Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Lézerrel szűrik ki a hamis whiskyt

HENT, 2011. november 02. - szerda 13:44
Címkék: hamisítás, whisky
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Új megoldást fejlesztettek ki a skót nemzeti ital hamisítványainak kiszűrésére.


A St. Andrews Egyetem kutatóinak bejelentése szerint olyan új eszköz birtokába jutottak, amelyekkel pontosan megállapítható egy whisky kora, márkája, és a tárolásához használt hordó anyaga. Mindehhez, állításuk szerint, elég egyetlen cseppnyi mintát venniük a kérdéses italból, amelyet egy apró mikrochipre kell cseppenteni.

Az eljárás lényege, hogy egy hajszálvékony optikai szálon keresztül megvilágítják a mintát, míg egy másik szálon keresztül összegyűjtik a szétszórt és átszűrődő fényt. E fény elemzésével tudják azonosítani a whiskyt, annak úgynevezett "Raman-ujjlenyomatát" alapul véve. A legfontosabb szempont az ital alkoholtartalma - az igazi whiskyben sosem kevesebb 40 százaléknál - de egyéb minőségeket is elárul az áthaladó fénysugarak viselkedése - írja a BBC News.

Praveen Ashok fizikus, a kutatás egyik vezetője szerint a hamisítás jelentős gondot okoz az italgyártóknak, és folyamatosan keresik az újabb és újabb, hatásos, ám költségkímélő módszereket a visszaszorítására. - A fény képességeit kihasználva sikerült technológiánkat egy olyan feladat megoldása mellett csatasorba állítani, amely igen fontos a skót kultúra és gazdaság szempontjából - fogalmazott.

Kishan Dholakia professzor, a kutatócsapat tagja szerint a fény felhasználási területe drámai módon szélesedett, a lézerek 50 évvel ezelőtti feltalálása óta. - Bámulatos, hogy az eljárás, amelyet gyógyszerek elemzésére dolgozunk ki, a whisky minőségének szavatolására is alkalmas, mégpedig igen kevés elvesztegetett mintaanyag mellett - adott hangot lelkesedésének.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza