Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Duplán is megbírságolhatják azt, aki vonaton dohányzik

MTI, 2011. szeptember 27. - kedd 16:01
Címkék: dohányzás, vonat
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Duplán is megbírságolhatják azt, akit vonaton érnek dohányzáson a MÁV és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ellenőrei.


Az ÁNTSZ és a MÁV a rendőrség együttműködésével kedd reggel közös ellenőrzési akciót tartott az egyik Kunszentmiklós-Tass és Budapest között közlekedő vonaton, hogy ellenőrizzék a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását, és felhívják a figyelmet a január elsején életbe lépő szigorítására.

A MÁV-Start Zrt. legtöbb vonatán, köztük minden, száz kilométernél rövidebb távon közlekedő szerelvényen már most is tilos a dohányzás. Abban az esetben, ha a jegyvizsgáló valakit dohányzáson ér, a figyelmeztetés mellett nyolcezer forintos pótdíjat is kiszabhat. Ha az ellenőrzéskor közegészségügyi felügyelő is jelen van, egészségvédelmi bírságot is kaphat az utas. A helyszíni bírság maximum harmincezer forint lehet.

Ha az ÁNTSZ hatósági eljárást indít a nemdohányzók védelméről szóló törvény megszegése miatt, a kiszabott egészségvédelmi bírság összege 20 ezer forinttól 2,5 millió forintig is terjedhet, annak függvényében, hogy magánszemélyről vagy munkáltatóról, intézményről van-e szó.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos az MTI-nek elmondta: keddi akciójuk célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a törvény szigorítására; eszerint januártól valamennyi zárt légterű nyilvános helyen, vendéglátóhelyeken, munkahelyeken, a közösségi közlekedés járművein és megállóiban tilos lesz a dohányzás. Ahol jelenleg még engedélyezett a dohányzás, ott csak három hónap türelmi idő elteltével, vagyis áprilistól szabnak ki bírságot, de addig is a társszervekkel közösen rendszeres ellenőrzési akciókat tartanak majd.

A helyettes tiszti főorvos elmondta azt is, hogy ha a dohányzó fiatalkorú, nem bírságolják meg, de értesítik a szüleit vagy akár az iskoláját is.

Hangsúlyozta, hogy az ÁNTSZ célja nem a büntetés, hanem az egészségvédelem. Éppen ezért a dohányzók a leszokásukhoz is segítséget kapnak. Például megadják nekik azt a novembertől élő kék számot, amelyen megtudják, hol kaphatnak lakóhelyükhöz legközelebb segítséget a dohányzásról való leszokásban.

Ezen a vonalon bárki bejelentést tehet, ha valahol nem tartanák be a nemdohányzók védelméről szóló törvényt - mondta az MTI-nek Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

Nyomorék ParkFerr, 2020. szeptember 19.

Na most azért azt tegyük hozzá, hogy magánterületen ez egy teljesen elfogadható dolog, HA ki v...

Fizetős parkolás a Penny Market előtt

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza