Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Magyar kulturális kalauz okostelefonokra

MTI, 2011. november 10. - csütörtök 12:51
Címkék: GPS, kultúra, fejlesztés, okostelefon
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Okostelefonokra letölthető kalauz segít tájékozódni és ismereteket szerezni a történelmi Magyarország kulturális értékeiről, helyszíneiről, például templomairól, műemlékeiről és múzeumairól. A Kulturális GPS elnevezésű mobilalkalmazást szerdán mutatták be Budapesten.


A tervek szerint körülbelül 14 ezer helyszín 12 millió objektuma szerepel majd a történelmi Magyarország területét is felölelő adatbázisban. Ezek között megtalálhatók lesznek műemlékek, templomok, múzeumok, közművelődési intézmények, szobrok vagy akár kulturális rendezvényekhez kapcsolódó helyszínek is, amelyekről történelmi információkat, képeket, videókat tekinthetnek meg a felhasználók és kiválaszthatják a helyhez vezető útirányt is.

"Három hónap gyümölcse az adatbázis, amelyet okostelefonján keresztül bárki elérhet" - mondta Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) főigazgatója a szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Hozzátette: az adatbázis egyelőre 500 helyszínt mutat be.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára emlékeztetett arra, hogy hatalmas mennyiségű információ kering a világban, és nincs olyan szűrő, amely "rendezett halmaz formájában" bocsátaná ezt a felhasználók rendelkezésére.

Ez a fejlesztés fordulópont mind a kultúrtörténetben, mind az oktatásban, hiszen modellként fog szolgálni az ismeretek átadásának területén - emelte ki az államtitkár, hozzáfűzve, hogy ez a rendszer egységesíti azt a Magyarországot, melyet történelminek nevezünk, Németújvártól kezdve Podolinon és Fiumén át Késmárkig.

Az alkalmazást három szintűre tervezik: lesz egy általános, egy részletesebb és egy tudományos igényű összefoglaló ismeretanyag. A kiegészítő filmek és képsorok mellett többek között irodalmi művekből vett idézetek, szövegek és zenei bejátszások is színesítik az anyagot. A cél az, hogy ahol "magyar szellemi teljesítmény" létezik Európában, azt az érdeklődő megtalálhassa az adatbázisban - hangsúlyozta a kulturális államtitkár.

Ma Magyarországon 1,8 millióan használnak okostelefont - mutatott rá Ujvárossi Andor projektmenedzser, hozzátéve: ez a hasznos alkalmazás megmutatja, mit várhatunk a jövőtől és mik a felhasználók igényei.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Pénzügyileg és szükséged van egy kölcsönre, hogy megváltoztasd a sürgős szükségletedet, ...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mr. Richard Cosmos, 2018. október 19.

Kell hitel? Személyi kölcsönök? Üzleti kölcsönök? jelzálogkölcsönök? Mezőgazdasági és...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

David Peterson, 2018. október 19.

Mindenkinek szüksége van egy kis segítségre. A Személyi Kölcsön segíthet abban, hogy megenge...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés