Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Több napig marad a szálló por

MTI, 2011. november 02. - szerda 14:51
Címkék: por, szmogriadó
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban is anticiklon alakítja az időjárást, ami nem kedvez a levegőminőség gyors javulásának - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán.


A közlemény szerint az utóbbi napokban az ország egész területén nőtt a levegőben a kisméretű szálló por koncentrációja. Több településen a riasztási küszöbértéket is meghaladó szennyezettséget mértek.

Nyíregyházán a szmogriadó riasztási fokozatát, Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett és Győrben pedig annak tájékoztatási fokozatát kellett kihirdetni.

A tárca kitért arra: csütörtöktől a gyakran megélénkülő déli, délkeleti szél hatására több helyen a levegőminőség javulása várható, a szélcsendes területeken azonban nem lesz érezhető változás. Vasárnap és hétfőn már több helyen lesz felhős az ég, ennek hatására a légszennyező anyagok koncentrációja csökkenhet.

A közlemény szerint szmoghelyzetről akkor lehet beszélni, ha emelkedik a légszennyezőanyagok, jelen esetben a szálló por (PM10) koncentrációja a levegőben. Ha két egymást követő napon ez az érték meghaladja a köbméterenkénti 75 mikrogrammot - és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban sem várható érdemi változás -, akkor tájékoztatási szintet kell elrendelnie az érintett önkormányzatnak. Ha a kisméretű szálló por koncentrációja két egymást követő napon meghaladja a köbméterenkénti 100 mikrogrammot és az előrejelzések szerint a következő napokban sem várható javulás, akkor már riasztási szintről van szó.

A magas levegőszennyezettség a kisgyermekek, az idősebbek és a betegek, különösen a krónikus légúti betegségben szenvedők számára jelent fokozott egészségügyi kockázatot - közölte a VM.

A szakemberek azt tanácsolják, ha csak lehetséges, ilyenkor ezek az emberek ne menjenek ki a szabadba. A szálló por ingerli, esetleg sérti a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, belégzése súlyosbítja a légzőszervi betegek állapotát, csökkenti a tüdő ellenállóképességét a fertőzésekkel, a toxikus anyagokkal szemben.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2019. március 21.

Szüksége van egy fedezett és fedezetlen hitel? Van szüksége lakáshitel javítása? Befektetői...

Menekülés a UPC-től

Dobson, 2019. március 21.

Szia,
Hiteleket adunk 1000 és 100 000 000 dollár között. Hiteleink jól biztosítottak, ...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2019. március 21.

Szükség van sürgős hitelre? Üzleti kölcsönöket, személyi kölcsönöket, hallgatói kölcs...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés