Kétes áruk

Szavazás

Árgép - Keresd a legolcsóbbat!Kövesd a Fogyasztókat a twitteren!
Fogyasztók.hu RSS

Duplán is megbírságolhatják azt, aki vonaton dohányzik

MTI, 2011. szeptember 27. - kedd 16:01
Címkék: dohányzás, vonat
Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Duplán is megbírságolhatják azt, akit vonaton érnek dohányzáson a MÁV és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ellenőrei.


Az ÁNTSZ és a MÁV a rendőrség együttműködésével kedd reggel közös ellenőrzési akciót tartott az egyik Kunszentmiklós-Tass és Budapest között közlekedő vonaton, hogy ellenőrizzék a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását, és felhívják a figyelmet a január elsején életbe lépő szigorítására.

A MÁV-Start Zrt. legtöbb vonatán, köztük minden, száz kilométernél rövidebb távon közlekedő szerelvényen már most is tilos a dohányzás. Abban az esetben, ha a jegyvizsgáló valakit dohányzáson ér, a figyelmeztetés mellett nyolcezer forintos pótdíjat is kiszabhat. Ha az ellenőrzéskor közegészségügyi felügyelő is jelen van, egészségvédelmi bírságot is kaphat az utas. A helyszíni bírság maximum harmincezer forint lehet.

Ha az ÁNTSZ hatósági eljárást indít a nemdohányzók védelméről szóló törvény megszegése miatt, a kiszabott egészségvédelmi bírság összege 20 ezer forinttól 2,5 millió forintig is terjedhet, annak függvényében, hogy magánszemélyről vagy munkáltatóról, intézményről van-e szó.

Szabó Enikő helyettes országos tiszti főorvos az MTI-nek elmondta: keddi akciójuk célja az volt, hogy felhívják a figyelmet a törvény szigorítására; eszerint januártól valamennyi zárt légterű nyilvános helyen, vendéglátóhelyeken, munkahelyeken, a közösségi közlekedés járművein és megállóiban tilos lesz a dohányzás. Ahol jelenleg még engedélyezett a dohányzás, ott csak három hónap türelmi idő elteltével, vagyis áprilistól szabnak ki bírságot, de addig is a társszervekkel közösen rendszeres ellenőrzési akciókat tartanak majd.

A helyettes tiszti főorvos elmondta azt is, hogy ha a dohányzó fiatalkorú, nem bírságolják meg, de értesítik a szüleit vagy akár az iskoláját is.

Hangsúlyozta, hogy az ÁNTSZ célja nem a büntetés, hanem az egészségvédelem. Éppen ezért a dohányzók a leszokásukhoz is segítséget kapnak. Például megadják nekik azt a novembertől élő kék számot, amelyen megtudják, hol kaphatnak lakóhelyükhöz legközelebb segítséget a dohányzásról való leszokásban.

Ezen a vonalon bárki bejelentést tehet, ha valahol nem tartanák be a nemdohányzók védelméről szóló törvényt - mondta az MTI-nek Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpont vezetője.

Szóljon hozzá:

 

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Kommentek

kizsgé, 2020. szeptember 02.

Én általában nyeremény játékokon veszek részt állítólag. Mindig hatalmas összegeket nyere...

Nigériai csalások: még mindig lesik hirdetéseinket

REMY FINK, 2020. június 21.

Helló, kölcsönre van szüksége? Írjon nekünk e-mailt remy.credit111@gmail.com
E-mail (r...

Virágzik a használtcikk-kereskedelem

Mr. Dékány Endre, 2020. június 12.

Szüksége van bármilyen pénzügyi támogatásra? Személyi kölcsönök? Üzleti hitelek? Jelzál...

Kétszázezres hitelből hatszázezres tartozás

digibiz.hu
Keleti és nyugati online óriások Szófiában Keleti és nyugati online óriások Szófiában Október 26-27-án rendezték meg a WebIt Expo nevű innovációs kiállítást,...

Feljelentő

1222, 2012-10-12 13:41:00+02

"Marianna házat vásárolt, ám a gázszolgáltató addig nem hajlandó visszakapcsolni a szolgáltatást, míg az előző tulajdonos által felhalmozott tartozást ki nem egyenlíti. "

Kifizettetné a volt lakó gáztartozását az új tulajjal a szolgáltató

1222, 2012-10-03 17:31:00+02

"Miklóst is felkeresték az egyik közműszolgáltató munkatársai, hogy lecseréljék mérőóráját. A történetet nyilván önök is kitalálták: sérülést találtak a mérőn, majd érkezett a több százezres csekk. "

Sérült plombát találtak, feljelentették áramlopásért

0, 2012-09-28 15:51:00+02

"Viktor úgy véli, felfedezett egy kereskedői trükköt, ami a vásárlók árérzékenységére és egyben felületes vásárlási szokásaira épít. Ön találkozott már hasonlóval?"

Árcímkés megtévesztés a hiperekben
Pharrell Williams Pharrell Williams Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa...
Médiafigyelő - IMEDIA médiafigyelés

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza