Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Kiüríthetik az utakat az üzemanyag árak

MTI, 2011. november 08. - kedd 10:51
Címkék: felmérés, üzemanyag, fogyasztás
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Forensis Autóklub újra elkészítette az üzemanyag fogyasztási szokásokról szóló felmérését tagjai között, a nyári felmérés óta eltelt négy hónap alatt az üzemanyag árak elérték és meg is haladták a korábban lélektaninak vélt 400 Ft-os határt. A Forensis Autóklub több mint 100 ezres táborából több ezren válaszoltak az elmúlt hetekben lezajlott kutatás kérdéseire.


A két kutatás között négy hónap telt el, az árak tovább emelkedtek, de a nyári kutatáshoz hasonlóan most is az autósok 36 %-a azt mondta, nem autózik kevesebbet az áremelések miatt (30%-kuk nem is teheti meg, hogy kevesebbet autózzon). A válaszadók közel kétharmada, kevesebbet használja az autóját, 45%-kuk több mint negyedével csökkentette az autó használatot. A válaszadók 1,7%-a döntött átmenetileg az autója leállítása mellet.

Nem csak az üzemanyag ára emelkedett, ezért az őszi kutatásban arra is kíváncsiak voltunk, hogy a háztartásokban csökkent-e az üzemanyagra szánt összeg. Az autósok 43%-a többet költ üzemanyagra mint egy éve, még azok is, akik már kényszerűségből csökkentették az autóhasználatot. A legtöbben (30%) 3 000 és 10 000 Ft közötti összeggel költenek havonta kevesebbet üzemanyagra. Az autók 10%-a már nem tankol rendszeresen, ez a nyári felmérés óta 2,5%-os emelkedés. A fentiekből kiderül: a magyar autóst nem csak az üzemanyagok áremelése sújtja, a válság a háztartásokat további spórolásra készteti.

-

Az autósok igyekeznek a legolcsóbb benzin árat megtalálni, ebben semmit sem változott a helyzet a nyár óta, az autósok 90%-a továbbra is az ár alapján választ két azonos minőségű kút között. A megtakarítási módoknál a válaszadók között duplájára nőtt azok száma, akik a tankolás kedvéért utaznak külföldre, az ősszel már a válaszadók 3% ezt a módszert választotta.

A megtakarításoknak a technikai lehetőségeire is rákérdeztünk: egyre népszerűbbek az elérhető alternatív üzemanyagok, az etanol és az LPG; az autógázra váltást már a válaszadók 3%-a tervezi, ami már az E85-öt is megelőzi. A válaszadók több, mint 7%-a már nem hagyományos (benzin, gázolaj) üzemanyagot tankol a kutakon.

Az őszi kutatásban a fizetési módokat is vizsgáltuk, az autósok nagyjából fele készpénzzel fizet, az egyéb fizetési eszközt használók jellemzően bankkártyákkal, de megjelentek a fizetéseknél az üzemanyag kedvezményeket biztosító hitelkártyák is.

Az őszi kutatásban is megkérdeztük az autósokat az üzemanyagárak lélektani határáról. A felmérés közben hétről hétre dőltek meg az üzemanyag ár csúcsok, a kutatás a 400 és a 450 Ft közötti literenkénti ársávot vizsgálta. A gázolaj árával kapcsolatban most is rugalmasabb volt az autósok köre, még mindig sokan vannak, akik 450 Ft feletti áron is ugyanannyit tankolnának, mint most. A benzin esetében 420 Ft-os ár esetén a válaszadók többsége már nem tankolna annyit, mint korábban jelentősen csökkentené az autó használatát.

Ebben a helyzetben a Forensis Autóklub és az Agip közös összefogással, egy eddig példa nélküli megtakarítási lehetőséggel fordult az autós társadalom felé. Azok az autósok, akik regisztrálnak az ingyenes Forensis Autóklubba, kártyájuk használatával benzin, dízel, LPG és E85 vásárlása esetén 8 Ft/liter, DieselTECH vásárlásakor pedig 10 Ft/liter azonnali kedvezményt kapnak, vagyis literenként 8-10 Ft megtakarításra nyílik lehetőségük.

A kedvezményt az autósok a tankoláskor azonnal megkapják, nem kell várniuk azok jóváírására, nem függ a kedvezmény semmilyen egyéb külső körülménytől. Az ingyenes Forensis Autóklub kártyával az autósok további kedvezményeket is igénybe vehetnek közel 300 elfogadó helyen az országban, emellett pedig minden újonnan regisztráló klubtag 1 millió Forintos biztosítási kötvényt is kap díjmentesen, a biztonságos közlekedés jegyében.

A Forensis Autóklubról: A Forensis Autóklub 2010 szeptembere óta működik, ma már több, mint 105 ezer taggal Magyarország legnagyobb tagszámú autós közössége. Bővebben: www.forensis.hu

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza