Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Magyar kulturális kalauz okostelefonokra

MTI, 2011. november 10. - csütörtök 12:51
Címkék: GPS, kultúra, fejlesztés, okostelefon
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Okostelefonokra letölthető kalauz segít tájékozódni és ismereteket szerezni a történelmi Magyarország kulturális értékeiről, helyszíneiről, például templomairól, műemlékeiről és múzeumairól. A Kulturális GPS elnevezésű mobilalkalmazást szerdán mutatták be Budapesten.


A tervek szerint körülbelül 14 ezer helyszín 12 millió objektuma szerepel majd a történelmi Magyarország területét is felölelő adatbázisban. Ezek között megtalálhatók lesznek műemlékek, templomok, múzeumok, közművelődési intézmények, szobrok vagy akár kulturális rendezvényekhez kapcsolódó helyszínek is, amelyekről történelmi információkat, képeket, videókat tekinthetnek meg a felhasználók és kiválaszthatják a helyhez vezető útirányt is.

"Három hónap gyümölcse az adatbázis, amelyet okostelefonján keresztül bárki elérhet" - mondta Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) főigazgatója a szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Hozzátette: az adatbázis egyelőre 500 helyszínt mutat be.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy hatalmas mennyiségű információ kering a világban, és nincs olyan szűrő, amely "rendezett halmaz formájában" bocsátaná ezt a felhasználók rendelkezésére.

Ez a fejlesztés fordulópont mind a kultúrtörténetben, mind az oktatásban, hiszen modellként fog szolgálni az ismeretek átadásának területén - emelte ki az államtitkár, hozzáfűzve, hogy ez a rendszer egységesíti azt a Magyarországot, melyet történelminek nevezünk, Németújvártól kezdve Podolinon és Fiumén át Késmárkig.

Az alkalmazást három szintűre tervezik: lesz egy általános, egy részletesebb és egy tudományos igényű összefoglaló ismeretanyag. A kiegészítő filmek és képsorok mellett többek között irodalmi művekből vett idézetek, szövegek és zenei bejátszások is színesítik az anyagot. A cél az, hogy ahol "magyar szellemi teljesítmény" létezik Európában, azt az érdeklődő megtalálhassa az adatbázisban - hangsúlyozta a kulturális államtitkár.

Ma Magyarországon 1,8 millióan használnak okostelefont - mutatott rá Ujvárossi Andor projektmenedzser, hozzátéve: ez a hasznos alkalmazás megmutatja, mit várhatunk a jövőtől és mik a felhasználók igényei.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2018. július 23.

Pénzhitelező vagyok, kölcsönöket kínálok egész nap, személyes kölcsönöket és üzleti k...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Mr. Richard Cosmos, 2018. július 22.

Ha szüksége van egy sürg?s kölcsönre, hogy megoldja pénzügyi szükségleteit, €3000 és €...

Évi egy fogkefe

chris, 2018. július 22.

Ha szüksége van egy sürgős kölcsön pénzügyi igényeinek megoldására, mi hitelek közötti ...

Telefonok a szervizben

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés