Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Megugrott a Start-számlák száma

MTI, 2011. október 24. - hétfő 16:01
Címkék: Start-számla,
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Aki a most legjobb kamatot kínáló pénzintézetnél vezettet Start-számlát, és azt havonta ötezer forinttal gyarapítja, csemetéjét majdnem hárommillió forinttal indíthatja útnak, de a középmezőnybe tartozó kamatok esetében is mintegy 2,4 millió forint gyűlik össze; akinek számára pedig szülei a maximális havi 10 ezer forintot félre tudják tenni, nagykorúságára - változatlan kamatszinttel számolva - majdnem 5,4 millió forintot kaphat kézhez kamatadó-mentesen - írja az azenpenzem.hu.


A Magyar Államkincstár (MÁK) nyilvántartása szerint egyre többen ismerik fel a babakötvényt kiegészítő spórolás előnyeit - ismerteti a pénzügyi portál. Míg az indítás évében, 2006-ban a jogosult babák alig több mint tizedének nyitottak valamelyik hitelintézetnél Start-számlát a szülők, az idén az első három negyedévben ez az arány már közelít a 40 százalékhoz. Az eddig megnyitott Start-számlák száma összesen 127 ezer.

A szülők azonban nem tettek félre túl nagy összegeket gyermekük jobb indításának elősegítésére; az állam a babakötvény fennállása óta mintegy 27 milliárdot fizetett ki életkezdési támogatásként, amit kezdésként nem egészen hatmilliárddal gyarapítottak az egyéni befizetések.

A kincstár 2006 óta minden újszülöttre támogatást ad, amelynek jelenlegi összege 42,5 ezer forint. Aki nem nyit Start-számlát egy hitelintézetnél, annak pénze a MÁK-nál kamatozik. A kincstári számlán lévő összeg után az ötéves állampapír hozamával azonos mértékű kamatot írnak jóvá évente. Az idén átlagosan 7,1 százalék kamat jár az induló összegre.

Ez jó hozam, de az alacsony összeg miatt a nagykorúságra változatlan kamatszintet feltételezve is csak mintegy 145 ezer forintot hoz - számolta ki az azenpenzem.hu. Mindenképpen érdemes legalább a további - tehát az induló 42,5 ezer forinton felüli - állami támogatást (ez a befizetett összeg 10 százaléka, de évente legfeljebb hat-, a nehéz sorsú gyermekeknél 12 ezer forint) kihasználni. Ehhez viszont Start-számlát kell valahol nyitni.

A számlavezetésért felszámítható díjakat korlátozzák a jogszabályok. A tapasztalat szerint azonban a Start-számlát kínáló hitelintézetek többnyire nem számítanak fel díjat. Vonzó még, hogy nagyon sok helyen a kamatot a jegybanki alapkamathoz kötik, így biztosított, hogy a pénz megőrizze (sőt az általános dráguláshoz képest helyenként még növelje is) értékét - mutat rá a portál.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza