Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!


Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tizenötmilliós GVH-bírságot kapott az Aldi

MTI, 2011. október 26. - szerda 15:53
Címkék: Aldi, GVH, bírság
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt-t, mert megállapította: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, amikor egyes termékeit "magyar minőség" felirattal népszerűsítette, azonban az állítás valóságtartalmáról nem győződött meg - tájékoztatta a versenyhatóság szerdán az MTI-t.


Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. több száz általa forgalmazott, döntően élelmiszeripari terméket "magyar minőség" felirattal és nemzeti színekkel jelenített meg hirdetéseiben: óriásplakátokon, nyomtatott sajtóban, akciós reklámkiadványaiban.

A hirdetéseken kívül jellemzően a termékek csomagolásán is feltüntette a "magyar minőség" szlogen, valamint a termékek többsége szerepelt a vállalkozás honlapjának "magyar minőség" cím alatt elérhető oldalán is. A "magyar minőség" állítás és a nemzeti színek együttes szerepeltetésével a reklámok a termékek magyar jellegét emelték ki.

A GVH az eljárás során megállapította, hogy a vállalkozás nem rendelkezik egyértelmű kritériumokkal - belső eljárásrenddel - annak eldöntésére, hogy egy adott termék mikor tekinthető magyarnak, illetve hogy a "magyar minőség" címkét ráteszi-e a termékre vagy sem.

A versenyhatóság álláspontja szerint magyar jelleget hangsúlyozó termékmegjelölés előzetesen rögzített, az egész szervezetre kiterjedően következetesen alkalmazott követelményrendszer alapján alkalmazható.

Élelmiszerek esetében fontos továbbá, hogy a követelményeket legalább a termék gyártási/származási helyére, illetve alapanyagainak eredetére figyelemmel alakítsák ki.

A vállalkozás a fenti magatartásával tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott, ezért a GVH megbírságolta. Az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. az MTI megkeresésére egyelőre nem reagált.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Fókuszban a fogyasztóvédelem és a reklámjog - Mikor büntet a GVH?
DM-kampányok és a reklámtörvény
Jelentkezzen konferenciánkra!

Kommentek

Daemon Angel, 2014. április 16.

A 20Ft-nál a fele-fele az energiadíj, és a rendszerhasználati díj. Erre jön rá az ÁFA, így ...

Levélben magyarázza a rezsicsökkentést az Elmű

Imre László, 2014. április 16.

Frissíteni kellene ezt az oldalt, mivel a CORA áruházak megszűnése óta zsugorított palackot s...

Visszavihetjük a PET palackokat

karikob, 2014. április 16.

Én is kaptam hasonló levelet. Itt az illető Kanadainak állította be magát, de ugyancsak Nigér...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Lássunk világot!
Astoria Szálló Astoria Szálló Száz éve, 1914. március 14-én nyitotta meg a kapuit a budapesti Astoria Szálló, amely a...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés