Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nyíregyházán tudnak bánni a hulladékkal

MTI, 2011. október 24. - hétfő 14:01
Címkék: hulladék, szelektív
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Az idén szeptember végéig, a begyűjtött kommunális hulladék több mint felét újrahasznosították Nyíregyházán - közölte a Térségi Hulladékgazdálkodási Kft. illetékese hétfőn miután a város az önkormányzati hulladékgazdálkodási országos verseny első helyezettje lett, és elnyerte az Arany Hangya Díjat.


A 120 ezer lakosú Nyíregyházán márciustól teljes a szelektív hulladékgyűjtés, az év első kilenc hónapjában 61.653 tonna kommunális hulladék gyűlt össze. Ebből a mennyiségből 28.417 tonna hulladék került a korszerű, a legszigorúbb európai uniós környezetvédelmi követelményeknek is megfelelő lerakó telepre, míg a többit - 20 tonna veszélyes anyag elégetését kivéve - újrahasznosították - mondta Hajdu Péter, az önkormányzati tulajdonban lévő cég hulladékgazdálkodási üzemvezetője.

Hozzátette: Petró Árpád, a Kft. ügyvezető-igazgatójának tájékoztatása szerint a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely minden háztartásának megteremtették a hulladék újrahasznosítását lehetővé tevő szelektív gyűjtés feltételeit. A tömbházas lakónegyedekben úgynevezett gyűjtőszigeteket alakítottak ki, míg a családi házas övezetek összesen 21 ezer háztartásában a zsákos, illetve az edényes bio hulladékgyűjtést vezették be. Megjegyezte, hogy a válogatott gyűjtés nemcsak az újrahasznosítást szolgálja, hanem csökkenti a környezetterhelést is, mivel így a lerakóhelyekre kisebb mennyiségű hulladék kerül.

Hajdu Péter elmondta: szeptember végéig 6.840 tonna bio hulladékot szállítottak be a kft. komposztáló telepére. A gyümölcs, zöldség és más növényi maradványokból komposztot készítenek, amit a város parkjainak, fás és virágos területeinek tápanyag-utánpótlásához használnak fel. Begyűjtöttek 22.652 tonna építési, beton, tégla, cserép és bitumen törmeléket, illetve földet, amit a megfelelő aprítás és porhanyítás után főként a külterületek földútjainak javításánál használnak fel. Újrahasznosítható üvegből 400 tonnánál, műanyag csomagoló anyagból 600 tonnánál, vegyes papírból 1.300 tonnánál, míg hullámpapírból 1.200 tonnánál nagyobb mennyiséget gyűjtöttek be. Fémből 60 tonnányit, elektrotechnikai eszközökből pedig 24 tonnányit hasznosítottak.

Kovács Ferenc, Nyíregyháza Fidesz-KDNP-s polgármestere elmondta: a hulladékgazdálkodási versenyben elért Arany Hangya Díj egymillió forintját az önkormányzat a helyi oktatási intézmények további környezettudatos nevelésének támogatására fordítja.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza