Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Nyomozás a CineDub ellen

HENT, 2011. október 07. - péntek 10:11
Címkék: szerzői jog, CineDub, NAV
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága 2011. október 6-án konferenciát rendezett A szellemi tulajdonjog védelme és a világháló címmel, amelyen egy közelmúltban indult nyomozásukról is beszámoltak, amelyben a CineDub néven ismert csoport is érintett.


A NAV tájékoztatása alapján több mint 5000 filmet, 4000 zeneszámot, majdnem 6000 számítógépes játékot és csaknem félezer szoftvert lehetett letölteni arról az oldalról, amelyen a működtetői ellen a közelmúltban nyomozást indítottak. A szerzői jogok megsértésével illegálisan közzétett tartalmakhoz a felhasználók emelt díjas SMS, vagy előzetes banki átutalás ellenében férhettek hozzá.

A kilencfős elkövetői csoport tagjai rendkívüli informatikai rutinnal rendelkeznek, szervereiket speciális informatikai védelemmel látták el. Hozzájuk egy másik speciális csapat kapcsolódott, amelynek tagjai gondoskodtak arról - például a hang mozikban való digitális rögzítésével -, hogy a filmpremierek utáni napokban az alkotások magyar szinkronnal felkerüljenek a weboldalra.

Többnyire ennek a csapatnak volt köszönhető, hogy nagy amerikai filmgyártók "feketelistára" tették Magyarországot, és egy ideje már csak néhány hetes késéssel engedték filmjeik bemutatását a magyar mozikban.

A szerzői jogok megsértésével gyanúsított csoport által okozott kár vizsgálata folyamatban van, azonban csak a filmek feltöltésével mintegy 640 millió forint kár okozásáról tudósított a NAV. A hatóság a felhasználók által fizetett összegek útját is követte, kiderült, hogy olyan számlákat adtak meg a befizetéshez, amelyeknek a tulajdonosai látszólag nem kapcsolódtak az elkövetőkhöz. Ezeket a számlákat internetes műveletekkel kezelték, kisebb tételekben továbbutalták újabb számlákra. A láncolat végén gazdasági tevékenységet valójában nem végző cégek álltak, amely képviselői aztán készpénzben vették ki a pénzt a bankból és adták át az elkövetőknek. A felhasználók révén nagyjából 10-15 millió forintos bevételhez jutottak az elkövetők, de sejthető, hogy más szerverek működéséből is hasznot húztak, ugyanis a vizsgált bankszámlákra 2006 óta mintegy százmillió forint érkezett. A bűnözői csoport két irányítóját a pénzügyi nyomozók őrizetbe vették.

A NAV Bűnügyi Főigazgatóságán speciális Információ-technológiai Osztály végzi a nyomozást a szerzői jogot sértő, online elkövetett bűncselekmények esetében. Az utóbbi hat hónapban 11 kiemelt, azaz 500 millió forintot meghaladó értékre üzletszerűen vagy bűnszövetségben illetve bűnszervezet tagjaként elkövetett bűncselekmény ügyében folytatott nyomozást.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Mr. George Anderson, 2020. május 30.

Sürgős kölcsönt keres? Megtagadták-e hitelét a bankjától vagy bármely pénzügyi vállalkoz...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. május 30.

Szüksége van hitelre az adósság megszilárdításához? Szüksége van kölcsönre vállalkozás...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

Mária Ádám, 2020. május 28.

A nevem Mária Ádám, magyar, egyedülálló szülő, mielőtt a férjem meghalt, annyi adósságot...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza