Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Megkezdődött a West Balkán-ügy tárgyalása

MTI, 2011. november 08. - kedd 15:41
Címkék: West Balkán,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A vádlottak meghallgatásával kezdődött meg a West Balkán-ügy tárgyalása kedden a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB); a január 15-én éjjel három fiatal halálát és többek sérülését okozó tragédiával összefüggésben az ügyészség négy embert gyanúsít.


A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja a West Balkán Vendéglátó Kft. egyik ügyvezetőjét, Szalontai Győzőt, aki az intézményt bérbe adta, és három társát: Kecskés Tamást és Csanádi József rendezvényszervezőt, valamint Hranek Istvánt, aki a program biztonságért felelt.

A vádlottak közül kedden csak az elsőrendű vádlott kívánt szóbeli vallomást tenni. Szalontai Győző nem ismerte el bűnösségét, arról beszélt, hogy őt a szervezők egyértelműen becsapták, mert a szóban jelzett maximális 1.800 fős létszám tudatában 4.200 jegyet gyártottak le. A rendezvényre a vádirat szerint csaknem 3 ezer embert engedtek be.

Szalontai Győző azt mondta, ha tudják, hogy 1.800-nál több embert engednek be az épületbe, akkor ki tudtak volna nyitni még több lépcsőt, ahogy arra korábban már volt példa. Így azonban egy lépcsőn mentek fel, illetve le a fiatalok a szintek között. Közölte: az általuk bérbe adott épületben a rendezvényért Csanádi József és egy másik szervező, Fodor Balázs felelt.

A bírónak arra a kérdésére, hogy mi az, amit utólag másképp csinálna, az elsőrendű vádlott annyit mondott: "mindent". Ügyvédje, Papp Gábor ezzel kapcsolatban az MTI kérdésre azt mondta, ezzel védence a tragédia elkerülésének a lehetőségére utalt, nem pedig saját bűnösségének elismerésére.

Papp Gábor a tárgyalás szünetében újságíróknak azt mondta, szerinte a tragikus ügynek számos következménye és tanulsága van, illetve kell, hogy legyen. Álláspontja szerint azonban az ügyben senkit nem terhel büntetőjogi felelősség, másfajta felelősséget azonban lehet vizsgálni. Közölte: a büntetőjogi felelősség megállapításához valamilyen foglalkozási norma hatálya alatt kellett volna állni, ám ez nem volt így. Hozzátette, véleménye szerint közigazgatási, polgárjogi felelőssége, következménye ugyanakkor lehet az ügynek.

A tárgyaláson a bíró többször is arra figyelmeztette az ügyvédeket, hogy maradjanak a vád keretei között, és több kérdés feltevését nem is engedélyezte.

A vádirat szerint Szalontai Győző januárban megállapodást kötött Csanádi Józseffel és Kecskés Tamással a West Balkán Klubnak január 15-ére tervezett zenés rendezvény megtartása céljából történő bérbeadásáról. A bérbeadó és a bérbevevő nem állapodott meg a tervezett rendezvényen részt vevő vendégek maximális létszámában. Szalontai Győző annak tudatában bocsátotta rendelkezésre a klubot a rendezvény megtartására és vett részt a lebonyolításban a biztonsági szolgálat nyújtásával, hogy a helyszínen építési engedély nélkül végeztek építési munkákat, a helyszínre használatba vételi engedéllyel nem rendelkeztek, az sem épületszerkezeti, sem készültségi szempontból nem felelt meg a vonatkozó előírásoknak, számos tűzvédelmi szabálysértést pedig nem szüntettek meg.

Az ügyészség szerint Kecskés Tamás és Csanádi József a rendezvény szervezése során nem ellenőrizte, hogy a klub helyszíne tűzvédelmi, épületszerkezeti és készültségi szempontból alkalmas-e a lebonyolításra. Nem győződtek meg arról, hogy a helyszínen milyen maximális létszám mellett végezhettek vendéglátói tevékenységet. A szervezők mintegy 3 ezer ember részvételére számítottak.

A vádirat kitér arra is, hogy a vádlottak nem készítettek tűzvédelmi előírásokat tartalmazó iratot, s nem tájékoztatták a tűzoltóságot, amely a korábban feltárt tűzvédelmi szabálysértésekre való figyelemmel a rendezvény megtartását nem engedélyezte volna.

A vád szerint Szalontai Győző és Hranek István abban állapodott meg, hogy a rendezvény biztosítását tíz őrrel fogják megoldani. A klubban este 23 órára csaknem 3 ezer ember tartózkodott, akik oly mértékben feltorlódtak, hogy a szűk helyen kialakult tömegben mozdulni sem bírtak. A szakmai szabályszegések miatt a földszinten és a lépcsőn kialakult tumultusban az ott tartózkodó emberek közül hárman meghaltak és többen megsérültek.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza