Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Fűtőolaj Ausztriából - Az autó is határon maradhat

MTI, 2011. november 15. - kedd 11:21
Címkék: fűtőoladj, csempész, adó
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A hazai jövedéki szabályozás értelmében magánszemélynek nincs lehetősége folyékony tüzelőanyagot adómentesen behozni a tagállamokból - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) kedden.


A gépjárművek üzemanyagtartályában és a gépjárműben 10 literes kannában kizárólag üzemanyag hozható be az Európai Unió valamely tagállamából adómentesen.

A NAV közleményében emlékeztet arra, hogy a napokban a médiában megjelentek szerint jelentősen nőtt az Ausztriában a magyar turisták által vásárolt fűtőolaj" mennyiség, amiből egyes kutakon akár napi 3-5000 liter is fogyott.

A hatóság hangsúlyozza: a folyékony tüzelőanyag - a például az Ausztriában üzemanyagkúton vásárolható színezett tüzelőolaj . Magyarországra nem hozható be semmilyen mennyiségben, sem a gépjármű üzemanyag tartályában, sem külön kannákban. Az ilyen tüzelőanyag üzemanyagtartályba való betöltése Ausztriában is jogsértő cselekmény.

A folyékony tüzelőanyag tagállami behozatalához jövedéki engedély szükséges, és az engedéllyel rendelkezőnek jövedéki adót kell fizetni, aminek mértéke 97.350 forint ezer literenként.

Az engedély nélkül, illetve az adó megfizetése nélkül behozott ásványolaj adózás alól elvont jövedéki terméknek minősül, amit a NAV ellenőrzést végző szervezete - akár egy közúti ellenőrzéskor, akár egy lakhely ellenőrzés alkalmával - lefoglal, elkoboz, az elkobzott termékre pedig jövedéki bírságot állapít meg - írja közleményében a NAV.

A szállító eszköz is lefoglalható, a bírság mértéke a meg nem fizetett jövedéki adó kétszerese, de legalább 30 ezer forint, gazdálkodó esetén ötszöröse, de legalább 150 ezer forint. Nagyobb mennyiség esetén akár jövedéki bűncselekmény gyanúja miatt büntető eljárást is kezdeményez feljelentés során az ellenőrző hatóság - közölte a NAV.

A hatóság a jogszabályok betartását a határhoz közeli közutakon a járművek megállításával, szállítmányok, üzemanyagtankból vett minta ellenőrzésével kívánja elérni. Fellépnek a harmadik országból - jellemzően Ukrajnából - érkező üzemanyag turizmus" megfékezése érdekében - írja közleményében a hatóság.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Lisa Scott, 2018. szeptember 23.

Jó napot mindenkinek,
A nevem Lisa Scott, azt szeretném használni ezt a médiumot, hogy me...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Lisa Scott, 2018. szeptember 23.

Jó napot mindenkinek,
A nevem Lisa Scott, azt szeretném használni ezt a médiumot, hogy me...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr Calvin, 2018. szeptember 22.

Jó nap,

Regisztrált magánhitelező vagyok. Olyan hiteleket adunk ki, amelyek segí...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés