélt betörőt vont be egy orvosi vizsgálatba, melynek során az egyik féri napi egy csésze kávét, a másik egy csésze teát fogyasztott, miközben orvosok vizsgálták egészségi állapotukat. Az eredmény: mindkét páciens túlélte a vizsgálatot, sőt, az orvosokat és magát a királyt is, aki merénylet áldozata lett.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

spottyka, 2012. március 02. - péntek 11:05

Rám mindig is jó hatással volt a kávé. Érdemes itt olvasgatni: http://www.facebook.com/tchibomagyarorszag Sok jó dologról és különlegességről olvashattok a kávézással kapcsolatban.

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza