Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Drog - Minden harmadik középiskolás próbálta már

MTI, 2011. november 10. - csütörtök 16:41
Címkék: drog, stratégia
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A magyar középiskolások 30,7 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott vagy még legális drogot; visszaszorult a heroin, míg egyre népszerűbbek a "dizájner" drogok, továbbá a marihuána és az amfetamin - hangzott el csütörtökön a Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentését bemutató sajtótájékoztatón a fővárosban.


Nyírády Adrienn, a Nemzeti Drog Fókuszpont, a drogmonitorozás európai uniós intézményrendszere hazai központjának igazgatója elmondta: a 2010-re vonatkozó adatok szerint rohamosan jelennek meg és terjednek a dizájner drogoknak nevezett szerek. Ezekből - vagyis az új hatóanyagokból - 18-at azonosítottak tavaly - tette hozzá.

A dizájner drogok a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok apró változtatásaival előállított szerek.

Az igazgató szerint 2006 óta másfélszeresére nőtt a droghasználat a középiskolások körében. Négy év alatt másfélszeresére nőtt az amfetamin, valamint tovább nőtt a kannabisz (marihuána) használata - a dizájner drogok megjelenése mellett - a középiskolások körében.

A legtöbben továbbra is a marihuána miatt kerülnek kórházba, de nőtt a stimulánsok okozta mérgezések száma is, viszont visszaszorultak a heroinmérgezéses esetek, s ezzel együtt csökkent a droghasználat miatti halálesetek száma.

Az ópiátok okozta mérgezések száma 2010-ben csaknem harmadával csökkent, ugyanakkor 28 százalékkal nőtt az amfetamin okozta és ötvenöt százalékkal a kannabisz okozta mérgezések száma - tette hozzá.

Tavaly 17 illegális szer okozta haláleset történt, míg 2009-ben 31. A halálesetek túlnyomó részéért a heroin volt a felelős.

A legjelentősebb változás 2010-ben a mefedron és a hozzá hasonló szintetikus vegyületek megjelenése volt. Ezek - de főleg az akkor még legális mefedron - népszerűsége néhány hónap alatt meghaladta az amfetaminét, méghozzá úgy, hogy az amfetaminlefoglalások száma sem csökkent - mondta.

A mefedron január 1-től van tiltólistán.

A még legális drogok piacán megfigyelhető az internetes terjesztés gyors fejlődése. A világhálón a vizsgálat ideje alatt 19 honlapot azonosítottak, amelyek ezen szerek kereskedelmével foglalkozott - mondta az igazgat.

A sajtótájékoztatón Téglásy Kristóf, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője elmondta, hogy a kormányzat intézkedéseket tesz az új drogok visszaszorításáért.

Mint mondta, már nemcsak a szórakozóhelyeken, az utcán, hanem az iskolákban is megjelentek ezek a szerek. Tavaly negyvennél is több új szer került a piacra, ezt a mennyiséget pedig a régi listába vételi rendszerrel már nem lehet követni.

Az új nemzeti drogstratégia mellett olyan szabályozás kialakítása is folyamatban van, amely kémiai hasonlóság alapján vonná ellenőrzés alá a különböző hatóanyag-tartalmú szereket. A minisztérium 9 új szer tiltólistára vételét kezdeményezte - mondta a főosztályvezető.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza