Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Lézerrel szűrik ki a hamis whiskyt

HENT, 2011. november 02. - szerda 13:44
Címkék: hamisítás, whisky
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Új megoldást fejlesztettek ki a skót nemzeti ital hamisítványainak kiszűrésére.


A St. Andrews Egyetem kutatóinak bejelentése szerint olyan új eszköz birtokába jutottak, amelyekkel pontosan megállapítható egy whisky kora, márkája, és a tárolásához használt hordó anyaga. Mindehhez, állításuk szerint, elég egyetlen cseppnyi mintát venniük a kérdéses italból, amelyet egy apró mikrochipre kell cseppenteni.

Az eljárás lényege, hogy egy hajszálvékony optikai szálon keresztül megvilágítják a mintát, míg egy másik szálon keresztül összegyűjtik a szétszórt és átszűrődő fényt. E fény elemzésével tudják azonosítani a whiskyt, annak úgynevezett "Raman-ujjlenyomatát" alapul véve. A legfontosabb szempont az ital alkoholtartalma - az igazi whiskyben sosem kevesebb 40 százaléknál - de egyéb minőségeket is elárul az áthaladó fénysugarak viselkedése - írja a BBC News.

Praveen Ashok fizikus, a kutatás egyik vezetője szerint a hamisítás jelentős gondot okoz az italgyártóknak, és folyamatosan keresik az újabb és újabb, hatásos, ám költségkímélő módszereket a visszaszorítására. - A fény képességeit kihasználva sikerült technológiánkat egy olyan feladat megoldása mellett csatasorba állítani, amely igen fontos a skót kultúra és gazdaság szempontjából - fogalmazott.

Kishan Dholakia professzor, a kutatócsapat tagja szerint a fény felhasználási területe drámai módon szélesedett, a lézerek 50 évvel ezelőtti feltalálása óta. - Bámulatos, hogy az eljárás, amelyet gyógyszerek elemzésére dolgozunk ki, a whisky minőségének szavatolására is alkalmas, mégpedig igen kevés elvesztegetett mintaanyag mellett - adott hangot lelkesedésének.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Ratman, 2019. március 18.

Nem ajánlom Richard Cosmos urat (se), nem túl sok hitelt küld :D...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

Váradi Tibor Attila, 2019. március 17.

Tisztelt Tulajdonos(ok)!

Szeretnék Önökkel beszélni benzines autó elektromosra v...

Alakítsd elektromossá az autód!

Mr. Richard Cosmos, 2019. március 17.

Meleg Üdvözlet az Ön számára, szükség van-e bármilyen 2% -os kamatlábra? Ha igen, lépjen k...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés