Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Drog - Minden harmadik középiskolás próbálta már

MTI, 2011. november 10. - csütörtök 16:41
Címkék: drog, stratégia
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A magyar középiskolások 30,7 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott vagy még legális drogot; visszaszorult a heroin, míg egyre népszerűbbek a "dizájner" drogok, továbbá a marihuána és az amfetamin - hangzott el csütörtökön a Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentését bemutató sajtótájékoztatón a fővárosban.


Nyírády Adrienn, a Nemzeti Drog Fókuszpont, a drogmonitorozás európai uniós intézményrendszere hazai központjának igazgatója elmondta: a 2010-re vonatkozó adatok szerint rohamosan jelennek meg és terjednek a dizájner drogoknak nevezett szerek. Ezekből - vagyis az új hatóanyagokból - 18-at azonosítottak tavaly - tette hozzá.

A dizájner drogok a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok apró változtatásaival előállított szerek.

Az igazgató szerint 2006 óta másfélszeresére nőtt a droghasználat a középiskolások körében. Négy év alatt másfélszeresére nőtt az amfetamin, valamint tovább nőtt a kannabisz (marihuána) használata - a dizájner drogok megjelenése mellett - a középiskolások körében.

A legtöbben továbbra is a marihuána miatt kerülnek kórházba, de nőtt a stimulánsok okozta mérgezések száma is, viszont visszaszorultak a heroinmérgezéses esetek, s ezzel együtt csökkent a droghasználat miatti halálesetek száma.

Az ópiátok okozta mérgezések száma 2010-ben csaknem harmadával csökkent, ugyanakkor 28 százalékkal nőtt az amfetamin okozta és ötvenöt százalékkal a kannabisz okozta mérgezések száma - tette hozzá.

Tavaly 17 illegális szer okozta haláleset történt, míg 2009-ben 31. A halálesetek túlnyomó részéért a heroin volt a felelős.

A legjelentősebb változás 2010-ben a mefedron és a hozzá hasonló szintetikus vegyületek megjelenése volt. Ezek - de főleg az akkor még legális mefedron - népszerűsége néhány hónap alatt meghaladta az amfetaminét, méghozzá úgy, hogy az amfetaminlefoglalások száma sem csökkent - mondta.

A mefedron január 1-től van tiltólistán.

A még legális drogok piacán megfigyelhető az internetes terjesztés gyors fejlődése. A világhálón a vizsgálat ideje alatt 19 honlapot azonosítottak, amelyek ezen szerek kereskedelmével foglalkozott - mondta az igazgat.

A sajtótájékoztatón Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy a kormányzat intézkedéseket tesz az új drogok visszaszorításáért.

Mint mondta, már nemcsak a szórakozóhelyeken, az utcán, hanem az iskolákban is megjelentek ezek a szerek. Tavaly negyvennél is több új szer került a piacra, ezt a mennyiséget pedig a régi listába vételi rendszerrel már nem lehet követni.

Az új nemzeti drogstratégia mellett olyan szabályozás kialakítása is folyamatban van, amely kémiai hasonlóság alapján vonná ellenőrzés alá a különböző hatóanyag-tartalmú szereket. A minisztérium 9 új szer tiltólistára vételét kezdeményezte - mondta a főosztályvezető.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2019. március 21.

Szüksége van egy fedezett és fedezetlen hitel? Van szüksége lakáshitel javítása? Befektetői...

Menekülés a UPC-től

Dobson, 2019. március 21.

Szia,
Hiteleket adunk 1000 és 100 000 000 dollár között. Hiteleink jól biztosítottak, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. március 21.

Szükség van sürgős hitelre? Üzleti kölcsönöket, személyi kölcsönöket, hallgatói kölcs...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés