Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Tésztát eszik a világ

MTI, 2011. október 26. - szerda 10:31
Címkék: tészta, világnap
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Megkétszereződött a tésztagyártás a világon az elmúlt években, és ez a közkedvelt étel a legtöbbet fogyasztott a bolygón - derült ki a tészta világnapja alkalmából ismertetett adatokból.


2010-ben 13,1 millió tonna tésztát gyúrtak a világon, ez a szám 1998-ban még csak 6,4 millió volt. Jócskán hízott a tésztagyártó országok száma is, az 1990-es évek végén mindössze 27 ország állított elő tésztát, napjainkban már 50 állam termel - közölte kedden az olasz cukrász- és tésztaipari társaság.

A legnagyobb mennyiségben persze Olaszországban folyik a gyártás, évente mintegy 3,25 millió tonna tésztafinomság kerül ki az itáliai műhelyekből. A második helyen az Egyesült Államok áll évi kétmillió tonnával. Összehasonlításképpen: Franciaország a tizennegyedik 247 500 tonnával közvetlenül Spanyolország mögött, amely 252 600 tonnát állít elő évente.

-

Az exportot tekintve is Olaszország vezet, a tészta nagyja külföldi konyhákba kerül, a legnagyobb felvevő Oroszország, ahová 2009-ben 26 ezer tonna, egy esztendőre rá pedig már 31 440 tonna olasz pasta került. De Kínában, Indiában és Szaúd-Arábiában is közkedvelt az ínyenc itáliai tészta.

Az olaszok fogyasztják a legtöbb tésztát, egy lakos 12 hónap alatt átlagosan 26 kiló spagettit, pennét és egyéb tésztafélét eszik meg. A második helyen Venezuela található évi 13 kilogrammos fogyasztással, míg a harmadik helyen lévő Tunéziában 11,9 kilót esznek meg.

"A bonyolult globális helyzetet tekintve elmondható, hogy a tészta rendkívül fontos szerepet játszik és játszhat a jövőben az éhezés elleni küzdelemben a világon" - mutatott rá Paolo Barilla, a társaság elnöke.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. Dékány Endre, 2020. január 19.


Van rossz hitelképességi mutatója? Pénzügyi szempontból nem megfelelő? Hitelt adunk a...

Menekülés a UPC-től

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

giovannipiombi@gmail.com, 2020. január 15.

Komoly és gyors nemzetközi egyedi kölcsön-ajánlat.
Szeretne kölcsönt keresni anélkül...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza