Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Szmogriadó - Riasztási fokozat Budapesten

MTI, 2011. november 04. - péntek 09:51
Címkék: por, szmogriadó, Budapest
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A főpolgármester által péntek hajnalban elrendelt szmogriadó miatti korlátozások szombat reggel 6 órakor lépnek életbe - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója délután az MTI-vel. Hajnalban még arról tájékoztatott a hivatal, hogy már péntek reggel 6 órakor életbe lépnek az intézkedések.


A szmogriadó riasztási fokozatát Tarlós István főpolgármester pénteken reggel 6 órától visszavonásig rendelte el, miután a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlagértéke november 2-án a főváros három, november 3-án pedig négy mérőpontján meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3).

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya péntek reggel azt közölte, a szmogriadó riasztási fokozatának visszavonásáig a rendőrség ellenőrzi, hogy az autósok betartják-e az elrendelt intézkedéseket, mivel döntés értelmében korlátozni kell a gépjárművek használatát Budapesten, így a fekete és a piros színű hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek a riasztási fokozat visszavonásáig nem közlekedhetnek.

A rendőrség a korlátozó intézkedéseket be nem tartókkal szemben százezer forintig terjedő bírságot szabhat ki, "a szmogriadó szabályainak mozgó légszennyező forrásokkal való megsértése" szabálysértés miatt.

A Főpolgármesteri Hivatal péntek 14 óra előtt az MTI-nek küldött közleményében viszont már azt írta, hogy a riasztási fokozat intézkedései, a jogszabályok alapján csak a kihirdetését követő nap reggel 6 órakor lépnek életbe.

"Amennyiben a monitoring állomásokról beérkező adatok alapján újabb intézkedésre nem kerül sor, a rendelet szerinti korlátozásokat tehát 2011. november 5-én 6.00 órától kell alkalmazni" - írta Szűcs Somlyó Mária kommunikációs igazgató.

Szűcs Somlyó Mária az MTI-nek péntek délután elmondta: a jogszabály szerint előző nap kell kihirdetni a riasztási fokozatot ahhoz, hogy másnap reggel életbe léphessenek az intézkedések. A riasztási fokozat már életben van, de büntetni csak holnaptól lehet. A jogszabályt a rendőrség is félreértelmezte, és a riasztási fokozat kiadáskor azonnal intézkedni kezdtek. Nem volt pontos a ma hajnalban kiadott közlemény - tette hozzá a kommunikációs igazgató.

A rendelkezés nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Szépjuhászné útja - Budakeszi út - Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa - Nagykovácsi út - Nagyrét utca - Máriaremetei út - Hidegkúti út - Budapest közigazgatási határa.

Azoknak, akik szilárd-, illetve olajtüzelésű berendezéseket működtetnek, át kell térniük más energiahordozóra vagy üzemmódra, csökkenteniük kell kibocsátásukat vagy felfüggeszteniük az üzemeltetést.

Budapesten eddig a tájékoztatási fokozat volt érvényben, amit akkor kell elrendelni, amikor a határértéket (köbméterenként 75 mikrogramm) meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, így a gyermekekre, időskorúakra, krónikus betegekre.

A riasztási fokozatot akkor rendelik el, ha három fővárosi mérőállomáson egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket (köbméterenként 100 mikrogramm), és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható javulás.

A Svábhegyi Gyógyintézetben a szokásos betegforgalom erőteljes növekedését tapasztalták a héten, a következő napokban akár a napi betegszám duplázódására is fel vannak készülve - közölte az intézet csütörtökön. Mint kiemelték, a szmog az allergiás és az asztmás gyerekeknek okozza a legnagyobb gondot, de nemcsak a légzőszervi betegeknek jelent problémát a mostani helyzet. Egyre több olyan gyereknél jelentkeznek allergiás és asztmás tünetek, akiknek korábban soha nem voltak légzőszervi problémáik.

Az alacsony babakocsiban tolt csecsemők különösen nagy veszélyben vannak. A szálló por magas koncentrációja miatt 7 városban veszélyesnek, 14 településen pedig egészségtelennek minősítette a levegőt csütörtökön az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI). Nyíregyházán és Várpalotán ugyancsak riasztási fokozatot rendeltek el, több városban - Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Győrben, Székesfehérváron és Salgótarjánban - a tájékoztatási fokozat van érvényben.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Sárga Puntós, 2011. november 07. - hétfő 14:15

Kedves Alex53! A sárga matricák igazából járhatnak, már csak néhány hónapig láthatsz ilyen színű plaketteket. Ez egy korábbi kategória, ami már megszűnt, ezek az autók zöld vagy kék matricát fognak kapni, tehát közlekedhetnek szmogriadó idején is. Tudtommal.

alex53, 2011. november 05. - szombat 19:46

Nem tudom mennyibe kerül ez a hókusz-pókusz, nekünk adófizetőknek, de kb. 50%-ban sárga cimkés kocsit láttam, amikor bementem a XVI. kerületből 15 órakor a Városligetbe. Rendelkezés van, más nincs. Tarlós úr sem volt ismert magas IQ-járól, megnyilvánulásai inkább mást sugalltak. A helyzet nem változott kinevezése óta.

Matus László, 2011. november 04. - péntek 23:07

Gratulálok! Sikerült egy csomó embert megbüntetni,majd most meg kártalanítják őket.Persze csak ha az ártatlan áldozatok a saját idejükben utánajárnak.Nem lenne egyszerűbb előbb gondolkodni és nem flegmán beszólni, ugye kedves Tarlós úr??!!

KIs László, 2011. november 04. - péntek 12:00

Egyetértek vele.Az aproblémám hogy én az autóval dolgozom,ha ez sokáig tart lehet hogy nem lesz munkám? Ha lenne pénzem vennék én is olyan autót amivel a politikusok és a magyar elit közlekedik.Na de mindegy majd a fidesz ezt is megoldja,kellenek a közmunkások.

Kommentek

John Doe, 2020. március 29.

Szüksége van hitelre? Ne aggódjon többé, vegye fel a kapcsolatot a certifiedloanlenders@gmail.c...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Tóth Éva, 2020. március 27.


...

Villanyóra feltöltés hírlapüzletekben is

Baka László, 2020. március 27.

Király...

Elstartolt a MÁV valós idejű vonatfigyelője

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza